Kategorier

Bloggere

Deltag i udlægning af gydegrus

Nu har du muligheden for at gøre en indsats for ørredbestanden i de sjællandske vandløb. Vi skal ud og udlægge gydegrus og vi har brug for din hjælp til at skabe bedre forhold for ørreden. Kom og vær med til en hyggelig og lærerig dag i det fri.

At gøre noget for naturen er både lærigt og sjovt. Du kan komme med til en fantastisk dag i ørredens tegn.
At gøre noget for naturen er både lærigt og sjovt. Du kan komme med til en fantastisk dag i ørredens tegn.

I to Fishing Zealand-kommuner skal der udlægges gydegrus og skjulesten i nær fremtid. Det drejer sig om Duemoserenden i Kalundborg Kommune og i Odsherred Kommune skal der udlægges gydegrus og skjulesten i et lille vandløb i Grevinge Skov ved Sidinge.

Begge restaureringsprojekter har nu været i offentlighed høring og er godkendt af de to kommuner. Du kan være med til dette fantastisk vigtige frivillige arbejde for at hjælpe ørredbestandene i henholdsvis Storebælt og Isefjorden.

Duemoserenden i Kalundborg Kommune

I Kalundborg Kommune skal Duemoserenden, der er en del af Hallebyåen restaureres. Kalundborg Kommune bidrager med etablering af et sandfang, og derefter skal der udlægges 30 kubikmeter gydegrus. Allerede nu ligger gydegruset langs med vandløbet, og Kalundborg Kommune begynder i nærmeste fremtid at grave sandfanget. Derefter skal en stor del af gydegruset lægges i vandløbet, hvilket Kalundborg Kommune har lovet at gøre. Derefter skal det rettes til i vandløbet, og det er i den forbindelse, du kan hjælpe til. Du skal blot skrive eller ringe til Knud Nielsen, der er formand for Halleby Å Sammenslutningen, så aftaler du med ham, hvor og hvornår udlægningen-tilrettelæggelsen af gydegruset finder sted.

Knud fortæller, at der dog skal være en lille rest gydegrus tilbage på brinken, som er forbeholdt en gymnasieklasse og deres biologiundervisning.
Knud Nielsen har mail: knud.lis@mail.dk eller telefon, 59 27 79 99 eller 20 46 17 60.

Alle er velkomne til hjælpe Fishing Zealand med det store arbejde for ørreden og naturen som helhed. Vi tror på bæredygtige principper, som ikke kun gavner lystfiskeren, men også den almindelige naturelsker.
Alle er velkomne til hjælpe Fishing Zealand med det store arbejde for ørreden og naturen som helhed. Vi tror på bæredygtige principper, som ikke kun gavner lystfiskeren, men også den almindelige naturelsker.

Grevinge skov vandløb i Odsherred Kommune

I Odsherred Kommune skal et lille vandløb i Grevinge-skoven restaureres. Der skal udlægges gydegrus, skjulesten og fjernes en spærring til glæde for bestanden af ørreder i Isefjorden. Det er Naturstyrelsen, Odsherreds Sportsfiskerforening og Odsherred Kommune, der samarbejder omkring projektet. Der skal både fjernes en spærring, i form af en rørunderføring, hvor der er kommet et fald på 25 cm.
Nedenfor dette fald, skal der etableres tre gydebanker med udlægning af gydegrus, og det er i den forbindelse, du kan hjælpe til. Det skal nemlig ligge ordentligt, og dette sker naturligvis med håndkraft.
Derudover skal der udlægges skjulesten, således at ørrederne har et sted at skjule sig inden gydningen, og deres afkom ligeledes kan få glæde af det, når de små ørreder dukker op af gydegruset i det spæde forår.
Arrangementet løber af stablen den 25. oktober, og du kan melde dig til at hjælpe til Jan Aggerholm på mail: jagg@novonordisk.com eller på telefon 30 79 54 62.

Meld dig endelig til at hjælpe, for det betyder så uendelig meget, både for ørredbestanden, men også for de frivillige lystfiskere, der bruger mange timer på at trimme forholdene for ørrederne. Både Knud og Jan vil glæde sig over en hjælpende hånd, og en god sludder, alt imens man foretager sig noget yderst værdifuldt.