Kategorier

Bloggere

Ørrederne i Reerslev Møllerende skal ”fodres” med sten og gydegrus

Registrering af gydegravninger på projektstrækningen varetager de frivillige fra Halleby Å Sammenslutningen og er et fantastisk godt redskab til at bedømme, om det giver mening at kigge med ”restaureringsbrillerne” på en vandløbsstrækning.

Første gang jeg for alvor stiftede bekendtskab med Reerslev Møllerende var i august 2021, hvor vandløbsmedarbejderne fra Kalundborg Kommune og jeg, var på besigtigelse med elektrofiske-udstyret for at kigge på bestanden af ørreder i det lille tilløb til Hallebyåen.

Vi ville gerne kigge på en strækning, hvor lodsejeren var meget positiv overfor at skulle lave et projekt med sten og gydesubstrat. Samtidig ville vi også kigge på vedligeholdelsen, da strækningen var blevet vedligeholdt med den meget elskede, -og hadede……… pincet!

Vedligeholdelsen af det lille vandløb med pincet, var ikke en fremtidig farbar vej at gå, kunne vi hurtigt konstatere, da pincetten havde taget en masse egnet gydesubstrat med i købet! Det var altså ”no go”. Til gengæld blev både jeg og vandløbsfolkene glædeligt overraskede over ørredtæthederne i det lille vandløb.

Der var ørreder, -men dog langt fra God Økologisk Tilstand. 32 stk. ørreder pr 100 m² vandløbsbund. Bestemt ikke prangende, men dog en bestand, der i DTU-termer kan karakteriseres som ”ringe”.

Du kan se et klip fra bestandsanalysen her:

 

Reerslev Møllerende er dog, trods de sparsomme forekomster af ørreder, et af de få vandløb i Hallebyå-systemet, der rent faktisk har en rimelig ørredbestand og med årlige yngelforekomster. Der er tillige en ganske fornuftig gydning i Reerslev Møllerende, hvilket de frivillige fra Halleby Å Sammenslutningens årlige registreringer af gydegravninger, vidner om. Således er der blevet registreret gydegravninger i en lang årrække og det er dermed ikke manglende gydebestand, det skorter med (se tabel).

Problemet for vandløbet er manglende overlevelse af ynglen og ligeså mangel på skjul og andre miljømæssige ”goder” for de små ørreder, når de (om Gud vil), klækker på gydebankerne. For netop ørrederne i Reerslev Møllerende er værd at give en ekstra hånd.

Dels er ørredbestanden i Halleby Å-systemet voldsomt presset og dels er der faktisk potentiale til, at netop ørrederne i Reerslev Møllerende kan klare sig, hvis de blot får et lille skub i den rigtige retning. Derfor var jeg på besøg med ”restaureringsbrillerne” på i vinteren 2022-23 for netop at kigge på et sted, hvor det ville give god mening at restaurere en strækning. Det var sammen med både Kalundborg Kommune, lodsejere og med frivillige fra Halleby Å Sammenslutningen.

Et blik på projektstrækningen og med en masse potentiale. Her er et fint fald og strækningen vil bestemt kunne leve op til miljømålet med enkle midler. Variation, variation og atter variation.

Alle var enige om, at vi skulle stikke hovederne sammen og få lavet et godt projekt således, at bestanden ville blive boostet til glæde for ikke blot miljømålet, God Økologisk Tilstand, men i høj grad også for lystfiskerne i et vandløb, der løber til Storebælt.

Derfor gik jeg i gang med at planlægge et større projekt med udlægning af både gydesubstrat, sten til sikring af brink og skjul, samt udlægning af ”dødt ved”. Samtidig indlagde vi beplantning af projektstrækningen med elletræer og tillige enkeltstående træer på banketten således, at hele miljøet omkring projektet, blev forbedret.

Projekter med øje for biodiversiteten ikke blot i vandløbet, men også på brinken er bare sjovere og mere værdifulde at kaste sig over.

Strækningen er på knapt 600 meter og strækker sig fra Løjesmølle og næsten ned til udløbet i Hallebyåen.

Det sidste stykke ned mod Hallebyåen vil jeg ikke pille ved, da det er et §2000 område, med dertil særlige krav til sagsbehandling mm.

Projektet blev godkendt allerede i 2023, men vi manglede finansiering af materialerne.

Kalundborg Kommune havde allerede inden planlægningen tilkendegivet, at man ville finde penge til beplantningen. Nu manglede jeg blot finansiering af sten og gydesubstrat. Det var dog også den nette sum af 37.000.- kr. Dem har jeg fundet ved at konvertere penge fra udsætning af ørreder i Isefjorden til restaureringsprojekter i nærområdet, idet folkene i Isefjorden har droslet ned på udsætningerne, hvorved der er lidt penge i overskud til andre formål.

Således kan jeg bruge lidt penge fra dette område til at forbedre andre områder i nærheden. Det giver forbandet god mening, da fiskene jo ikke kender kommune-grænser så snart de vandrer ud i havet.

Der er med andre ord flere, der får glæde af de midler, der ikke (alle sammen) bliver brugt i Isefjorden. Derfor har jeg fået grønt lys til projektet, der nu kan udføres og give Reerslev Møllerende en tiltrængt hånd.

Der er enkelte gydebanker på projektstrækningen og som man kan se på billedet, -bliver de også brugt. Det er et godt tegn.

Vi skal rette gydebankerne til, og vi skal lægge skjulestenene til rette, samt tage hånd om ”dødt ved”. Træerne skal plantes senere på året, da jorden er alt for tør lige nu.

Projektet udføres lørdag den 31. august i et større samarbejde mellem lodsejere, Kalundborg Kommune, samt naturligvis Halleby Å Sammenslutningen og Den sjællandske Grusbande.

Et mega fedt firkløver, der kun mangler opbakning fra dig også!!!!

Du kan derfor være med til at sikre en vel-producerende ørredbestand på en rigtig lang strækning af Reerslev Møllerende.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Vi mødes lørdag den 31. august klokken 10.10 ved Løjes Mølle, Sønderødvej 19, 4291 Ruds-Vedby.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler/waders og i øvrigt fornuftigt tøj.

Derudover må du gerne tage en rive eller skovl, samt arbejdshandsker mm. med.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet vi vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

På dele af projektstrækningen er faldet for lille til at lægge gydesubstrat ud. Til gengæld vil udlægning af ”dødt ved” og skjulesten give rigtig god mening. Det vil skabe stor variation, og vil sikre overlevelse af mange ørreder i fremtiden.