Kategorier

Bloggere

Fra æg til ørred – til katastrofe!

”Synet af de tomme, store kar ved fisketrappen er ligesom en ond drøm, man ønsker at vågne op af.”

Et lille døgn tidligere var karrene fyldt med store, flotte, vilde moderfisk og hidsige hanner, som var klar til at indgå i den kommende avl. Nu er de tomme!!!

IMG_20131230_141745 (1)Jeg befinder mig ved Pumpehuset/fisketrappen ved Store Kattinge Sø, hvor vi har arbejdet hårdt med at forberede alt omkring indsamling af de nødvendige fisk. Det er svært at beskrive den følelse der opstår ved synet af de tomme kar i fisketrappen. Der var døde fisk, æg og sæd flere steder på parkeringspladsen, sikke et syn!

Gerningsmænd har klippet en stor hængelås over og har konstrueret et håndtag, der gør det muligt at åbne og lukke en sidesluse, som leder vandet igennem fisketrappen. For at komme ned i de store kar, skal der også anvendes en lang stige og et stort fangstnet. Her er tale om organiseret tyveri og ikke blot nogen som ”lige” er komme forbi og har set nogle fisk. Når vandet strømmer igennem fisketrappen og vores fælde, er det normalt umuligt at se de store fisk.

Foreningen til ophjælp af fiskeriet i Roskilde Fjord og Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK) har gennem mange måneder samarbejdet for at færdiggøre det nye klækkeri ved Roskilde Golfklub tæt ved Geddebækrenden, Her har foreningerne i gennem de sidste 2 år gennemført et stort arbejde med udlægning af gydegrus og skjulesten i åløbet. Klækkebakkerne var færdigmonteret og den 2. januar 2014 skulle æggene gøres klar. Nu er en stor del af vores avlsarbejde med egne fisk gået tabt!

fotoHele projektet fra Æg til Ørred, indgår bl.a. i vores samarbejde med Roskilde Oplevelseshavns skoletjeneste. Her har flere hundrede skolebørn i 2013 været med til at udlægge gydegrus/skjulesten og lært om ørredens biologi i undervisningsforløbet ”Plej en fisk”. For disse unge ville vi vise hele processen i vores klækkehus samt i lyd og billeder. Her til foråret skulle de være med til at sætte de små ørreder ud i åløbene.

Formålet med denne undervisningsforløbet er at skabe endnu mere interesse hos de unge for naturens fantastiske historier. Jeg præsenterer på det kommende møde den 7. januar 2014 i Fishing Zealand regi et helt nyt koncept for børn og unge, med fokus specifikt på vandløb. Her skulle hele processen også have været anvendt.

Hvad kan vi så lære af sådan en hændelse? Ja, en større opmærksomhed, ellers ved jeg det faktisk ikke! Jeg har kontaktet pressen massivt og politianmeldt hærværket. Nu ved mange omkring Roskilde i hvertfald, hvad der er sket. Blandt andet som følge af et indslag i TV2 Lorry og en artikel i Dagbladet Roskilde. Indslaget på TV2 Lorry kan ses her.

Med dette håber jeg, at der skabes opmærksomhed omkring hærværket, men samtidig også det store arbejde vi og mange andre foreninger gør for at øge og fastholde en stærk og sund ørredbestand. Hos de foreninger der på samme måde ”opbevarer” moderfisk, bør man måske overveje, om man har sikret stedet tilstrækkeligt. Til næste år vil vores proces omkring avlsarbejdet gennemgås nøje, og en række forhold vil blive ændret!

– Uffe