Kategorier

Bloggere

Notat om succes med Næstved Kommunes gedde-eng ved Fladså

Nu er notatet om andet år med geddeprojektet ved Fladsåen i Næstved Kommune på gaden. Det beskriver i korthed alle de trængsler vi endnu engang måtte gå igennem før anstrengelserne til sidst endte med succes i form af en god produktion af geddeyngel. Medvirkende hertil var stor hjælp fra de frivillige lystfiskere, som var en uvurderlig del af arbejdet.

Jeg har tidligere her på bloggen fortalt om resultaterne i projektet og lovede her at offentliggøre notatet om projektet, og det er nu tilgængeligt under fanebladet med publikationer.    

Den lille bestand af ferskvandsgydende brakvandsgedder i Fladsåen er i akut fare for helt at forsvinde. Derfor iværksatte Næstved Kommune med Palle Myssen, Jacob Hald og Søren Madsen samt undertegnede som rådgiver i 2023 et forsøg med at oversvømme en græsset eng ved åen i håb om, at nogle af de få tilbageværende brakvandsgedder ville gyde her med succes. Da der ikke er mange andre erfaringer med gedde-enge (geddefabrikker) i Danmark, må vi eksperimentere os frem, og vi besluttede løbende at beskrive erfaringerne for at blive klogere. Det er vigtigt for at kunne hjælpe os selv og ikke mindst andre kommende projekter til at få hurtig succes. Hastværk er i denne sammenhæng ikke lastværk, fordi bestandene af ferskvandsgydende brakvandsgedder nu er meget tæt på at forsvinde, hvilket betyder, at det meget vigtigt, at vi får gang i reproduktionen meget hurtigt.

Yngelfælden i afløbet fra gedde-engen tømmes.

Succes trods store udforinger

I notatet kan du læse om de store udfordringer, vi havde grundet voldsom flom i opgangsperioden i april, men at gedder af egen drift vandrede ind i engen og lagde æg. Vi fandt med yngelfælden, at ynglen begyndte at udvandre til Karrebæk-Dybsø Fjorde som helt spæde nyklækkede på blot 2 cm, hvilket er første gang det er dokumenteret i Danmark. I alt talte vi en udvandring på ca. 2.500 stk. yngel, som voksede ekstremt hurtigt i perioden, hvor de vandrede, så de største i slutningen var op til 15 cm.

Det gav et godt tilskud yngel til den svindende bestand og dobbelt så mange som det første år, men langt færre end fundet i tilsvarende gedde-enge i Sverige. Vores geddeeng fungerer med andre ord, men der er muligheder for forbedringer. Vi vil meget gerne blive klogere på, hvad det er der begrænser produktionen, hvorfor vi har sat et ret stort projekt op for det kommende forår, hvor vi måler på en lang række forhold i yngleperioden. Det drejer sig om antallet af gydte æg, næringsstoffer og algevækst, iltindhold i den tætte vegetation og ved bunden, hvor æg og larver      opholder sig i den første tid samt betydningen af andre fisk i engen og meget mere. Projektet skal gøre os meget klogere på geddeengenes funktion og drift og på den måde hjælpe os frem mod de hurtige succeser, der er så bydende nødvendige, hvis bestandene skal reddes. Projektet blev muligt ved en stor donation fra Fishing in Denmark, som er hovedsponsor på projektet, hvor også Fishing Zealand deltager.

En stor tak til de frivillige fra Fladså Sportsfiskerforening samt en særlig tak til frivillig Leif Hansen, uden hvis hjælp projektet ikke havde været muligt.

Link fra første år til TV2 øst: https://www.tv2east.dk/naestved/helt-saerlig-fiskeart-taet-paa-at-uddoe

Droneoptagelser af gydende gedder: