Deltag i metaforiske ”ringe i vandet” i Helligrenden!
- 5. september 2024
I mine lidt yngre dage bed jeg i den grad på ”Lystfiskerliv” af Svend Saabye og fandt et hav af små anekdoter at blive klog på. Metaforer, der dels fortalte om livet som lystfisker, -men også metaforer, der kunne bruges i ”det virkelige liv”.
Jeg fandt glæde i Svend Saabyes poetiske univers, -og jeg har vidst, ved en tidligere lejlighed, fortalt om Svend’s lignelse ”om at bide i et slåenbær”. Måske netop derfor, holder jeg uendelig meget af udtrykket ”ringe i vandet”, der netop beskriver det, vi har gang i sammen i Grusbanden.
Fællesskabet, når vi kaster sten i vandet, -højlydt, uimodståeligt og med en masse larm. Så breder ”ringene sig i vandet” i bogstaveligste forstand. ”Ringe i vandet” er tillige en elskelig metafor for Grusbandens arbejde. For alle, der har været med, fortæller den gode historie videre. Fortæller om den gode historie over middagsbordet, på arbejdspladsen, til kæresten, i foreningen, og hvor som helst, fortæller de frivillige den gode historie, der således breder sig som ”ringe i vandet”.
Det vi gør, betyder noget, -det giver mening. Derfor glæder det mig uendelig meget, at vi nu har en ny samarbejdspartner til et projekt.
Det er Fiskeklub København, der gerne vil være med til et projekt i Helligrenden i Lejre Kommune sammen med Den sjællandske Grusbande og Fishing Zealand. So to speak, bliver Fiskeklub København endnu ”en ring i vandet”. Hvor er det pragtfuldt!
Faktisk begyndte samarbejdet allerede sidste efterår, hvor Marie Brandt, forperson i Fiskeklub København, havde taget et par juniorer med til opfiskning af moderfisk i Elverdamsåen, da vi elektrofiskede i november-december måned. De unge gutter gjorde en kæmpe indsats, og det var her, -på brinken, Marie og jeg talte om at lave et projekt sammen.
Siden mødtes vi ved Helligrenden med en repræsentant for lodsejeren og blev hurtigt enige om et godt samarbejde, -dels sammen med lodsejeren og dels mellem Fiskeklub København og Grusbanden.
Marie og jeg udarbejdede derefter en projektbeskrivelse, hvorefter jeg var til foreningens generalforsamling i Indre København for at præsentere projektet for en bred skare af medlemmer. Det blev taget godt imod, og vi kunne derefter sende projektet til sagsbehandling i Lejre Kommune.
Undervejs i processen havde jeg møde med lodsejer, vandløbsmedarbejdere i Lejre Kommune, samt kommunens vedligeholdelsesfolk for at drøfte, hvordan vi i fællesskab og til glæde for naturen, kunne gribe projektet an på bedst mulig måde. Marie og jeg havde nemlig indskrevet et sandfang i projektet således, at vi kunne få bugt med en lidt for ”ivrig” sedimenttransport i Helligrenden.
Aftalen blev, under dette møde, at Lejre Kommune etablerede sandfanget efter mine beregninger i forhold til oplandets størrelse og på et tidspunkt, hvor det generede lodsejeren mindst muligt. Samtidig var der et par stenbunker med marksten i nærheden af projektstrækningen, vi med fordel kunne lægge langs vandløbet forlods.
Alting spillede og tidsfrister overholdt. Selv en VVM-screening, som skulle sagsbehandles, gik glat igennem, idet projektet ikke vil få negativ indvirkning på miljøet. Tværtimod.
Det opgravede materiale fra sandfanget kunne placeres udenfor den §3-beskyttede eng, hvor dele af projektstrækningen skærer igennem.
Hvor er det pragtfuldt, når kvartetten af samarbejdspartnere spiller sammen og får løst opgaverne sammen. Se, -det er også ”ringe i vandet”!!
Selve projektstrækningen er knapt 600 meter lang, og der skal udlægges knapt 31 tons gydesubstrat til etablering af 6 flotte gydebanker, samt 50 tons sten til skjul. I alt altså mere end 80 tons sten og gydesubstrat.
Det bliver vanvittig godt, og støtter op om den strækning lige opstrøms, vi restaurerede for en del år siden. -Og i øvrigt også den strækning, vi restaurerede tilbage i 2016, og var det første projekt i Grusbandens (nu) 8 årige historie, just efter offentliggørelsen af vores fællesskab. Se, -også det ”er ringe i vandet”.
I slutningen af juni måned blev sandfanget etableret, markstenene blev desuden lagt på dele af projektstrækningen langs brinken, og inden længe skal resten af stenene, samt gydesubstrat køres til projektstrækningen således, at det bliver nemt for os at lægge det hele til rette i vandløbet.
Det bliver fantastisk, og jeg glæder mig meget til at udføre dette projekt, hvor også udlægning af ”dødt ved” indgår som et miljøforbedrende tiltag.
”Dødt ved” er fabelagtigt til at sikre en høj biodiversitet, idet en masse invertebrater lever i dette ”kvas” i kanten af vandløbet.
Projektet løber af stablen søndag den 29. september klokken 10.10 i de skønneste omgivelser, der nærmest tænkes kan.
-Og du må meget gerne deltage!
Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.
Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.
Vi mødes som nævnt ovenfor, søndag den 29. september klokken 10.10 mellem Brobjergvej 2A og Brobjergvej 9, 4060 Kirke Såby.
Du skal medbringe støvler (helst skridtstøvler/waders) og i øvrigt fornuftigt tøj.
Jeg sørger for handsker til alle.
Det er vigtigt, du melder dig til, idet vi vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.
Bandeleder, Rune Hylby,
Mobil, 2536 4280,