Kategorier

Bloggere

Cocktail af samhørighed og naturgrundlag i Hove Å 

Dagens opgave venter fra morgenstunden i lørdags. 110 tons sten og gydegrus skal lægges i Hove Å på en 800 meter lang strækning. 22 frivillige er mødt op for at hjælpe til, heriblandt Theis Perit-Larsen, tv og Marie Brandt th. (Billede, -Jesper Vang Skærbæk Jensen).

I lørdags, -just som jeg kørte sydover efter at have forladt projektstrækningen i Hove Å i Roskilde Kommune ved Gundsømagle, modtog jeg en mail fra én af lodsejerne på strækningen. ”Det ser godt ud, det som er lavet i dag. Vil bare lige fortælle, at der er en del fiskehejrer, som er på besøg og er glade for forholdene”, lød det fra Marianne Kiærullf, der er lodsejer på den nederst del af projektstrækningen.

Det er jeg glad for, da fiskehejrer jo som bekendt spiser fisk og næppe ville bruge tid på at søge føde, hvis der ikke var noget at finde.

Jan Hornum, og Christian Lund Petersens datter, -Laura på 6 år vandrer glade mod projektstrækningen. Det gudeskønne billede, der mere end ord fortæller den gode historie om Grusbanden, er taget af Marie Brandt.

Selve projektet blev sparket i gang af Roskilde Kommune, idet vandløbsfolkene bad mig kigge på en strækning af Hove Å, de synes var potentielt interessant.

Det syntes jeg også, og gik derefter i gang med projektbeskrivelse, VVM-Screening og alt det andet, der hører med til et restaureringsprojekt. Dernæst dialog med lodsejere, samt samarbejde med Gundsø Fiskeklub, der sponsorerede en del af gydegruset, samt skjulesten.

Langt hovedparten af de 50 tons gydegrus og ca. 50 tons skjulesten blev dog finansieret af Roskilde Kommune, der også var sponsor for den dumper, der kørte sten og grus ned til åen på den 800 meter lange projektstrækning i torsdags.

Uden Roskilde Kommunes store hjælp, var vi på ingen måde blevet færdig med projektet i lørdags.

Allerede torsdag var der aktivitet på projektstrækningen, idet jeg havde et hold fra Skovskolen under Københavns Universitet ude for at deltage i ”Åmandskursus 3”.

Det var folk, primært fra Jylland denne gang, der skulle lære om gydebanker, skjulesten, lovgivning og meget andet indenfor vandløbsrestaurering i al almindelighed. Derfor var kursisterne på skolebænken onsdag formiddag til et slag teori, hvorefter vi kørte til Esrum Å for at elektrofiske senere på dagen.

Torsdag formiddag mødtes vi så igen, denne gang klokken 10.00, idet en del af undervisningen blev henlagt til Hove Å således, at kursisterne fra Skovskolen kunne få erfaring med etablering af gydebanker.

Det gik forrygende, og mens sten og gydegrus blev kørt ned til projektstrækningen fra Hejnstrupvej med den føromtalte dumper, som gjorde arbejdet meget lettere, kunne de 16 kursister rette gydegruset til nede i åen.

Omkring middag var vi færdige med tre gydebanker, og havde rigtig haft ”hands on” på dette projekt.

Der blev lagt både små og store sten i Hove Å i lørdags. Denne ”mindre krammesten” blev lagt i vandløbet af Anders Vingaard Sehested (billede, -Jesper Vang Skærbæk Jensen).

Efter frokost kørte vi, by the way, til Havelse Å, hvor Kaj Larsen og jeg stod for et indslag med spulepumpe, stengreb og ventilering af et par gydebanker, der så at sige, mere mindede om de sandkasser, børnehaver og vuggestuer har liggende på legepladser rundt omkring på Sjælland.

I to stive timer spulede vi de to gydebanker, vi havde kastet os ud i. Men trods det, var der stadig masser af sand i bankerne. Hmm!

Fem medlemmer af Gundsø Fiskeklub gav den gas på gydebankerne. Denne flotte gydebanke med i alt 10 tons gydesubstrat blev anlagt efter alle kunstens regler og indsatsen stoppede først, da alle var tilfredse. Netop på denne gydebanke, pillede en lille ørred glad forbi Jan Hornum og Marie Brandt senere på dagen(Billede, -Marie Brandt).

Men i Hove Å bliver det forhåbentlig anderledes. Sand i gydebankerne er et absolut No-Go!

Torsdagens indsats fra Skovskolen blev lørdag afløst af et hold frivillige fra Grusbanden og fem foreningsfolk fra Gundsø Fiskeklub.

Vi mødtes på Hejsnstrupvej klokken 10.10, hvor også pressen stillede med to mand høj, -en journalist og en fotograf.

Mange af de frivillige var gamle kendinge, og det gør jo livet lidt lettere når mange ved, hvad der skal foregå og ved, hvordan jeg gerne vil have det.

I alt dukkede 22 frivillige op, -mænd og koner, børn og andre barnlige sjæle, for at kaste sig over projektstrækningen med en ildhu, jeg hver eneste gang glæder mig over og i øvrigt også er mega stolt af.

Én af de nye folk, -en rookie, var Marie Brandt, der er formand for Københavns Fiskeklub og medstifter af ”Fiskekonerne”.

Marie er oprindeligt fra Jylland, men er nu bosat i København, hvor hun blandt andet er fotograf og ivrig lystfisker. Marie havde længe haft et ønske om at deltage i et af vores projekter, og i lørdags flaskede det sig således, at jeg kunne samle hende op på Roskilde Station, hvorefter vi kørte til Gundsømagle. Dagen igennem knoklede Marie med både gydegrus, skjulesten og naturligvis med kameraet over skulderen for at tage nogle af de fantastiske billeder, jeg har fået lov til at illustrere dette blogindlæg med.

Christian Lund Petersen deltog også og havde taget både sin søde kone og ditto børn med. Det er så pragtfuldt, når netop børnene deltager i vores projekter, for der er intet så lyksaligt som at se den energi og glæde, de unge poder viser, når der bliver kastet sten i vandet i fællesskab og med al respekt, bliver netop børnene forkælet med ekstra opmærksomhed af de øvrige bandemedlemmer.

Det færdige resultat, og så er det svært at få armene ned!!!! Her er det Marie Brandt (tv), Jan Hornum og de fem Gundsø-folk, der jubler over den flotte gydebanke.

Det er som om, generationer af forståelse mødes i denne cocktail af samhørighed for naturen og for fællesskabet.

Behøver jeg sige, at Jan Hornum og Henrik M. Jensen også deltog, -som altid og bidrager med godt humør, livsglæde og ikke mindst jeg, skylder dem en stor tak for tro tjeneste. Det gør jeg også overfor Theis Perit-Larsen, der lige har fået kørekort og valgte at bruge ”mors bil” til bandeprojektet.

Mange andre kunne være nævnt, -Lisbeth Klarskov, der endnu engang knoklede løs sammen med os andre, og Kim Lund Jørgensen fra ”Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord”, -og jeg kunne blive ved.

Ved fælles indsats bliver sten i størrelse xlarge flyttet med trillebør. Stenene blev lagt i trillebøren ved hjælp af Grusbande-cowboy-tricket (Billede, -Marie Brandt).

Pointen er, at det fællesskab, der nærmest weekend efter weekend udspiller sig i Grusbanden, når vi laver projekter sammen, skal opleves.

Det kan ikke beskrives, -og er velsagtens også derfor, vi kan mønstre 1350 medlemmer af Grusbanden i skrivende stund.

Allerede da klokken var 14.14, var vi færdige med at rette gydegrus til og lægge skjulesten i vandet.

Nu begyndte Hove Å at ændre karakter, -stenene skabte en mosaik af strømrender, og det ”nedlagte” gydegrus fik vandet til at risle over gydebankerne, præcis som vi gerne vil have det.

De mange skjulesten, fortalte nu en helt anden historie om naturgrundlaget, end da vi startede lørdag morgen. Det blev til fulde visualiseret overfor Jan Hornum og Marie Brandt, der så en halvårs-ørred pile hen over den ene gydebanke, -velsagtens af glæde over de nye muligheder for overlevelse og senere smoltificering, vi havde givet den.

Som nogle af de sidste deltagere, forlod Gundsø Fiskeklub projektstrækningen og at dømme på den livlige kammeratlige snak, der foregik imellem dem, var jeg ikke i tvivl om, at deres sponsorat på 5000.- kr var givet ualmindelig godt ud og der skal lyde en stor tak fra mig for denne fantastiske donation.

I har dels været med til at finansiere et fantastisk projekt og I har ligeledes deltaget aktivt i selve udførelsen af det!

Det bliver ikke bedre.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Mosaik af sten, der allerede få minutter efter fik Hove Å til at danne nye mønstre på vej mod Roskilde Fjord (Billede, -Marie Brandt).