Kategorier

Bloggere

Endelig: Sandsugning i Øresund stoppes med ny bekendtgørelse

Her er det Gordon P. Henriksen og Mette Abildgaard der nyder en fed fisketur på Øresund under optagelserne til FISKetegn, hvor de bl.a. diskutterer problemerne med sandsugning.

Fantastisk nyt for dyrelivet i Øresund og alle os der elsker fiskeri på sundet! Det Konservative Folkeparti har netop lykkedes med at overtale regeringen og miljøministeren om at sandsugningen skal stoppes. Med en ny bekendtgørelse for Øresund bliver der sat en stopper for nye tilladelser til at udvinde råstoffer i Øresund i området fra Øresundsbroen i syd til Gilleleje og Kullen i nord. Området bliver også gjort til et beskyttet havområde efter EU’s havstrategidirektiv.. – Alle dem, der har kæmpet den her kamp mod sandsugning, kan ånde lettet op nu. Det, at vi nu får et stop for sandsugning og samtidig får beskyttet Øresund under EU’s Havstrategidirektiv, gør, at vi ikke kan få åbnet op for sandsugning senere hen, siger Mette Abildgaard til TV 2 Lorry. – Det er manges kamp. Mange interesseorganisationer, grønne organisationer, borgmestre, kommuner. Vi har været rigtig mange, der har kæmpet den her kamp. Så at det lykkedes nu, det er en kæmpe fælles sejr, fortsætter hun. Og her kan jeg kun give hende ret og samtidig takke alle dem der har spillet en rolle i at vi er kommet så vidt i dag.

Helsingør Kommune er desværre ikke længere medlem af Fishing Zealand, men en af de opgaver jeg varetog for Helsingør og Gribskov Kommune på vegne af Fishing Zealand var at sidde med i en gruppe med 14 danske og svenske kommuner, Länsstyrelsen Skåne samt en række NGO’er hvor vi sendte fælles erklæring til den svenske og den danske regering om at beskytte naturen i Øresund og et ønske om et stop for sandsugning. Det kan du læse mere om her og se navnene på alle de involverede.

Jeg har personligt brugt enhver lejlighed til at sætte fokus på problemerne med sandsugning og medvirket i indslag i Lorry, FISKEguiden, artikler og ikke mindst haft fornøjelsen af at invitere netop Mette Abildgaard med ud at fiske på Øresund i radioprogrammet “Fisketegn” på Radio24syv, hvor du udover at høre Mettes reaktion når hun fanger en kæmpe torsk kan høre vores debat om alle problemerne med sandsugning og hvor hun netop lover at arbejde for et stop. – Som altså endelig er blevet en realitet. (Lyt fra ca. 35 min hvis du vil høre vores snak om sandsugning.)

Den nye bekendtgørelse vil blive fremlagt i Folketinget på fredag d. 16 nov. og der vil ikke længere blive givet nye tilladelser til sandsugning. De eksisterende tilladelser er svære at trække tilbage og vil altså få lov at suge det de allerede har fået dispensation til men fra 2025 vil der altså ikke længere foregå sandsugning overhovedet i Øresund.

Brian Lyck der er byrådsmedlem i Gribskov Kommune og med i FZ’s bestyrelse er også tilfreds. – Gribskov kommuner har også areal ud til Øresund, og på baggrund af den bekendtgørelse som er på vej, glæder det mig at der i fremtiden ikke længere vil kunne opnås tilladelser til sandsugning, særligt i området ud for Gilleleje, fastslår han.

Det har været en lang sej kamp der har involveret en masse vigtige spillere deriblandt Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Greenpeace, WWF og mange flere samt en masse individer der har spillet vigtige roller. Det viser i den grad at man kan lykkedes hvis man samler kræfterne, argumenter sin sag sagligt og presser på i medierne og hvor man kan.

Tillykke til os alle – og tak til alle dem der har sørget for det blev en realitet!

– En glad Gordon