Kategorier

Bloggere

Installationskunst af træ-mænd i Frejlev Å

June mødte op i søndags med de mange træer og buske, der er sponseret af Guldborgsund Kommune for at afslutte anden del af projektet i Frejlev Å. Første del var udlægning af gydegrus og skjulesten, anden del var træplantning (billed taget af Allan Hansen).

 

Der er voldsom grund til at sende en ualmindelig varm tak til June, der er biolog og vandløbsmedarbejder i Guldborgsund Kommune.

Hun lagde nemlig et kæmpe engagement i den anden del af det projekt, som vi tog hul på for halvandet år siden i Frejlev Å, og nu kunne færdiggøre med udplantning af mere end 185 træer langs åen til glæde for ikke blot ørrederne i vandløbet, men også insekter, fugle, pattedyr og andre mere perifere dyrearter i det lollandske landskab.

June sørgede for indkøb af 125 elletræer, 15 egetræer, ditto benved, hvidtjørn og Hassel, samt ikke mindst beskyttelsesrør og stokke til at give de mange små træer og buske den bedste start på livet langs åen.

Elletræerne blev plantet helt ned i vandkanten, hvor de så at sige kan stå med fødderne i vand hele året. Her er det Freddy og Erik, der er i gang med plantningen (billed taget af Allan Hansen).

Junes entusiasme, krydret med min utålmodighed for at komme i gang med flere projekter og i dette tilfælde, færdiggørelse af et igangværende projekt gjorde, at vi med meget kort varsel kunne sætte gang i denne ”skov-rejsning” langs åen i søndags.

Naturligvis i samarbejde med både Lystfiskeriforeningen for Nykøbing Falster og Omegn, samt lodsejere langs åen.

Allan Hansen, -nyvalgt formand for Nykøbingforeningen deltog med samme iver, som jeg kender ham fra tidligere projekter.

Allan har nemlig i årevis været meget aktivt ”bandemedlem”, når der har været brug for hjælp, -og det har der jo været i Guldborgsund Kommune, hvor vi efterhånden har lavet en halv snes projekter.

Med sig havde Allan taget en lille flok medlemmer fra foreningen, og da jeg samtidig (endnu engang) stillede med Jan Hornum, der utrættelig melder sig under fanerne, når Grusbanden kalder, -ja så er ingredienserne til en god dag linet op langs åen.

Pause og hygge sammen med lodsejer Erik Lang, der ovenikøbet sørgede for øl og vand til os alle.

June mødte os søndag morgen med træer og beskyttelse af disse kl. 10.10 og vi kunne derefter sætte udplantningen i gang.

Tre hold ”træ-mænd” langs Frejlev Å.

Først gav vi os i kast med de 125 elletræer, der skulle fordeles i 10-12 klynger á 10-12 stk. i hver.

Strækningen blev opmålt, og klyngerne blev nøje udvalgt blandt andet ved at kigge på den bevoksning, der var sporadisk i forvejen.

Ti klynger blev det til i Frejlev Å og to klynger i smedeløbet.

Derefter blev elletræerne sat helt nede i vandkanten, netop helt konkret, nede i vandkanten, -for ellers kommer de ikke.

Da vi var færdige med disse små, men uhyre vigtige træer, gik vi i krig med de øvrige 60 træer og buske, der skulle stå enkeltvis på banketten, og med beskyttelse omkring mod rå- og dåvildt i området, som efter sigende, skulle være meget talrige på egnen.

Det så ikke specielt smukt ud, måtte vi erkende.

Erik Wulf vandrer en tur i ”installationskunsten” langs Frejlev Å, alt imens lodsejeren får sået vårbyg inden regnen satte ind ud på eftermiddagen (billed taget af Allan Hansen).

Men det er jo sådan det er, og vi følte måske mest af alt, vi var i gang med at lave installationskunst langs åen, med de grønne beskyttelsesrør, der bugtede sig i landskabet i takt med Frejlev Å, og gav det hele et nærmest science fiktionsagtigt udtryk.

Lodsejeren Erik Lang var i færd med at så vårbyg, mens vi plantede de enkeltstående træer og buske på banketten, og henad frokost-tid slukkede han traktoren, hvorefter han fandt en pose frem med øl og sodavand.

Det var den største anerkendelse af vores arbejde, vi kunne ønske os. Tænk engang, ikke alene har Erik godkendt projektet på sin jord, han har også bidraget med sten fra markerne og nu, hvor vi afsluttede projektet med træplantning, gav han øl og sodavand og gav sig tid til at sætte sig sammen med os og få en sludder om projektet, vind og vejr og alle de andre vigtige ting, man kan drøfte langs et vandløb.

Well, -vi nåede naturligvis også at runde krigen i Ukraine, for det er jo også vigtigt.

Allan Hansen i færd med at lægge sidste hånd på projektet og lægge planer for vandingen hen over sommeren, når tørken sætter ind (hvis). Elletræerne er sat helt nede i vandkanten, og i ringen er en lille klynge plantet just med fødderne i vand.

Efter denne meget kærkomne pause, gik vi igen i gang med de resterende træer og buske, og Erik skulle jo også nå at så vårbyggen færdig inden regnen forventeligt skulle falde ud på eftermiddagen.

De sidste træer blev sat, -derefter vandet med en spand å-vand, hvorefter vi kunne sige pænt farvel til hinanden og samtidig glæde os over, at endnu et flueben kunne sættes ud for projektet i Frejlev Å.

Nu venter vi blot spændt på, at de små træer og buske skal slå an, og give Frejlev Å netop den skygge om sommeren, der er vigtig for at holde temperaturen nede. Ligeså give insekter, fugle, pattedyr og hele økosystemet omkring vandløbet et kærkomment løft i biodiversitetens skønne mangfoldighed.

Da vi brød op efter fire timers træplantning og takkede af, fik de lokale folk med Allan Hansen i spidsen lavet aftale med Erik om, at når den værste tørke rammer Lolland, kan de nyplantede træer og buske få en spand vand uden alverdens papirarbejde og bemyndigelser.

Erik synes det var alletiders, og det kan vi da kun bifalde i både Lystfiskeriforeningen for Nykøbing Falster og Omegn, samt i Grusbanden.

 

Bandeleder, Rune Hylby,

 

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com