Kategorier

Bloggere

Nye toner vejrer i luften over Kattegat

080914-oresund06-1

I fordums tid drog lystfiskere – forklædt som harnisk klædte kæmper – med turbåde langt op i Kattegat for at udforske og glæde sig over farvandets fiskerigdom og artsdiversitet.

Op igennem 1980´erne og 1990´erne var disse sommerture, der spændte fra 18-timers ture til ugelange ture, meget populære, og blandt de turbåde, der udbød disse ture, var Elida rederiet en stor kapacitet, som sommer efter sommer sendte mange lystfiskere afsted – primært på den store sødygtige turbåd Antares, men også på turbåden Havstrygeren, der til tider blev benyttet som afløser.

Kattegat lokkede med en fantastisk artsrigdom og ikke mindst rigelige mængder fisk, men som årene gik, var det som om lystfiskerne mistede interessen for disse ture, og mig bekendt er det nu flere år siden, der på regelmæssig basis er sendt lystfiskere op i Kattegat ombord på en turbåd fra Øresund.

Men nu befinder vi os måske på tærsklen til en ny æra for Kattegat-fiskeriet med Nordsjælland som udgangshavn. Bl.a. pga. de nye torskekvoter, der er blevet pålagt Østersøen i 2017, herunder Øresund, har Elida rederiet igen samlet handsken op og taget tyren ved hornene.

På forsøgsbasis har rederiet Elida nemlig oprettet en kort række vinterture i februar af cirka 20 timers varighed med udgang fra Gilleleje Havn.

Det er en drøm for mig at Elida, Gribskov Kommune og Fishing Zealand sammen kan udvikle et decideret turbådsfiskeri fra Gilleleje Havn, fortæller Carsten Nielsen der også vil være skipper på de første Kattegat testture. – Nu prøver vi det af og ser hvad det kan. Der er en anden artssammensætning end vi oplever i Øresund og masser af spændende rev og vrag. Det kræver dog at vejret er med os – og at fiskerne er klar på noget nyt. Men det tror jeg de er og vi glæder os til at prøve det af og forhåbentlig bidrage med udviklingen, slutter han.

Brian Lyck Jørgensen, der er byrådsmedlem i Gribskov og medlem af den politiske styregruppe for Fishing Zealand er også positiv. – I Gribskov Kommune har vi fokus på at udvikle lystfiskeriet på mange forskellige fronter fronter. Bl.a. via vores arbejde med miljøet og vandløbene men også ved at udvikle turismen og mulighederne i havnene. Vi hilser det nye tiltag velkommen og håber på at at det kan blive et normalt syn med en turbåd der ligger fast i Gilleleje – om ikke andet så i fx visse dele af året, fastslår han.

Lørdagturen er udsolgt, men der er stadig nogle få pladser tilbage på turen på søndag.

Turen koster 945,- og kan bookes hos Fishtrip her.  Pris er inkl. en hvilekøje (tag selv sovepose eller lign med), morgenmad, frokost samt et let aftensmåltid og gratis kaffe hele dagen. Man entrer turbåden Antares, der er som skabt til formålet, ved aftentid i Gilleleje havn, og kl 02 om natten begynder turen op imod fiskepladserne i Kattegat, mens man nyder et par rolige timer på langs i én af turbådens køjer. I takt med at solen står op nås fiskepladserne, og man kan starte fiskeriet.

Der er masser af is ombord til de fangne fisk, behøver man naturligvis ikke bekymre sig om torskekvoterne, som ikke gælder i Kattegat, men som altid opfordrer vi til at man ikke tager mere fisk med hjem end man har behov for.

Ved solnedgang går turen atter tilbage mod Gilleleje, som man entrer cirka 20 timer efter turens begyndelse.

Tjek Elidas Facebook side her.
Læs mere om turbåden Anates her.

Jeg er selv med på turen lørdag og ser i den grad frem til turen og ikke mindst hvad fremtiden kan byde på ang. dette spændende initiativ!

– Nicolai