Kategorier

Bloggere

Testfiskere søges – Kan du udfiske en stenaldermand?


Holder du af at eksperimentere
, har du masser af erfaring at trække på og befinder du dig ofte i situationer, hvor der er hugvillige fisk til stede? Har du i tillæg lyst til at give feedback på en lidt anderledes type fiskeudstyr? Så er du måske den rigtige til at hjælpe med et opkommende projekt – et projekt, der emmer af historie.

Det er ikke topmoderne, højteknologisk fiskegrej, der skal testes – faktisk det stik modsatte: Replika-udgaver af de fiskekroge, som vores fjerne forfædre – stenalderfolket, fiskede med i løbet af Ertebøllekulturen (5400-3950 f.Kr.).

Til formålet fremstilles der kopier i ben af de forskellige typer Ertebøllefiskekroge, som anvendtes tilbage i stenalderen. De skal testes med almindeligt fiskegrej og line. Der er med andre ord kun fokus på selve krogene og ikke selve fiskeformen eller -udstyret. Hvor effektivt kroger de? Til hvilke arter fungerer de, hvor holdbare er de og hvor høj er landingsraten?

Bliver du udvalgt, vil du få uddelt et ”stenalderkit” med forskellige kroge til sommerens fiskeri, så du kan afprøve stenalderfiskekrogene og dokumentere deres anvendelsesmuligheder.

Der er særlig fokus på eksperimentet i Roskilde Fjord d.1.-8. juni, hvor der vil være mulighed for at hjælpe reelle stenaldereksperter med at fiske. D.5. juni vil der desuden arrangeres en fisketur på Øresund med skibet Fyrholm med fokus på fiskeri efter torsk, da det er den fiskeart, som er mest udbredt på de sjællandske stenalderlokaliteter, hvor fiskekroge er fundet. Fisketuren vil være gratis at deltage på for ”testfiskerne”, og Fiskemagasinet på DK4 vil deltage og lave et program om testfiskeriet. I juli vil det desuden være muligt at drage til Limfjorden og prøve fiskekrogene med de lokale fiskere.

Projektet er udviklet af cand.mag. Solveig Chaudesaigues-Clausen på basis af hendes speciale om stenalderfiskekroge i Sydskandinavien og af Werner Pfeifer, stenalderhåndværker og overlevelsesekspert fra Steinzeitpark Dithmarschen i Albertsdorf i Nordtyskland. Werner står for fremstillingen af fiskekrogene. Gordon P. Henriksen er desuden en del af formidlingsarbejdet omkring projektet.

Hvis du er interesseret i at blive ”Benkrogstestfisker” skal du sende en mail til solveig.chaudesaigues@gmail.com og gordon@megalops.dk senest den 12. maj.

Du må i den forbindelse gerne give et kort overblik over din fiskeerfaring, samt hvor- og hvornår du regner med at kunne teste krogene. Vi vil også gerne høre, hvis det er i specifik sammenhæng, du ønsker at deltage (fiskeri d.1.-8. juni med stenaldereksperterne, Øresundsfiskeri 5. juni og/eller Limfjorden 8.-14. juli).

Det forventes, at du ved testfiskeriets afslutning leverer en lille rapport om dine erfaringer med krogene på godt og ondt. Solveig og Gordon vil udvælge en række testfiskere d. 15. maj, som derefter modtager en pakke med et ”stenalderkit”.

Vil du have mere at vide om projektet, eller er du i tvivl om noget? Send gerne mail til: solveig.chaudesaigues@gmail.com

Du kan også besøge Sagnlandet i Lejre d 19. maj, hvor Solveig m. flere formidler om historisk fiskeri. Se mere her: https://fishingzealand.dk/stenalderfiskeri-ved-avnstrup-soe/