Kategorier

Bloggere

30 tons gydegrus til Tunderupløbet

billed-2-anders-mondrup-tv-og-jens-tudvad-th

På Falster løber en række små fine vandløb, hvor der foregår sporadisk gydning. Ét af disse vandløb er Tunderupløbet, der har sit udløb på Østfalster og dermed bidrager til det glimrende fiskeri efter havørreder langs Østersøkysten.

Tunderupløbet mangler dog gydegrus, og folkene dernede fortæller, at havørrederne ”nogle gange står på ryggen af hinanden” under gydningen for at benytte de få banker, der er…!

Det skulle der gøres noget ved. Derfor tog vi en snak om muligheden for at restaurere en strækning med udlægning af gydegrus for netop at optimere mulighederne for succes på gydebankerne.

billed-1-tunderuplobetJens Tudvad fra Lystfiskeriforeningen for Nykøbing Falster og Omegn (LNF1920) og jeg fra Den sjællandske Grusbande tog derfor partnerskab på projektet, -gydegrus i Tunderupløbet.

Jens og jeg var først ude for at kigge på vandløbet på en strækning, hvor der ligger enkelte gydebanker. Strækningen så fin ud, og vi blev enige om, at vi ville arbejde videre med denne strækning: Rekvirering af regulativopmåling, samarbejde og drøftelser med Guldborgsund Kommune, og endelig projektbeskrivelse med forudgående snak med lodsejeren, der var meget positiv overfor projektet, så længe vi holdt os indenfor den regulativmæssige bundkote. Det kunne vi, dog med en lille ”forflytning” af projektstrækningen.

Dernæst sagsbehandling, offentlighedsfase, klagefrist og alle de andre nødvendigheder for at kunne lægge grus i vandløbet.

Alt gik som det skulle, og vi er nu klar til at give ørrederne på Østfalster nye muligheder for at sikre bestanden og det gode fiskeri.

Vi skal udlægge 30 tons gydegrus på en 400 meter lang strækning.

Udover gydegrus skal der også udlægges skjulesten og lidt større sten til brinksikring. Det er Gruspuljen under Fiskeplejen, der finansierer den store ”bunke grus”.

Lodsejeren Anders Mondrup hjælper os med skjulestenen, idet han har en bunke sten på gården, han gerne vil forære os. Det tager vi naturligvis imod med kys-hånd, og det er blot med til at understrege, at der er en masse gode kræfter overalt til at give et bidrag til fælles bedste.

Projektet skal udføres den 23. september og der er brug for frivillige kræfter til at lægge gydegrus i åen.

Du kan være med til at hjælpe, -give en hånd med ved at sende en mail til bandeleder, Rune Hylby på adressen hylby@mail.dk.

Du kan også sende mig en sms på nummer 25364280.

Endelig kan du også melde dig via kommentar-feltet, på Grusbandens facebook-side med adressen: https://www.facebook.com/groups/Grusbanden/

Der er mødested på Tunderup Strandvej ved broen over åen, klokken 11.11.

Vi glæder os til at se dig, for der er brug for netop din hjælp.

 

– Bandeleder, Rune Hylby.