Gydende havørreder blot fem dage efter udlægning af gydegrus i Ejby Å
- 5. december 2021
Jeg er just kommet hjem fra én af de helt store oplevelser igennem længe. Blot fem dage efter vi lagde 15-17 tons gydegrus og 25 tons skjulesten i Ejby Å i Lejre Kommune, var der gydende fisk på gydebankerne.
Jeg kunne nemlig ikke dy mig, og måtte en tur til åen for at se, om de seneste dages nedbør havde trukket fisk i åen, og om de var i gang med at gyde på de 5 gydebanker, vi for kun fem dage siden lagde ud og rettede til.
Havørrederne var i gang med gydningen, -trukket op i det lille vandløb for at mangfoldiggøre sig, og jeg kunne på én af bankerne se en flot havørredhun på ca. 2½ kg stå i majestætisk skikkelse, alt imens fem-syv hanner var stimlet sammen omkring hende i håb om at få lov til at befrugte de æg, hun var i gang med at lægge i gydegruben, som hun gravede på netop én af de gydebanker, vi lige havde lagt ud få dage forinden.
Det var et fantastisk skue og jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvor taknemlig naturen i virkeligheden er.
Du kan se det mageløse skue via linket:
Tænk engang, så hurtigt det kan gå, når man gør gode ting for naturen!
Nuvel, der var da lidt sammenkittet gydegrus på strækningen i forvejen, som i de senere år er blevet brugt af de gydemodne havørreder.
Jan Larsen og Lars Høpfner fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning (TØS) har nemlig registreret gydegravninger på selvsamme strækning i årevis.
Sidste år var der 18 gravninger, men antallet er faldet år for år og nu skulle udviklingen vendes.
Vi håber derfor, antallet af gravninger bliver forbedret i år, og ikke nok med det, -projektet tager specielt afsæt i yngel og smoltproduktionen, for det er jo i sidste den, der bestemmer, hvor stor effekten af et projekt har været.
Det er nemlig fuldstændig lige meget, hvor stor gydningen er på en given strækning, hvis der ikke er gode yngel- og opvækstvilkår for fiskene, når de klækker.
Det var netop det, vi ville sikre, udover at lægge nyt gydegrus ud på strækningen.
Skjulestenene tog sig aldeles fremragende ud efterhånden som de blev lagt til rette i vandløbet.
Ganske vilkårligt og alligevel ikke.
Hver sten blev nøje placeret, -ja, helt tilfældigt!
Projektet forløb som de fleste, idet der først var en planlægningsfase, hvor TØS og jeg fra Den sjællandske Grusbande, gik sammen om at beskrive, hvad vi gerne ville med strækningen, jeg lavede derefter VVM-screening og meget andet.
Lodsejerne blev derefter kontaktet, hvilket Jan og Lars stod for og på foranledning af de to TØS’er, vendte alle bredejere tommelfingeren op for projektet på en 440 meter lang strækning.
Økonomien til projektet fandt vi ved at konvertere fiskeplejemidler fra udsætning til restaureringsprojekter, hvilket er helt i tråd med det afkast, projekterne giver fremfor udsætning, -og i øvrigt støttet af DTU Aqua, der administrerer Fiskeplejemidlerne.
Siden fulgte den næste fase.
Offentlighedsfasen, hvor først Lejre Kommune sagsbehandlede projektet, dernæst en høringsperiode på 8 uger.
Da projektet var næsten klar til endelig godkendelse, skulle vi lige have et lodsejermøde, hvor jeg fik lov til at dele mine og TØS’ tanker for projektet og den effekt, vi gerne ville opnå.
Mødet var udslagsgivende for trygheden blandt lodsejerne og Lejre Å-laug, der også var mødt op for at drøfte projektet, der blev rettet lidt til, dræn blev fundet og de sidste aftaler faldt på plads.
Godkendelsen lå klar medio november efter en periode med klagemulighed.
Tredje og sidste fase af projektet var selve udførelsen, og her var der stor opbakning fra både lodsejere, kommune og de frivillige.
Derfor kunne vi allerede fire dage inden projektet, lægge gydegruset i vandløbet med stor hjælp fra Lejre Kommune, der havde kaldt en vandløbsmedarbejder ind for at hjælpe os med en rendegraver.
Ellers havde vi ikke fået udført projektet i år!
Torsdag mødte også Jan og Lars ind til projektet og vi kunne i fællesskab rette den ene gydebanke til således, at lodsejerne kunne se opstuvningseffekten ved hjælp af stokkemetoden.
Det faldt i god jord, og vi kunne således lægge alt gydegruset i vandløbet med undtagelse af en lille sjat, som vi fylder efter med i forsommeren, når vi ser effekten af projektet.
Vi fik ligeså Lejre Kommune til at lægge de ca. 25 tons skjulesten og sten til brinksikring langs vandløbet således, at vi i weekenden kun skulle rette gydegrus til og lægge skjulesten i vandløbet.
En overkommelig indsats, og da vi samtidig var mere end 20 frivillige, var vi færdige på få timer.
Sikke en indsats, sikke et engagement.
Nye bandemedlemmer på første ”arbejdsdag” og gode ”gamle” kendinge, der har lagt mange sten i vandløb og rettet mange gydebanker til.
Jo, det er kæmpehyggeligt, når vi samles.
John Lakse Hansen fik et klip i sit personlige ”Grusbande-klippekort”, og folkene fra TØS knoklede side om side med de frivillige fra Grusbanden, der i dag også talte Tommy Kristoffersen fra Naturfredningsforeningen, Jan Hornum fra Slangerup (as usual) og mange andre, hvoraf flere var fra lokalområdet og fisker i Isefjorden med fangst til følge, -vel at mærke!
Lejre Kommune havde udover at hjælpe os med udlægningen af gydegrus og sten, også bidraget med at tømme det sandfang, vi så gerne har villet rette fokus på igennem flere år. Nu er det tømt og vil i fremtiden sikre, at der ikke drifter sand nedstrøms i de nylagte gydebanker, hvor sandet vil kvæle æggene.
Sandfang er vigtige foranstaltninger, når der er tale om vandløb med en stor sedimentransport.
Ejby Å er netop ét af disse vandløb.
Nu bliver sand og slam fanget i sandfanget og dermed er fremtiden lys for det fine vandløb, hvilket også gør sig gældende for de ørreder, der i fremtiden får tilknytningsforhold til netop denne strækning i netop dette vandløb i Isefjorden.
Du kan se det fine resultat her:
Nu strømmer vandet i de fineste bløde kurver mellem stenene og vil på sigt skylle strækningen fri for sand og slam, og lur mig, om der ikke dukker gydegrus frem af bunden, som vi slet ikke vidste eksisterede.
Den gode udvikling synes at forråde matematikkens love, hvor 2+2 pludselig giver 5!!!
Tak til de frivillige fra TØS og Den sjællandske Grusbande, og stor tak til lodsejerne og Lejre Kommune for et fint samarbejde.
En fantastisk afslutning på årets mange projekter!
Bandeleder, Rune Hylby,
Mobil, 2536 4280,