Kategorier

Bloggere

Sved, snavs og store smil i Truelsbækken

TØS’er, Grusbande, lodsejer, Maria Reumert og Gordon med sved, snavs og store smil efter den fantastiske indsats.

Da det begyndte at regne i onsdags i sidste uge, havde jeg ikke forestillet mig, at det stadig ville regne mere end to døgn senere. Det gjorde det!

Truelsbækken svulmede op og synliggjorde yderligere de problemer, der opstår, når der er spærringer i et vandløb. Der var vand over det hele! Derfor måtte vi også sande, at det projekt TØS og Grusbanden gav sig i kast med fredag eftermiddag, blev en anelse mere besværligt og tungt, end planlagt.

billed-5-sidste-svelle-fjernes-og-der-er-hul-igennem-september-2017
Svellebroen fjernes nu stykke for stykke. Det er Iben og Michael, der bærer, imens Christa kigger på. Foto: Andreas Findling-Rottem

Vi skulle fjerne 4-5 spærringer i det lille, men meget produktive ørredvandløb, Truelsbæk i Holbæk Kommune med udløb i Tempelkrogen. Forinden havde jeg talt med alle lodsejere og Holbæk Kommune, idet den slags opgaver, normalt ligger i et andet regi end blandt de frivillige.

I dette tilfælde ville vi hellere end gerne give en hjælpende hånd, da spærringerne efterhånden havde ligget i vandløbet i nogle år. Nu skulle der skabes ”frit løb”.

TØS og Grusbanden tog derfor initiativ til at hjælpe lodsejerne med at fjerne spærringerne med accept fra Holbæk Kommune.

Ti TØS’er og Bandemedlemmer dukkede derfor op, fredag eftermiddag i øsende regnvejr, og som en særlig appelsin i turbanen, dukkede også Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding (MF) op sammen med Gordon Henriksen fra Fishing Zealand.

billed-4-maria-reumert-gjerding-deltog-ogsa-truelsbaek-september-2017
Maria Reumert fra Enhedslisten er med til at fjerne spærringen ved svellebroen sammen med TØS og Grusbanden. Foto: Andreas Findling-Rottem

Maria og Gordon skulle optage et afsnit af ”Fisketegn” til Radio24syv, der netop handlede om det store frivillige arbejde, der foregår overalt i Danmark. Det var derfor helt naturligt at tage udgangspunkt i netop Den sjællandske Grusbande, og de mange resultater, vi har opnået.

Autentisk radio, for alt imens vi stod i en halvcirkel ved åen, da jeg præsenterede projektet og de ting, der skulle ske, -dukkede også den ene af lodsejerne op og tilbød at hjælpe os.

Vi gik først en kort tur langs vandløbet for at danne os et overblik over indsatsen. Derefter delte vi os i tre hold, der hver især fik én-to spærringer at tage hånd om.

Tre spærringer var særlig ”grimme”. Det var broer, der nu agerede stopklods for vandets frie bevægelse. Grene, kvas og alverdens andre genvordigheder, som var sammenfiltret ved broerne, som ikke længere var i brug.

Et par af broerne var lavet af store jernbanesveller, som nu lå delvis under vand. Tunge som et ondt år, og måtte fjernes én ad gangen.

billed-6-efter-abning-af-svellebro-laeg-maerke-til-vandstand-og-oprindelige-lob-september-2017
Fantastisk resultat, svellebroen er væk og nu løber vandet uhindret og frit. Læg mærke til, hvor stor opstuvningen har været. Nu vil fisk mm. kunne passere. Foto: Andreas Findling-Rottem.

Ved den ene bro, havde vandløbet fundet et helt nyt løb, idet Truelsbæk ved den pågældende bro var opstuvet mere end en halv meter. Vandløbet havde fundet en anden vej, og løb ud over engarealer, som kun ved store vandføringer, havde været passabel for fisk. Det skulle der laves om på, og vandløbet bringes tilbage i dets oprindelige løb.

TØS’er og bandemedlemmer knoklede på, sammen med Maria Reumert og Gordon. Resultatet blev fantastisk, og efter et par timers sved og snavs, kunne ingen af deltagerne længere skjule den tilfredsstillelse, der bredte sig. Vandløbet var frit!

Jeg fik helt gåsehud, da vi var færdige, -for med den indsats i det vejr, guderne havde skænket os, er jeg vildt stolt over alle deltagernes indsats og engagement.

TØS’er og bandemedlemmer kunne have brugt fredag eftermiddag på ting, der var noget mere komfortable, end at rende rundt i en å i silende regn og med mudder helt op til begge ører.

Men deltagerne havde valgt anderledes.

De ville gøre en forskel.

Jeg blev faktisk lidt rørt, da vi igen stod ved åen, svedige og snavsede, i en halvcirkel og drak en øl/vand, og fik lidt sukker fra gode gamle Yankee-bar.

Da jeg kørte hjem, godt brugt, var det med en rigtig god følelse om hjertet, -hold op en forskel, Den sjællandske Grusbande, igen i dag havde gjort.

Bandeleder,

Rune Hylby


Programmet, som Maria Reumert Gjerding og Gordon Henriksen optog under projektet, hedder ”Fisketegn” og sendes på Radio24syv en af de kommende lørdage kl. 10.05-11.00.