Kategorier

Bloggere

Tokkerup Å vågnet efter fem års Tornerosesøvn!!!

 

Elever fra udskolingen på Osted Skole og frivillige fra Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord, samt Grusbanden Fishing Zealand udførte et fantastisk projekt i Tokkerup må i august 2019. Her er det elever fra 6. klasse, der knokler på en gydebanke sammen med bl.a. Torben Trampe.

Det er nu lidt mere end fem år siden, ca. 40 elever fra overbygningen på Osted Skole i forbindelse med en emneuge om FN’s Verdensmål, var med til at restaurere en 500 meter lang strækning af Tokkerup Å i Lejre kommune. Det var i august 2019. De elever, der deltog dengang, -er nu (for længst) gået ud af skolen.

Projektet i Tokkerup Å, var et produkt af et større samarbejde mellem både Osted Skole, Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord, Grusbanden Fishing Zealand, Lejre Kommune og lodsejerne. En håndfuld samarbejdspartnere, der i den grad fik projektet til at gå op i en højere enhed.

50 tons gydegrus og 15 tons skjulesten, blev lagt i åen, -gydegruset blev finansieret af Fisketegnsmidlerne, og skjulestenene var en foræring fra en lodsejer.

I efteråret 2019, -en måned efter udførelsen af projektet, var eleverne med til at sætte ½-årsfisk ud på projektstrækningen sammen med frivillige fra ”Foreningen med det lange navn”. Eleverne synes det var mægtig skægt og ejerskabet til projektet blev funderet.

Over to dage blev der etableret 9 flotte gydebanker, der blot ventede på at blive brugt af ørreder på gydevandring.

Inden vi dengang skiltes med de frivillige foreningsfolk, Torben Trampe og Kim Jørgensen, blev der truffet aftale om, at eleverne skulle hjælpe til med at sætte ½-årsørreder ud på strækningen senere det efterår, når foreningen alligevel var på de kanter med fisk til udsætning ifølge udsætningsplanerne. Derfor blev den almindelige undervisning efter spisefrikvarteret en måned senere, erstattet med udsætning af 5-600 ørreder, for de 40 elever, der havde deltaget i projektet.

Hver elev fik en lille portion ørreder til udsætning på projektstrækningen. Nogle elever måtte gå længere end andre, da ørreder er meget territoriehævdende, og derfor skulle fordeles på hele projektstrækningen, hvilket både Torben og Kim var glade for at slippe for. Det var dengang i 2019. Meget har ændret sig siden da.

Eleverne er som nævnt gået ud af skolen, og udsætningen af ½-årsørreder er ophørt. Tilbage er 50 tons gydegrus og lidt skjulesten på projektstrækningen, der siden udførelsen i 2019, desværre har ligget i dvale, uberørt.

I denne vinter, -5 år efter udførelsen af projektet, er der endelig succes på de gydebanker, elever og frivillige lagde ud. Her er en flot gydegravning på en af de 9 gydebanker. Yderligere to gravninger på samme gydebanke vidner om, at både elever og frivillige har gjort en kæmpe forskel.

Meget vand er derfor løbet hen over gydebankerne siden, og både Kim, Torben og jeg har hvert år været forbi projektstrækningen for at se, om ikke ørrederne havde gydt på netop de gydebanker, eleverne, foreningsfolkene, Grusbande, kommune og lodsejerne lagde ud dengang. Hvert år er vi gået skuffede derfra.

Der har ikke været én eneste gydegravning af ørreder på de gydebanker, vi i fællesskab lagde ud. Men nu…….mere end 5 år efter udførelsen af projektet, er gydebankerne på projektstrækningen pludselig blevet gennemgravet af ørreder på gydevandring.

Først var jeg forbi i begyndelsen af gydesæsonen og opdagede en enkelt gydegravning. Siden har Kim Jørgensen været forbi på den årlige registrering af gydegravninger og har gået hele Tokkerup Å igennem fra udløbet i Lavringe Å til udspringet i Magleskoven vest for Stubberup.

Kim Jørgensen registrerede mange gydegravninger i hele Tokkerup Å, -også på projektstrækningen. Derefter var jeg igen en tur forbi projektstrækningen i forbindelse med, at vandstanden faldt i slutningen af januar.

Jeg registrerede ikke mindre end 18 gydegravninger på netop den strækning, vi i fællesskab havde taget hånd om. Fuldstændig fantastisk. Enestående.

Der er desværre mangel på sten i en passende størrelse på strækningen, -sten som denne på billedet. Stenene er med til at skabe variation og dermed større biodiversitet. Det er både ørreder og invertebrater (vandinsekter) glade for, -og Lejre Kommune for Tokkerup Å skal som de fleste andre vandløb i Danmark, leve op til god økologisk tilstand.

Det har taget 5 år at få ørrederne til at gyde på de gydebanker, eleverne og foreningsfolkene i fællesskab gjorde sig umage for at designe. Jeg er mega glad for den indsats, der nu viser sig at bære frugt.

Strækningen vil allerede til april-maj, blive befolket med tusindvis af små styk ørredyngel, der skal finde sig til rette i Tokkerup Å. Det håber jeg, de gør.

Men det bliver en udfordring for dem, da vi desværre slet ikke fik lagt tilstrækkelig mange sten i vandløbet, og dermed mangler ørrederne skjul og strømlæ.

Det kunne jeg godt tænke mig at forbedre, og vil gøre alt for, at strækningen får en endnu større variation i fremtiden således, at både de små ørreder og alle andre levende væsener i Tokkerup Å, vågner af Tornerosesøvnen og lever lykkeligt, ikke blot til deres dages ende, men mange generationer frem i tiden.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,