Kategorier

Bloggere

TØS og Grusbanden bevæbnet til tænderne i Ellerenden

Michael Ågård og søn i færd med at sikre passage i Ellerendens udløb til Tempelkrogen ved siden af Munkholmbroen.

Ellerenden er et fint lille privat gyde- og opvækstvandløb, og netop derfor er fiskeri fra Munkholmbroen ikke tilladt i havørredernes gydeperiode fra 15. september til 1. februar. Ellerenden har i mange år haft en fin gydebestand, -mest af alt med afsæt i, at Tuse Å’s Ørredsammenslutning i samarbejde med Grusbanden, har sikret passage ved udmundingen i Tempelkrogen. Udløbet har nemlig gentagne gange været spærret af tagrør og andre stivstænglede planter, der har gjort det svært for havørrederne fra Isefjorden i det hele taget at komme op i vandløbet for at gyde. Derfor har vi skabt passage i udmundingen og ved en opslemmet møllesø blot hundrede meter fra udløbet. Det har dog også vist sig, at gydebankerne år for år er blevet mere og mere kompakte, og det har været svært for ørrederne at slå hul på bankerne.

De sammenkittede gydebanker i kløften op imod Elverdamsvejen, fik en kærlig omgang prygl med gravegrebe af de-til-tænderne-bevæbnede-frivillige, der deltog i lørdagens indsats for at ”smadre hul” på gydebankerne.

Antallet af gydegravninger har derfor været for nedadgående i en længere årrække. Det ville vi gerne ændre på under weekendens projekt, netop til Ellerenden. Dagens opgave var simpel: Sikre passage ved mundingen, som vi har gjort, hvert år i den tid Grusbanden har leveret indsatser på Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Den anden opgave var lidt mere kringlet, idet vi ville løsne de sammenkittede gydebanker med gravegrebe således, at ørrederne selv kunne gøre resten af arbejdet. Eller som Tommy Kristoffersens’ søn så malerisk beskrev dagens anden opgave, da Tommy meldte sig til projektet sammen med Anker. Anker mente, han skulle ”smadre hul på gydebankerne”. Det kom dog aldrig så vidt, for Anker måtte blive hjemme pga. sygdom. Men der var så heldigvis andre entusiastiske deltagere, der var mødt op: Faktisk tolv af slagsen. Fra både TØS og Grusbanden.

Det var Jan Larsen og Lars Høpfner, begge fra TØS’ styregruppe, der var tovholdere på dagens indsats, idet jeg holdt en fridag, -da jeg skulle afsted til Egemarkeløbet i Havnsø om søndagen.

Jeg leverede dog en håndfuld gravegrebe, og da nogle af de andre også havde ”haveredskaber” med, kunne arbejdet i det lille vandløb begynde kl. 10.10 i lørdags med deltagere bevæbnet til tænderne med gravegrebe, save og andre livsensfarlige remedier. Lars Høpfner fortæller, at de tolv personer arbejdede hårdt i 5 timer.

Både TØS og Grusbanden har stor erfaring med at løsne gydebankerne således, at ørrederne føler sig ansporet til at bruge netop de gydebanker, der er løsnet en smule. Havørrederne skulle gerne gøre resten af arbejdet så vi kan få en stor yngel- og smoltproduktion i Ellerenden til glæde for ørredbestanden både i åen og i Fjorden.

”Vi delte os op i to hold med seks deltagere på hver. Hold 1 gik op på det øverste stykke ved Elverdamsvejen for at begynde dér, imens hold 2 startede ved Ellerendens udløb i Isefjorden.

Der blev ryddet spærringer og ”brækket” gydegrus op, så havørrederne kan trække op i vandløbet når vi får noget vand”, fortæller Lars Høpfner fra TØS.

Lars fortæller yderligere, at de både så pre-smolt og ål i forbindelse med arbejdet i det lille, men yderst smukke vandløb i Lejre Kommune.

Det var mega svært at få ordentlig hul på bankerne, fortalte Lars i telefonen, da jeg talte med ham efterfølgende.

Det var, fortæller han, som om der var en hinde af alger ovenpå stenene, som kittede det hele endnu mere sammen. Grålig belægning, som i øvrigt også findes på stenene i det lille nabo-vandløb, Vintre Møllebæk, der ligger en lille kilometer fra Ellerenden.

Det er lidt bekymrende, det lag af alger, der har sammenkittet flere af gydebankerne i Ellerenden. Samme fænomén ses også i nabovandløbet, Vintre Møllebæk.

Hmm! Jeg har en fornemmelse af, det er en slags kisel-alger, der ligger som en låst hinde ovenpå gydebankerne og gør det svært for fiskene at gyde, og som i øvrigt også gør det svært at ”smadre hul” på gydebankerne. Lars havde dog også positive meldinger retur, idet der nu var skabt passage, og mange gydebanker var løsnet.

Det bliver i hvert fald spændende at følge med om en måned til halvanden, når havørrederne bør ”stå på nakken af hinanden” for at bruge de løsnede gydebanker.

Lars Høpfner takker alle de frivillige for en mega fin indsats, og jeg er ekstrem glad for, et par unge knægte, Magnus Weis og Victor Rudbæk, deltog sammen med Michael Ågård, der havde taget sin søn med, samt naturligvis gamle kendinge som “Grusbande-Peter”, Jan Hornum, Henrik M. Jensen og Christian Lund Petersen, der så sit snit til at dukke op, da han nu ikke skulle elektrofiske i Havelse Å efter moderfisk om søndagen. Det fortæller jo en hel del om engagementet i Grusbanden, at når ét arrangement bliver aflyst, -så melder man sig til det næste!!!!

Ligeså vil vi gerne takke Johan Scheel fra Ryegaard Gods for endnu engang at lade os gøre noget godt for ørredbestanden i Ellerenden. Vi er glade for, vi kan få adgang til dette fredede område, hvor færdsel for mennesker ellers ikke tilladt. Det kræver nemlig udover aftalen om selve udførelsen af projektet, også en særlig tilladelse at færdes i private skove udenfor stierne.

Johan er lodsejer på det meste af Ellerenden og vi har i mange år haft et meget fint samarbejde med ham, netop omkring bækken og de udfordringer, spærringerne har givet.

Samtidig vil jeg kippe med flaget for Jan og Lars fra TØS’ Styregruppe. De to unge midaldrende mænd (!!!!) agerede fornemme standins for undertegnede, når jeg nu valgte at springe dette projekt over. Tak for det, TØS’er.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,