Kategorier

Bloggere

Dobbelt God Økologisk Tilstand i Himmelev Bæk

Man kan næppe forestille sig en smukkere arbejdsplads end nede i den rislende Himmelev Bæk. Når tre ørredgenerationer samtidig dukker op i spændingsfeltet imellem elektroderne og de sten, vi lagde ud sidste efterår, så er det svært at få armene ned (foto: Jørgen Lock-Andersen).

Uffe Clemmesen og jeg havde sat hinanden stævne i tirsdags ved Himmelev Bæk, nord for Roskilde, på den strækning, vi i fællesskab restaurerede sidste år.

Uffe, der er formand for ROLK havde taget endnu en foreningsmand med sig, nemlig Jørgen Lock-Andersen.

Vi mødtes for at følge op på projektet med en frisk bestandsanalyse for at se, om de mange skjulesten og gydegrus vi lagde i bækken på den 400 meter lange strækning, havde haft den ønskede effekt.

Jeg elektrofiskede, alt imens Uffe og Jørgen fra ROLK hjalp til på brinken. Her bliver endnu en ketcher-fuld ørreder sendt Uffes vej og siden Jørgens spand (foto: Jørgen Lock-Andersen).

Sidste år, inden projektet, havde jeg været igennem en strækning med elfiske-udstyret for at have en reference før projektet.

Bestanden af ørreder var dengang knapt 80 stk. på 100 m² vandløbsbund; lige præcis nok til at klassificere vandløbet med prædikatet, God Økologisk Tilstand.

Siden blev der lagt 70 tons sten og gydegrus i bækken af 25 frivillige deltagere fra ROLK og Grusbanden. Det blev et fantastisk flot resultat, og jeg var mega spændt på at se, hvor stor effekt, projektet havde haft for ørredbestanden i det, der velsagtens nu kan betegnes som Roskildes bedste ørredvandløb.

Vi mødtes udenfor porten til Hofors anlæg på Slæggerupvej, og fik portvagten til at åbne, så vi kunne komme ind på området med elfiskeudstyret, der er alt for tungt at bære over længere strækninger.

Nede ved åen, på projektstrækningen, så det fuldstændig fantastisk ud, og den ene sten efter den anden sørgede for et væld af standpladser, alt imens gydegruset lå porøst og sørgede for iltning af vandet.

En skønhed ud over alle grænser. Denne 20 cm bækørred med de fineste røde prikker blev hurtigt målt og derefter genudsat. Fisk som denne har nu i 2½ år overlevet i bækken. Den har været vidne til både restaureringen i 2021 og i 2022. Det man, med lidt frækhed, kan spørge sig selv, om den ville have overlevet, hvis ikke vi havde restaureret Himmelev Bæk. Sandsynligvis ikke (foto: Jørgen Lock-Andersen)!

Jeg måtte knibe mig selv i armen for at sikre mig, jeg var vågen. Himmelev Bæk er nu en drøm af et vandløb. Et mønstervandløb, vi, der deltog sidste år, kan være helt vildt stolte af. Sikke en variation.

Vi kørte ned til den station, jeg elfiskede sidste år, station 3006-3056, hvor jeg igen i år, ville dyppe elektroderne. Det er nemlig pokkers vigtigt at tage den samme strækning for at kunne sammenligne analysen fra sidste år med undersøgelsen fra i år, -netop for at kunne vurdere effekten af projektet.

Vi fik sat udstyret op og kunne derefter gå i gang med fiskeriet.

Sidste år fangede vi udelukkende yngel på referencestrækningen, men allerede efter få meters fiskeri med elektroden, dukkede der et par flotte 1½-års fisk frem fra deres standpladser imellem de mange sten. Der var også en stor mængde yngel, men det var forekomsten af de større fisk, der gjorde mig særlig glad.

Vi fangede ovenikøbet en 2½ års ørred, hvilket er helt fantastisk. Det var en ørred med de fineste røde bækørred-prikker ned langs siden. Forekomsten af disse ældre fisk er yderst interessant, for alle steder i Danmark, er bækørredbestandene trængte og i tilbagegang. Det gælder dog ikke i Himmelev Bæk Her er der mange bækørreder, og med god grund. Vi har jo netop skabt et væld af standpladser og fiskene kan stå tæt uden at blive stressede og uden at blive spist af hinanden:-).

Bestandsanalysen fra sensommeren 2021. Her er det tydeligt at se, der kun blev fanget års-yngel og ikke så mange.

I alt fangede vi 107 ørreder, hvoraf de mindste blot var 5 cm og de største op til 20 cm. Tre aldersklasser og med en tæthed på 158 stk. pr. 100 m² vandløbsbund: Altså en fordobling af bestanden fra sidste år og med en stor mængde 1½-års fisk mellem 10-17 cm.

Resultatet er ovenud tilfredsstillende, og sikrer i den grad God Økologisk Tilstand, -faktisk med en faktor 2, for at være helt præcis.

Bestandsanalysen fra i tirsdags, -et år senere. Her ses det meget tydeligt, at der forholdsmæssigt er betydeligt flere fisk og der er ikke mindre end tre ørredgenerationer. Fantastisk, -ikke mindst antallet af 1½-års fisk glæder en gammel vandrotte som mig!!!

Udover ørreder, fangede vi også hundstejle, skalleyngel og et par grove aborre, der har taget godt for sig af den spæde yngel på gydebankerne. Det har de større ørreder også, og man skal ikke tage fejl af ørreder på 20 cm. De skal have godt med føde, og smæsker sig gerne i årets yngel, der ikke finder skjul for denne kanibalisme!!!

Efter første befiskning måtte vi på den igen, idet jeg gerne skulle ”tømme strækningen helt for ørreder”.

Også på anden befiskning var der en del ørreder, der havde gemt sig godt under første befiskning. Sådan er det og gudskelov, -for det viser jo netop, at der er skjul for ørrederne, også når jeg kommer med elektroderne.

Efter knapt tre timers måbende elektrofiskeri, kunne vi sige pænt farvel til hinanden, og lad dig ikke overraske, hvis du møder tre gutter i den kommende tid med armene over hovedet af begejstring, -så er det Uffe, Jørgen eller jeg.

Jeg lader nu Himmelev Bæk få fred for elektroderne i en periode, for derefter at vende tilbage om nogle år for at se, om der stadig er gode tætheder. Det forventer jeg helt afgjort.

På vej hjem efter denne fantastiske oplevelse, sad jeg i bilen med et saligt smil om læben, mens jeg sendte alle de frivillige, der deltog i projektet sidste år, en meget venlig og taknemmelig tanke.

Hold op, I har gjort en kæmpe forskel.

Dobbelt God Økologisk Tilstand!!!!

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,