Én plus én er lig med tre i Græse Å!
- 23. september 2023
Da jeg i sin tid læste til nationaløkonom på polit-studiet i København, sad vi i studiegrupper og beregnede, hvor stor værdi Storebæltsbroen ville få for samfundet.
Det var i 1988-89 just som det første spadestik skulle tages på Sprogø. Vores vurderinger var, for at gøre det simpelt, -at én plus én faktisk ville give tre!!!
Hmm. Hvad har det så med dette blogindlæg at gøre?
Jo, ser du. Projektet i sidste weekend i Græse Å i Frederiksund Kommune kan betegnes som en vandløbsmæssig Storebæltsbro.
Restaureringen af den strækning, vi påbegyndte sidste år, blev nemlig så godt som færdig i søndags, da mere end en snes frivillige dukkede op for at hjælpe til med at lægge gydesubstrat og skjulesten i Græse Å, der i de seneste år, blot er blevet bedre og bedre takket være den indsats, Havelse Å Vandplejegruppe og Den Sjællandske Grusbande sammen har stået for.
Forud for søndagens indsats havde Christian Lund Petersen fra Vandplejegruppen og jeg talt sammen mange gange.
Planlægning og rollefordeling er jo det halve arbejde, når projekter af den størrelse, skal udføres.
Én af de større gydebanker i Græse Å rettes til af de frivillige fra Havelse Å Vandplejegruppe og Den sjællandske Grusbande. Denne banke er mere end ti meter lang og tre meter bred. Den skal nok blive brugt til vinter.
Vi var godt klar over, at den mængde gydesubstrat, der skulle lægges i Græse Å, var en kende for omfattende til en tur eller to med trillebør. 40 tons gydesubstrat og knapt 10 tons skjulesten skulle lægges i åen.
Det kunne vi såmænd godt have gjort med almindelige køretøjer under normale omstændigheder, men da projektstrækningen lå langs paragraf 3-arealer under Naturbeskyttelsesloven, skulle det gøres forsigtigt og uden at ødelægge den værdifulde natur langs vandløbet.
Vi måtte have ekspertbistand, -og det koster! Heldigvis trådte Kristian Søndergaard Thorsen fra fiskegrejsforretningen, GrejXperten til og donerede et større beløb til Grusbanden, der sikrede, at vi kunne leje en dumper på larvefødder.
Nogle af skjulestenene vejede op imod 400 kg, og der skulle både knofedt og mande-sved til at få lagt disse sten til rette. Det er Kristian fra GrejXperten længst til venstre.
Den kunne uden at trykke brinkerne og de våde arealer omkring åen lægge gydesubstrat og sten i vandløbet således, at vores arbejde ikke blev helt uoverskueligt. Se det var en fuldstændig vanvittig god gave til udførelsen af projektet!
Nu kunne vi både få lagt gydesubstrat i Græse Å, og vi kunne få lagt skjulesten samme sted til glæde for ørredbestanden allerede i dette efterår.
Men, hvor skaffer man lige en maskine til dette job? Jeg ringede til Flemming Søndergaard, der nu er pensioneret, men som i en menneskealder har arbejdet i HedeDanmark og lavet utallige projekter. Han fortalte, at Per Hyldahn fra firmaet Entreflex i Hedehusene, måske kunne hjælpe. Per var ualmindelig imødekommende, da jeg kontaktede ham i telefonen.
Christian Lund Petersen (tv) havde taget sine to energiske børn med, hvilket synes at passe Kaj Larsen (th) vældig fint. Hyggeligt ser det i hvert fald ud.
Det viste sig, at udover at kunne hjælpe os med dumperen, var Per også selv ivrig lystfisker og telefonsamtalen trak ud med lystfiskerhistorier fra nær og navnlig fjern. Per var ualmindelig positiv overfor projektet og havde kun rosende ord til overs for det frivillige arbejde, vi præsterer i Grusbanden i samarbejde med lokale foreninger.
Vi fik derfor en yderst favorabel pris på leje af dumper og såmænd også en læsser, når vi nu var i gang med at gøre gode ting i naturen. Se nu nærmer vi os ”Storebælske” proportioner!
Én og én kan give tre!!!!
Kristian fra GrejXperten og Per fra Entreflex, og pludselig øjnene vi et projekt, der ikke bare ville blive godt, -vi øjnene et projekt, der ville blive fantastisk godt.
Sten og gydesubstrat blev ”afleveret” tirsdag i sidste uge, hvorefter Entreflex i de to følgende dage lagde gydesubstrat og sten i vandløbet. Det lignede allerede torsdag sidst på eftermiddagen, en kæmpe succes.
Hvilket der blev sat en tyk streg under i søndags, på selve projektdagen, da 23 deltagere dukkede op og med det samme trak i arbejdstøjet, smøgede ærmerne op og kastede sig over de syv gydebanker, vi skulle rette til således, at vi fik det rette fald ned over banken og samtidig fik en fin ”nakke”, der sørgede for tilpas vandpres igennem de fine småsten, der udgør det materiale, ørrederne gyder i.
Hold op, hvor blev det godt.
Erfarne grusbandemedlemmer og ditto frivillige fra Havelse Å Vandplejegruppe instruerede de mindre erfarne og det hele foregik med et stort smil og klap på skuldrene.
Jeg blev sgu helt salig ved tanken om den know-how, -vi efterhånden kan præstere i fællesskab.
Kristian fra GrejXperten deltog også, og uden at skulle tage for store ord i min mund, havde jeg helt klart også en fornemmelse af, at han for det første hyggede sig gevaldigt i det gode selskab og samtidig havde det godt med, at donationen fra ham, øjeblikkelig synes meget synlig i form af rislende vand over gydebankerne og nye vandstrømninger omkring de store skjulesten!
Kaj Larsen, formanden for Havelse Å Vandplejegruppe deltog, og jeg fangede ham i et muntert øjeblik med ”løjtnanten” i HÅV, Christian Lund Petersen, der havde taget både kone og børn med sig.
Hvor er det herligt.
Enkelte sten var af dimensioner, hvor både to og tre mand, måtte knokle løs med dem nede i vandet for at få lagt dem ordentlig til rette.
Men hvor der er en vilje, er der som bekendt også en vej og med blandt andet Ole Vinjebo og Jan Hornums energiske tilgang til ”småsten”, så blev også disse 3-400 kg tunge sten lagt på plads til størst mulig variation i Græse Å.
Da vi var ved at være godt brugte, dukkede også lodsejer, Nikolaj op sammen med sin kone og sønnike i trækvogn med kaffe til stor glæde for alle, der nu kunne holde en tiltrængt pause inden sidste hånd på dagens projekt!
Så er der pause og lodsejerkaffe i trækvognen. Det var en kærkommen lejlighed til at klappe hinanden på skuldrene.
Tilbage står den sidste finpudsning, -lidt ekstra sten, som jeg håber, Frederiksund Kommune kan hjælpe med, etablering af et sandfang og udlægning af dødt ved.
Sidstnævnte får de lokale folk fra Havelse Å Vandplejegruppe lov til at muntre sig med.
Men hvis jeg kender dem ret, kan de slet ikke vente med at tage den handske op.
Fantastisk som gydesubstrat I et vandløb pludselig kan få hele åen til at ændre karaktér og med ét sige lyde, som vi jo godt ved, et vandløb skal.
For kors, hvor blev det godt, og da jeg som rosinen i pølse-enden forlod åen ud på eftermiddagen efter et par billeder af den restaurerede strækning, var det med et deja-vue fra dengang på Københavns Universitet, hvor én plus én var lig med tre!!!
Skjulesten på rad, -men ikke række. Tilfældighedernes princip, -og i dette rod, får man den bedste variation. Fantastisk som strømmen i vandløbet ændrer sig og på sigt skyller bunden ren for sand og slam.
Som afsluttende bemærkning, skal det lige nævnes, at jeg jo aldrig blev Cand.Polit, men valgte at blive lærer i stedet for.
Det har jeg aldrig fortrudt for så havde jeg jo nok ikke haft tid til at lave alle de ting i livet, såsom Grusbanden, jeg holder så meget af.
/Bandeleder, Rune Hylby