Kategorier

Bloggere

Rivegilde i Odsherred

Rivegilde i Odsherred, hvor bl.a. Jan Aggerholm fra OSF og Michael Perit-Larsen knokler med at få etableret én af de 8 gydebanker i Højby Sørende.

Højby Sørende syner ikke af meget, når man kører hen over det lille vandløb på Oddenvej mellem Nykøbing og Sjællands Odde over Klint og Lumsås.

Jeg præsterede i hvert fald at køre for langt og forbi to gange (gudskelov ikke på samme dag) inden jeg fandt frem til rette vej, -Mågevej og Rosenstien.

Long-Niels hjalp til hele dagen, både med udlægning af gydegrus, som her, og i forbindelse med at lægge skjulesten langs kanten, så vi blot skulle trille dem tilfældigt i vandløbet og lægge dem til rette.

Her løber vandløbet langs de to grusbelagte ”stier” i det store sommerhusområde nordvest for Nykøbing, og det var her, Odsherred Sportsfiskerforbund og Den sjællandske Grusbande skulle restaurere en 200 meter lang strækning i samarbejde med Odsherred Kommune og lodsejerne langs det lille vandløb.

Projektbeskrivelsen havde jeg stået for, og Odsherredfolkene havde bidraget med aftaler med lodsejerne.

Gry Annika Jensen (-og ikke Johansen, som jeg tidligere fik skrevet) fra Odsherred Kommune havde gjort en kæmpe indsats for at få projektet sagsbehandlet og i lørdags gik det løs med opstemte engagerede frivillige fra OSF og Grusbanden.

Jeg dukkede bogstavelig talt op bagfra (jeg var jo kørt for langt), og da jeg endelig dukkede op kl. 10.10 var der nærmest jubelstemning over, at jeg (måske) ville komme for sent!

-Og jublen hørte ikke op.

Mange frivillige var I gang, og der var nærmest kamp om at få lov til at deltage i ”riveriet”.

For da vi gennemgik projektstrækningen, havde Gry allerede fået lavet et sandfang, som i fremtiden skal fange det sand, der drifter nedstrøms og som er så skadeligt for gydebankerne, vi netop skulle etablere på strækningen.

Det bli’r ikke meget bedre.

Der skulle udlægges i omegnen af 20 tons gydegrus, samt den dobbelte mængde sten til skjul og til brinksikring, -i alt 60 tons sten og grus!!

Odsherred Sportsfiskerforening havde hyret Long-Niels, der dagen igennem kørte sten og gydegrus til åen fra Mågevej, hvor det lå i to fine bunker.

Havde Niels ikke haft flair for maskinellet, ville vi aldrig være blevet færdige på en enkelt dag!

Men det blev vi ikke desto mindre.

-Og hvor så det godt ud, efterhånden som sten og grus blev lagt til rette i vandløbet, der såmænd har et fint fald på projektstrækningen, men som i den grad manglede varige skjul og gydesubstrat.

Gry Annika Jensen og Karl-Erik Mikkelsen i færd med at lægge skjulesten og sten til brinksikring i det lille vandløb, der udover vores projekt også involverede etablering af et sandfang.

Det fik vi rådet bod på, og der blev i dagens løb udlagt 8 flotte gydebanker, samt udlagt et hav af sten til variation.

Ikke mindst stenene vil gøre en kæmpe forskel, når den forøgede vandhastighed vil sikre, at sandede strækninger skylles rene således, at der ikke alene vil dukke nyt gydegrus frem af dyndet, men stenene vil også sikre, at der opstår dybe høller, hvor ynglen kan gemme sig om sommeren, hvor der ikke er så meget vand på alle strækninger af åen.

Da Peter Henriksen, Limno Consult, i år 2020 undersøgte selv samme strækning, som vi restaurerede i weekenden, var der blot enkelte ørreder, der havde overlevet hen over sommeren.

Derfor var det også helt essentielt, at skabe så stor en variation som muligt således, at den (forventelige) yngel, har skjul og køligt vand at overleve på.

Det blev der i stor stil sørget for.

Ikke mindst Jan Aggerholm, Kalle Ludvigsen og Karl Erik Mikkelsen fra foreningen, kærede om det lille vandløb undervejs i forløbet.

Det gjorde Gry også, og med et dusin bandemedlemmer fra Grusbanden, hvoraf nogle var kørt helt fra Slangerup for at deltage, kunne jeg ikke undgå at gå rundt med et smil på læben.

Det blev godt.

Rigtig godt endda.

Det blev også bemærket af flere nysgerrige sommerhusgæster og -ejere, der i løbet af dagen kiggede forbi.

”Tænk engang at I laver vores å bedre”, -var der flere forbipasserende, der kommenterede på!

Det var jo dejligt at høre og en kæmpe cadeau til de frivillige, der mere eller mindre svedige knoklede løs.

Jeg har efterhånden så meget styrke i min venstre arm, at også jeg kunne bidrage med lidt sten i åen.

Samtidig kunne jeg optage en film fra projektstrækningen, som jeg har lagt op på vores YouTube kanal, som jeg synes, du skal se.

Ved brooverførslen på Mågevej, havde Gry Annika Jensen fra Odsherred Kommune sørget for en lille informativ tavle med omtale af projektet. Således kunne alle lodsejere, sommerhusgæster og -ejere se, hvad det var, der var gang i. Lodsejerne var tilfredse, og det var vi såmænd også.

Projektet blev finansieret af Fiskeplejemidlerne fra Gruspuljen, og for at gøre en god historie endnu bedre, har DTU Aqua givet grønt lys for at Odsherredfolkene kan sætte lidt yngel ud i de kommende år på projektstrækningen og dermed booste bestanden med lidt ørreder in spe.

Efter en håndfuld gode timer, serverede Gry afslutningsvis hjemmebagt kringle, alt imens vi fik sparket dæk, klappet hinanden på skuldrene og efter bedste rost hinanden til skyerne for et veludført projekt i et fantastisk samarbejde.

Jeg glæder mig allerede til næste projekt!

 

Bandeleder, Rune Hylby,

 

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

 

 

Daniel Jonas, -en lokal ”knægt” fra Højby er i færd med at brinksikre, hvilket var et ønske fra lodsejerens side, idet brinkerne skrider ned, da der ikke er meget urtevegetation i det lille skovvandløb, hvor grøde og brinkvegetation bliver skygget væk. Det prøver Jonas her at råde bod på.
Så flot ser det ud efter udførelse af projektet. I alt blev 200 meter vandløb broderet med 60 tons sten og gydegrus.Du kan se, hvordan det ser ud via linket: https://www.youtube.com/watch?v=9V4ZxFXlE3E.