Nu kan vi og lodsejer sætte flueben ved Engbækken.
- 29. august 2023
Just som vi steg ud af bilerne, fik vi en skylle af rang. Himlen havde åbnet for alle sluser og regnen stod ned i stænger. Vi måtte søge midlertidigt dækning under rundbuehallens presenning hos Stig Wester, der er lodsejer og har trådt sine barnefødder på gården, hvis jorde støder ned til Engbækken, som vi skulle tage os kærligt af i lørdags.
Det var en halv snes frivillige fra Høng Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, samt Stig og sønnen Nicki.
Et dusin hjælpere til dagens opgave at lægge i omegnen af 25 tons sten og gydesubstrat til rette i Engbækken, der er et lille tilløb til den sagnomspundne Tude Å. Mest af alt sagn, for i vore dage er der ikke meget sus i Tude Å og ørredbestanden er stort set ikke eksisterende længere. Uendelig trist.
Det vil vi gerne lave lidt om på, og derfor var vores lille bidrag, -at restaurere ét af Tude Å’s tilløb, nemlig Engbækken.
Engbækken har et fint fald på de nederste 250-300 meter med et gennemsnitligt fald på 4,2 ‰ inden den lille bæk løber ud i Tude Å ved Ørslev i Kalundborg Kommune. Her ville vi lægge både skjulesten og gydesubstrat i vandløbet. Som sagt, -så gjort.
Kalundborg Kommune havde ovenikøbet sørget for, at skære grøde inden vi kom, så det var nemt for os at ”se vandløbet” og de knapt 20 tons skjulesten lå på rad og række på brinken, og skulle ”bare” lægges på plads nede i bækken. Det så lidt voldsomt ud, men vi ved af erfaring, at når først stenene ligger nede i vandløbet, viser det sig altid, der er masser af plads.
Gydesubstratet var lagt i, idet vognmand, Frede Andersen allerede i torsdags lagde de ca. 3 tons gydegrus direkte ned i vandløbet, just inden Engbækken løber ud i Tude Å. Det er her, faldet er størst og her, der var plads til en flot 10 meter lang gydebanke, som ørrederne forhåbentlig vil bruge flittigt. Vi havde såmænd også besøg af et par lodsejere mere. Mest af alt for overvære vores udlægning og for at sikre sig, vi ikke oversvømmede hele den sydlige del af Sjælland. Det gør vi ikke og projektet er checket i alle ender og kanter.
Vandafledningsevnen vil ikke blive berørt og da jeg samtidig, af ren og skær glæde, flyttede udlægningen af sten en snes meter nedstrøms den egentlige projektstrækning for at få et lille 10 cm fald opstrøms for udlægningen, er jeg helt sikker på, der ikke sker nogen form for opstuvning opstrøms projektstrækningen.
Eller som de gæve gutter fra Høng Sportsfiskerforening allerede efter få sten kunne konstatere, -at pludselig kom der liv i vandet, der med ét strømmede livligt mellem stenene. Se det er en øjenåbner for selv den bedste skeptiker.
Stig Wester, lodsejer og tidligere Åmand i Slagelse Kommune, var da også nærmest lykkelig, og fortalte mig lidt senere på dagen, at nu kunne han sætte flueben ved ét af sine store ønsker for gården. Nemlig at få engbækken til at tage sig vidunderlig ud.
Stenene blev lagt med største akkuratesse af blandt andet Ronni Novakovic og Kurt Jørgensen fra Høng Sportsfiskerforening.
Ronni endda med et par bøjede ribben og Kurt, som jeg kender fra forrige århundrede og med et kæmpe engagement i både Sjællands Ørredsammenslutning og Fishing Zealand, hvor han sidder i projektgruppen, knoklede på med krum hals.
Det blev hamrende flot, og vandet fandt sin vej ned igennem Engbækken, indtil gydebanken fik vandet til at risle igen.
Gydebanken tog et par erfarne bandemedlemmer sig af, Henrik M. Jensen og Jan Hornum. Begge er nærmest fast inventar i Grusbanden, når vi kommer ud for at gøre gode ting i naturen.
Efter et par timers gode gerninger, lidt lange arme, ifølge formanden for Høng Sportsfiskerforening, Ole Ganderup, dog med et smil på læben, kunne vi klappe hinanden på skuldrene og fejre de ”første sten er lagt til genetablering af Tude Å-systemet”, da Slagelse, Sorø og Kalundborg Kommune under vandplanerne skal restaurere store strækninger af åen.
Vi vil selvfølgelig gerne være med til dette super vigtige arbejde, og kan bidrage på mange forskellige måde. Vi vil f.eks. kunne være med til at restaurere de tilløb til Tude Å, som ikke er dækket ind af vandplanerne, men som er så biologisk vigtige for opretholdelsen af en sund ørredbestand. Disse mindre tilløb fungerer nemlig som en sikring af bestanden, hvis der skulle ske noget uventet i hovedløbet af åen, eksempelvis en forurening. Når det er sagt, er vi super glade for det fine samarbejde, vi allerede har med Kalundborg Kommune, der i høj grad har ”fået noget for pengene” i Fishing Zealand.
Projektet i Engbækken er betalt af Fiskeplejemidlerne og uden at skulle spille alt for hellig, har Kalundborg Kommune med dette projekt, fået en gratis omgang. Det kunne Slagelse Kommune også få. Jeg og de frivillige giver gerne en omgang.
Efter en lille times tid, var vandet i Engbækken klaret op, og var såmænd allerede i gang med at skylle bunden ren for sand og slam. På sigt bliver det hele skyllet væk og lur mig, om ikke der kommer gydesubstrat til syne, hvor der før har været ”hævet bund” af slam og sand. Det er nemlig det, vi ofte ser, når skjulestenene snævrer vandløbet ind og sætter fut i vandmasserne.
Jeg glæder mig i hvert fald til at komme retur og se, hvilke effekter vores projekt har haft på den før, så kedelige vandløbsstrækning, der har været nærmest lukket af tagrør og stillestående vand.
Senere på året skal vi tillige plante rød-el og tolv enkeltstående træer på brinken således, at en del af grødevæksten i vandløbet, ikke længere skal slås, men bliver skygget væk. Det har også effekt på insekter og ikke mindst temperaturen i vandløbet, da træerne skygger for den heftige sydvestsjællandske sol.
Der skal lyde en kæmpe tak fra mig til de frivillige fra Høng Sportsfiskerforening. I gjorde det knag’me godt!!!!
Bandeleder, Rune Hylby,
Mobil, 2536 4280,