Kategorier

Bloggere

Meld dig til projekt og bestandsanalyse i Tunderup-løbet

Sidste år restaurerede vi en strækning af Tunderupløbet, hvor vi lagde 15 kubikmeter gydegrus ud, samt skjulesten. Det var på en strækning umiddelbart opstrøms Tunderup Strandvej.

Sidste år lagde Lystfiskeri-foreningen for Nykøbing Falster og Omegn, og Den sjællandske Grusbande 15 kubikmeter gydegrus ud i Tunderupløbet opstrøms for Tunderup Strandvej.

Projektet blev naturligvis udført i samarbejde med både lodsejer og Guldborgsund Kommune

Det var en herlig dag i september med strålende sol, glade ansigter og trætte arme. Derfor fik vi lyst til at fortsætte det gode arbejde i Tunderupløbet, der løber til Østersøen på Østfalster. Af denne grund ringede jeg til lodsejer, Flemming, der har arealer lige nedstrøms for broen over åen.

Flemming var ualmindelig positiv og havde i vinter set store flotte havørreder stå i åen på sin strækning af Tunderupløbet under gydningen.

Vi måtte vældig gerne lægge gydegrus i vandløbet. Vi skulle blot sikre drænene, og da hældningen på strækningen er 3,9 promille, vil der ikke under nogen omstændigheder være problemer med vandafledningen.

Jeg skrev projektbeskrivelsen, talte med den lokale forening, fik indhentet tilladelse til projektet fra Flemming, hvorefter Guldborgsund Kommune stod for sagsbehandlingen af projektet.

Godkendelsen er nu i hus, og derfor kan vi lægge 5 kubikmeter gydegrus yderligere i Tunderupløbet.

Det bliver så godt, og med tanke på, at der i forvejen foregår gydning i Tunderupløbet, både på den restaurerede strækning fra sidste år, og i begrænset omfang lige nu på den kommende projektstrækning, er der store perspektiver for succes, når vi forbedrer endnu en strækning af Tunderupløbet.

Inden vi lægger grus ud på den nye strækning, vil jeg lave en bestandsanalyse ved hjælp af elektrofiskeri på den strækning, vi restaurerede sidste år, således at vi også kan se, -at det nytter noget. Ørrederne kvitterer øjeblikkeligt med både gydning og yngel-succes.

I år giver vi os i kast med endnu en strækning af Tunderupløbet. Denne gang nedstrøms for Tunderup Strandvej, hvor der er et godt fald. Desværre er der ikke meget gydegrus, men det er netop det, vi vil råde bod på.

Nykøbingforeningen er naturligvis også med denne gang, og både Martin Friis Mortensen og Jens Tudvad fra foreningen glæder sig over de mange projekter på Lolland og Falster. Projekterne giver området et tiltrængt ”ørred-boost” og sikrer både en større naturlig ørredbestand i vandløbene og samtidig forbedrer det mulighederne for fangst på kysten. Win Win, so to speak!

Projektet udføres søndag den 28. oktober klokken 10.10, hvor vi vil starte med at foretage et par bestandsanalyser ved hjælp af elektrofiskeri, for dernæst at give os i kast med gydegruset.

Vi mødes ved Tunderup Strandvej, netop dér, hvor åen løber under broen.

Det bliver et overkommeligt projekt, idet Guldborgsund Kommune vil lægge gydegruset i åen, og vi skal derfor kun rette det til.

Præcis som i Askehaveløbet og i Døllefjelde Å, som vi også har restaureret i år.

Du kan også deltage i dette restaureringsprojekt, ved at sende en mail eller sms til bandeleder, Rune Hylby på hylby@mail.dkeller på telefon 2536 4280.

Du kan også melde dig til via Den sjællandske Grusbandes facebook-side, når projektet bliver offentliggjort her (https://www.facebook.com/groups/Grusbanden/).

Du skal medbringe skovle, river, og ikke mindst godt humør.

Jeg skal nok sørge for drikkevarer og naturligvis en basse eller to, for selvom projektet bliver overkommeligt, du’er helten ikke uden mad og drikke….!

 

Bandeleder, Rune Hylby