Kategorier

Bloggere

Endnu en succes med Næstved Kommunes gedde-eng ved Fladså

Her er beretningen for tredje år med geddeprojektet i Næstved, hvor vi endnu engang mødte store problemer og måtte improvisere, før anstrengelserne til sidst endte med succes. Stor hjælp fra de frivillige lystfiskere var en uvurderlig del af arbejdet. Baggrunden for projektet er trist, fordi de genetisk unikke brakvandsgedder i hele det sydsjællandske område i almindelighed og i Fladså i særdeleshed nu er så små, at der er fare for, at de helt forsvinder.

Af ovennævnte grunde fortsatte Næstved Kommune ved Palle Myssen, Jacob Hald og Søren Madsen samt undertegnede som projektleder på 3. år forsøget med at oversvømme en græsset eng på 2,8 ha ved Fladsåen i håb om, at brakvandsgedder kunne gyde her med succes. De første år var det hele lidt improviseret, men i foråret 2025 var vi bedre rustede til at klø på og denne gang med økonomisk støtte fra Fishing in Denmark og Fishing Zealand til ikke mindst indsamling af viden og erfaringer.

Vi forventede ikke, at gydemodne gedder selv ville vandre ind i engen endnu, idet kun unge individer fra 2023 og 2024 var født i engen. Derfor ville vi i år forsøge at opfiske modergedder i Fladsåen med el-fiskeri og så overføre dem til engen. Vi ønskede yderligere at indsamle viden, da vi ved meget lidt om brakvandsgeddernes gydning mm. i Danmark. En viden der er essentiel for dette og kommende projekter, så vi kan gøre det rigtige og ikke mindst kan se, om anstrengelserne bærer frugt i form af geddeyngel.

Nattens vandring sidst i maj på flere hundrede gedder (6 – 12 cm) udsættes i Fladsåen.

Faldende vandføring, ingen gedder og et lille mirakel
Vi startede med at el-fiske fra båd to gange om ugen fra primo marts og en måned frem, og vi fangede kun ganske få gedder til engen. Som mange nok husker, så var foråret ekstremt tørt og mod slutningen af perioden faldt vandet så meget, at båden gik på grund og det så alt i alt ret sort ud. I desperation besluttede vi så at åbne for vandet til engen og dermed afløbet, hvor der så løb 5 – 10 l/s ud i Fladsåen. Samtidig satte vi en fælde i Fladsåen (opstrøms udløbet) og en i indløbet til engen for at tælle gedder, som måske, men ”højest usandsynligt” selv vandrede ind.

Kort tid efter skete miraklet, idet gedder mod forventning begyndte at vandre ind i engen ved egen drift. Også i fælden i Fladsåen fangede vi gedder, og på ret kort tid havde vi registreret i alt 21 modergedder, hvor halvdelen selv fandt ind i engen. Og vandringen til engen var ekstremt målrettet. Den første april el-fiskede vi hele åen nedstrøms engen og fangede intet, hvorefter der den følgende morgen var 4 fine gedder i fælden i engen. Med andre ord så havde de over natten spurtet de 1,5 km igennem åren og direkte op i det lille afløb og ind i engen – sådan.

Små og unge modergedder
De fleste gedder var ret små, mellem 30 – 65 cm, og kun enkelte var større; op til 85 cm. Jeg tog skælprøver på dem alle, og overraskelsen var stor, da det viste sig, at de fleste var 1 og 2 år gamle. At gedder op til over 60 cm kun var 2 år gamle var helt vildt, men er også set i en anden undersøgelse. Det betyder, at flertallet faktisk kan stamme fra de første års produktion, hvilket så også forklarer, at mange selv vandrede målrettet ind i engen via det lille bitte tilløb til Fladsåen.

Typisk gedde på omkring 65 cm (2 år gammel) udsættes i engen. Halvdelen vandrede selv derind.

Masser af yngel
Og så var der blot tilbage at vente på, at udvandringen af yngel skulle begynde. Jeg havde målt på bl.a. ilt ved bunden og algevækst og kunne konstatere at alle forhold var perfekte i år, hvorfor forventningerne var store. Og vi blev da heller ikke skuffede, da der sidst i april på 3 dage blev fanget ca. 2.500 stk. spæd yngel på 1,5 – 3,0 cm i fælden – altså ca. lige så mange som i hele 2024. Vi opdagede samtidig, at en stor stime hundestejler havde indfundet sig i afløbet, hvor der jo så var ”mad ud af huset”. Leif og jeg satte os på bredden og så til vores forfærdelse, at de åd stort set alle de små geddeunger, der kom vandrende. Det gjorde, at vi stoppede afløbet med de samme for at give ynglen et par uger i engen, så de blev store nok til at undgå hundestejlerne. Efter to uger åbnede vi igen og udvandringen af nu 3 – 6 cm store geddeunger kunne fortsætte. De mindste var stadig i fare, hvorfor Leif, efter optælling, fordelte dem i Fladsåen langt væk fra hundestejlerne. Og der kom mange. Nogle dage op til mere end 1.000 stk. og da trækket sluttede midt i juni. Havde Leif talt i alt 13.400 stk. naturligt producerede gedder på nu op til 15 cm, hvilket var 5 – 10 gange flere end de to første år.

Masser af viden og håb for de kommende år
Vi har efterhånden høstet en masse erfaringer, som jeg nu skriver sammen i en rapport til brug for projektet selv, men også til brug af de forhåbentligt mange andre projekter, der skal søsættes rundt omkring i regionen.

Vi forventer, at årets produktion vil kunne booste bestanden i Karrebæk Fjord og dermed også gydebestanden i de kommende år. Det er forventningen, at vi snart kan reducere indsatsen som fødselshjælpere og lade bestanden klare det meste selv, sådan som det jo også er målet med den ”næsten” naturlige gedde-eng.

En stor tak til de frivillige fra Fladså Sportsfiskerforening samt en særlig tak til Leif Hansen, uden hvis hjælp projektet ikke havde været muligt.

Projektet har været flittigt omtalt, se her:

Artikel: https://www.tv2east.dk/naestved/danmarks-vade-panda-vender-tilbage

Artikel: https://www.tv2east.dk/naestved/redder-yderst-sarbar-fiskeart-op-mod-8000-fisk-kan-vaere-pa-vej-420f6

TV indslag: https://www.tv2east.dk/nyheder/20-04-2025/1930/2004-20-apr-2025#lck1fYol

TV indslag 2: https://www.tv2east.dk/nyheder/24-05-2025/1930/2005-24-may-2025#TLkWCg4i

Artikel: https://www.sn.dk/art6318370/naestved-kommune/nyhed/babyboom-i-aaen-naesten-uddoed-fisk-i-markant-fremgang/#:~:text=Brakvandsgedden%20var%20akut%20truet%20og%20t%C3%A6t%20p%C3%A5%20udd%C3%B8d.,vej%20til%20uds%C3%A6tning.%20Brakvandsgedden%20er%20noget%20ganske%20s%C3%A6rligt