Kategorier

Bloggere

Det lysner i syd

JB - GeddeHar du først én gang set en stor brakvandsgedde følge efter din agn i det klare, lave vand – og oplevet kick’et, når gællelågene spiler sig ud og wobleren indhaleres i et kraftfuld sug – er du solgt. Spinne- og fluefiskeriet i vores lavvandede brakvandsområder er super spændende, og det er da heller ikke uden grund, at det bliver mere og mere populært. Men – med stigende popularitet følger også et øget fiskepres. Der er derfor ingen tvivl om, at Fødevareminister Dan Jørgensens seneste prisværdige udspil – et forbud mod hjemtagning af brakvandsgedder fra Stege Nor, Præstø Fjord, Jungshoved Nor og Fane Fjord for både lyst- og garnfiskere – vil gavne de vilde bestande af brakvandsgedder og -aborrer.

Bekendtgørelsen, der trådte i kraft d. 13. marts, er på mange måder historisk, for den afspejler en udvikling, hvor politikerne for alvor er begyndt at fatte det kæmpestore rekreative og socioøkonomiske potentiale lystfiskeriet i Danmark har. Med bekendtgørelsen kommer desuden et forbud mod nedgarn i perioden 1. februar til 31. maj for at beskytte fiskene under overvintring og gydning – en restriktion, der vil sikre en højere rekruttering af nye generationer til bestandene, hvorved man får en bedre buffer for de store svingninger i saltkoncentrationen, der periodisk kan decimere antallet af fisk.

Denne udvikling hjælpes yderligere på vej af Guldborgsund og Vordingborg Kommune, som er med i Fishing Zealand. De har nemlig finansieret en ny rapport, der kortlægger potentielle gyde og opvækstområder for brakvandsrovfiskene. I kølvandet på  dette er der planer om naturgenopretningsprojekter, hvor man vil genskabe flere lavvandede søer med direkte forbindelse til brakvandsområderne, hvilket vil give brakvandsrovfiskene et hårdt tiltrængt refugie med gode gydemuligheder – også i de perioder, hvor saltkoncentrationen kan blive faretruende høj.

Hatten af for Danmarks Sportsfiskerforbund og Fishing Zealand, der i høj grad har været med til at bane vejen for denne positive udvikling.

Vi ses derude – Jens Bursell