Kategorier

Bloggere

Magiske stunder på gydebankerne

 

En rogntung 3.5 - 4 kilos hunfisk, der hviler sig på banken inden den forestående gydning.
En rogntung 3.5 – 4 kilos hunfisk, der hviler sig på banken inden den forestående gydning.

Da den seneste nedbør faldt for små tre uger siden, kom der for alvor gang i fiskene på gydevandring. I Kalvemose Å ved Butterup Bro blev der gydt på livet løs, i Regstrup Å ligeså, og i Elverdamsåen var jeg med på ”en kigger” sent om aftenen

Først kørte jeg til Elverdamskroen, hvor omkring 10 havørreder stod på gydebankerne lige nedstrøms for broen ved Roskildevej. På den ene banke stod tre hanner, hvoraf den ene var en lille sniger-han. De tre fisk stod sammen med en lidt større hun, som i den grad tiltrak sig hannernes opmærksomhed.

En halv snes meter opstrøms i et høl, stod en fem til seks kilo stor han og hvilede sig, og blev tydeligt irriteret, da jeg ”ramte” ham med lyskeglen. Efter gentagne gange at have virret med hovedet og stillet sig yderligere i skjul, valgte han til sidst bare at flytte sig længere opstrøms. Jeg gav ham fred til at hvile sig.

Dernæst kørte jeg til Tadre Mølle, hvor flere fisk var i gang med at gyde. I selve hovedløbet, Elverdamsåen, var omkring 20 fisk i gang med gydningen på flere gydebanker nedstrøms broen ved Tadre. I selve Tadre Møllebæk var et par i gang med gydningen, og jeg kunne høre plaskene fra 15-20 meters afstand.

Så snart lyskeglen ramte det gydende par, gjorde de ophold i gydningen, og så snart jeg slukkede lygten, begyndte de igen under højlydte plask! Begge fisk var mellem halvanden og to kilo. Store fisk i det lille vandløb, der på daværende tidspunkt ikke var mere end små 10 cm dybt!

Dagen efter var jeg igen med på ”en kigger”, men da var Tadre Møllebæk som blæst for havørreder. Det var hovedløbet til gengæld ikke! Nede ved de store gydebanker lige opstrøms akvædukten, hvor Fristrup Møllebæk løber over Elverdamsåen, var der mange fisk i gang med gydningen. Der stod en stor han på syv til otte kilo på én af bankerne. Han var arret i hovedet, og havde en stor flot krog, som hele tiden bevægede sig op og ned i takt med vandets gennemstrømning af gællerne. Han stod blot ubevægelig og ”tronede” på banken. Jeg kunne komme så tæt på ham, som blot en meters penge, uden han overhovedet fortrak en mine. Halvanden meter bag ham, også på banken, stod en mindre han på halvanden til to kilo. Han stod nøjagtigt i ”den blinde vinkel” for den store han – just bag ham. Fantastisk at se de to hanner og den adfærd, de begge fremviste midt om natten klokken halv tre!

I denne weekend var der igen faldet lidt nedbør, og jeg måtte simpelthen af sted igen. Det er jo National Geographic på tæt hold og helt uden filter lige udenfor døren. Igen tog jeg ned til Tadre Møllebæk, og havde denne gang taget min store knægt med. Han skulle også have lov til at se dette fantastiske skue.

Vi kunne høre det første gydende par, allerede da vi steg ud af bilen! Nede i hovedløbet blev der gydt på de samme banker, og knægten min var fuldstændig betaget af de gydende havørreder, der stod på gydebankerne blot en fod fra os.

I Tadre Møllebæk var der flere par i gang med gydningen, og lige ovenfor ét af de mange stryg, stod en havørred på ca. fire kilo. Den var træt, det var tydeligt, for den stod og hvilede sig inde ved bredden. Vi satte os ved bredden, blot få centimeter fra havørreden, der ikke lod til at ænse os det mindste.

Med det meste af kroppen oven vande, stod den ubevægelig, alt imens det iltrige vand strømmede gennem gællerne. Det var en rogntung hun, som tilsyneladende stod og ventede på en han-fisk. Min store knægt var ikke til at rive væk fra dette åsyn, og alskens elektronisk mekanik hjemme i den varme stue, blev på et splitsekund uden betydning, sammenlignet med dette nærmest magiske øjeblik.

God fornøjelse derude.

– Rune