Kategorier

Bloggere

Marguerit-rute for ørreder i Himmelev Bæk

Margit og Mille på 9 år er i fuld gang med at skabe en flot Marguerit-rute for ørrederne i Himmelev Bæk, og der blev kastet med sten til den store guldmedalje. Tredje medlem af den lille aktive familie, Peter Lennert, står nede i vandløbet og retter stenene til.

Peter Lennert havde taget sin familie med på hyggetur til Himmelev Bæk for at hjælpe til med at restaurere en 400 meter lang strækning i det lille vandløb, der løber til Maglemose Å og siden til Roskilde Fjord, hvor Peter fanger en del havørreder hvert år.

Peter spurgte mig, umiddelbart efter præsentationen af projektet, hvordan man bedst kunne forklare dagens mission i det fri overfor kæresten Margit og 9-årige Mille?!

Claus Larsen havde taget sin datter med og der blev flyttet store sten af den seje pige, der sammen med 25 andre frivillige gjorde en kæmpe indsats i Himmelev Bæk i søndags.

Jo, det tænkte jeg nok var muligt at forklare, -også overfor et par ”rookies”, der deltog sammen med Grusbanden for første gang.

Mille stillede sig i hvert fald tilfreds med at få forklaret, at før var Himmelev Bæk en vandmotorvej. Vores opgave denne søndag var at lave en ”Marguerit-rute” for ørreder fuld af sving, og bump, og sten og grus på vejen.

En opgave, Margit og Mille i den grad påtog sig sammen med de 25 andre frivillige, der var mødt op for at skabe liv og glade dage i Himmelev Bæk.

Forud for projektdagen havde jeg haft en meget travl uge, idet gydegrus og skjulesten allerede om tirsdagen var leveret til bækken af min faste vognmand, Ole fra Søstrup ved Holbæk. Derefter fulgte telefonmøder med både Roskilde Kommune, HOFOR, HedeDanmark og maskinfører Thomas Sørensen, samt ikke mindst indkøb af dels to nye hjul til mine trillebøre, der var punkterede, dels indkøb af to nye sækkevogne, da min gamle sækkevogn ikke kunne klare mosten ved et af de seneste projekter i Græse Å.

Roskilde Kommune gav os en kærkommen håndsrækning ved at hyre Thomas Sørensen og en 5 tons larvefodsmaskine. Vi havde aldrig formået at blive færdige med projektet på en dag, hvis ikke Thomas havde hjulpet os (foto: Jesper Vang Skærbæk Jensen).

Jeg mødte derfor op på projektdagen bevæbnet til tænderne med redskaber og højt humør allerede klokken otte, hvor Thomas også dukkede op med en 5-tons gravko på larvefødder for at bistå med udlægningen af sten og gydegrus inden de frivillige mødte op.

Gudskelov, for mellem 50-60 tons sten og grus skulle lægges i og langs bækken.

Maskinføreren var hyret af Roskilde Kommune og jeg er i den forbindelse yderst taknemmelig for dette ualmindelig generøse samarbejde med Roskilde Kommune. Uden den hjælp, havde vi ikke kunne klare os med en enkelt dag til udførelsen af projektet!

Klokken ni dukkede Uffe Clemmesen fra ROLK op, idet han og jeg havde haft et fremragende samarbejde omkring projektet. Uffe havde øl, sodavand og kage med og agerede portvagt, da de mere end 25 frivillige i kortege skulle lukkes ind på HOFOR’s arealer langs Himmelev Bæk klokken 10.10.

Imens fik jeg en god snak med lodsejeren, Ole Strange og hans kone, der var ude for at lufte hunden. Ole og jeg aftalte, at den øverste del af projektstrækningen, hvor faldet ikke er mere end et par promille, ville vi lade være, med undtagelse af et par store, meget store skjulesten, som vi ville bruge som strømkoncentratorer ved Ole’s drænudløb fra marken.

To meget store skjulesten agerer strømkoncentratorer umiddelbart opstrøms lodsejerens dræn, hvilket gør, at strømmen skyller aflejringer væk og fastholder trækket i drænet. En løsning, der blev skabt i et fint samarbejde mellem lodsejer, kommune og os fra Grusbanden og ROLK.

Søren Kock Lauersen fra Roskilde Kommune var også mødt op, og netop denne treenighed mellem lodsejer, kommune og vi frivillige, er nøglen til et godt projekt og et frugtbart samarbejde om den slags projekter, hvor vi med al respekt, ændrer på forholdene i vandløbet. Vi ser bækken som et potentielt gyde- og opvækstvandløb for laksefisk, alt imens lodsejeren ser vandløbet som en mulighed for at få afledt vandet fra markerne.

De to vidt forskellige formål behøver ikke at kollidere, -tværtimod, hvilket skjulestenene ved drænudløbet er et eksempel på.

Vi kan med lidt snilde sikre dræn mod tilsanding ved at placere store sten strategisk i vandløbet således, at skjulestenene danner et dybt høl, der skyller drænet fri for sand.

Da alle var mødt ind (gennem porten), var der briefing og derefter gik alle mand m/k i krig med at rette gydegrus og skjulesten til i vandløbet, der hurtigt begyndte at spille musik for os.

Der lød hurtigt en rislen af vandet over gydebankerne, og allerede efter få minutter, begyndte ”Marguerit-ruten” at tage form. Der blev skabt små strømrender, hvor vandet cirklede rundt om stenene for kort efter at risle hen over gydebankerne på den 400 meter lange projektstrækning.

Blandt deltagerne var der mange erfarne folk, der har været med til at lave adskillige projekter sammen med mig, hvilket i den grad betød, at jeg kunne gå langs vandløbet og nyde tilværelsen, -og de mange frivillige, med et stort smil om læben i nærmest salig lykke over den fremragende indsats og helt igennem vidunderlige stemning, der strømmede mig i møde. Som Margit sagde undervejs, -det her giver mening og så er det vældig hyggeligt samtidig.

Blot for at illustrere den fantastiske forandring fra vandmotorvej til ”Marguerit-rute”, har jeg lagt en lille film op på vores Youtube-kanal:

I alt blev der etableret 6 flotte gydebanker og jeg glæder mig som et lille barn til at se havørrederne gøre brug af vores anstrengelser om en lille måneds tid, når fiskene trækker ind i vandløbet for at gyde.

Netop denne spektakulære begivenhed har jeg lovet at dele med både lodsejeren, -Ole og ligeledes de deltagere, der måtte have den slags lyster.

-Og når så den spæde yngel til foråret dukker op af gydegruset ved jeg, der er masser af føde og standpladser imellem de mange sten, der således sikrer, at der kan opnås God Økologisk Tilstand i dette vandløb, der faktisk ikke er inkluderet i vandplanerne og således ikke var sikret indsatser. Det har vi nu sørget for, og jeg er ganske sikker på, der i fremtiden vil blive produceret et hav af ørreder i dette lille, -og nu, ”Marguerit-rute-vandløb” i Roskilde Kommune.

 

Bandeleder, Rune Hylby,

 

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

 

Uffe Clemmesen og jeg har haft et fremragende samarbejde omkring projektet og udover at sørge for traktement på dagen, har Uffe også påtaget sig den svære opgave at tale med lodsejeren om projektet (foto: Jesper Vang Skærbæk Jensen).
Casper Fabricius Jørgensen I færd med at lægge skjulesten til rette. Særligt, hvor vandløbet er skygget, er det vigtigt med mange sten til skjul og brinksikring (foto: Jesper Vang Skærbæk Jensen).
Fællesbillede med de fleste af de meget aktive frivillige fra ROLK og Grusbanden. Jeg bliver en kende stolt over det fantastiske fremmøde, og jeg er helt sikker på, alle havde en god dag med smil, latter, hårdt arbejde og med et klart og tydeligt formål. Det er nøglen til en god dag ved åen.
Marguerit-Rute i Himmelev Bæk.