Store øjeblikke på gydebankerne!
- 15. marts 2020
Vinterens gydning er nu slut, og vi kan kun med krydsede fingrer håbe på, at ørredynglen lige nu ligger trygt og godt i gydebankerne, altimens frisk iltrigt vand strømmer gennem bankerne og sikrer de små ørreder optimale betingelser, inden de klækker om en måned til halvanden.
Jeg bliver til stadighed helt salig ved tanken. Tænk blot på alle de projekter, -vi, I og alle i samarbejde har udført i de seneste år. Det er kimen til større ørredbestande, og det er kimen til fantastiske øjeblikke på gydebankerne.
Tag nu for eksempel en oplevelse, Jan Andersen fra Lystfiskeriforeningen for Nykøbing Falster og Omegn (LNF1920) havde tilbage i november måned. Jan går ofte tur i skoven ved Corselitze Gods. Her løber Askehaveløbet igennem skoven og munder ud på Østfalster. Dette vandløb har igennem mange år haft en ørredbestand, men alt for lidt gydegrus.
For en halv snes år siden fortalte Jan, at der var en del havørreder, der var oppe for at gyde.
”De står på nakken af hinanden på de få gydebanker, der er i vandløbet”, fortalte han dengang. Det har ændret sig nu. For i sensommeren 2018 restaurerede vi Askehaveløbet i samarbejde med lodsejer og Guldborgsund Kommune. Det var et kommunalt vandplansprojekt, som vi derefter fordoblede.
Når jeg nævner det, i denne sammenhæng, er det netop fordi, Jan Andersen under én af sine gåture i skoven, oplevede én af de store øjeblikke på gydebankerne. Det var som sagt i november måned sidste år.
Jan kiggede forbi Askehaveløbet og nede i vandløbet, -netop på de gydebanker, vi havde etableret lidt over et år tidligere, stod to fine havørreder i færd med at forberede gydningen. Jan tog resolut sin telefon frem og forevigede denne scene til glæde for os alle.
Jan har nemlig delt oplevelsen med mig, og har givet mig lov til at lægge den op på vores Youtube-kanal.
Jan fortæller om klippet, at en mindre havørredhun står på banken sammen med en større havørredhan. Hun svømmer derefter lidt opstrøms og ”samler” endnu en havørredhan op, som svømmer sammen med hende ned til den gydebanke, hvor hun øjensynligt vil lægge sine æg. Da den nye han får øje på den noget større han, der stod tilbage på banken, fortrækker han øjeblikkeligt for ikke at få ørerne i maskinen.
Jan afslutter sin beretning med at fortælle, der var ca. 25 havørreder på en kort 300 meter lang strækning af åen.
De to fisk på gydebanken blev stående samme sted længe, hvorefter Jan gav dem fred til at gyde. Netop fred og ro er essentielt for succes på gydebankerne, og Jan opførte sig præcis, som man bør gøre.
Lade være med at mase på, lade være med at forstyrre dem, men blot kigge på afstand og med ”indianer-adfærd” kigge forsigtigt på dette vidunderlige sceneri i den danske natur. Det er naturligvis også vigtigt at pointere, at den private ejendomsret gælder langs vores vandløb, og man må dermed ikke gå langs vandløbene uden lodsejerens tilladelse. Men fra broer, langs skov-veje, offentlige stier er der adgang til den slags National Geografic-oplevelser.
Jeg har selv oplevet flere fantastiske øjeblikke, -også i denne gydesæson. Ét af de største øjeblikke var i en lille sjællandsk ørredbæk, hvor en stor hun på 5-6 kg havde et helt harem af fem mindre hanner omkring sig på en gydebanke lige for fødderne af mig.
Det var midnat og fiskene var dermed ikke så sky, som de er om dagen – og lader sig i øvrigt heller ikke forstyrre på samme måde som om dagen.
Jeg var også heldig at have mobiltelefonen klar og kunne ligeledes optage en fantastisk adfærd fra de seks havørreder. Havørredhunnen var meget eksponeret af de mange havørredhanner.
Der var en spænding i vandløbet, som selv jeg, der har set dette skue mange gange, ikke kunne undgå at blive berørt af. Dette skue var naturen i sin reneste form.
Hvem skulle mon ende med at befrugte hendes æg?
Spørgsmålet må svæve i luften, -jeg ved det ikke, for også disse fisk fik fred og ro til at gyde. Jeg kan dog betro jer, at den lille sniger-han, der pludselig blandede sig i idyllen, havde store chancer!
Du kan se klippet via dette link på vores Youtube-kanal
For at være ærlig, så giver den slags oplevelser, energi til at knokle på, året igennem for at gøre det godt for vores ørredbestande rundt omkring på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, -og du skal være mere end velkommen næste gang, vi restaurerer et vandløb.
Oplevelserne venter nemlig også på dig, derude!
Præcis som de gjorde for både Jan og jeg i denne vinter.
Bandeleder, Rune Hylby.