Kategorier

Bloggere

Kæmpeflot projekt og tilslutning i Stenskovvandløbet i Næstved

Der var lidt at rive i for de 25 deltagere i Stenskovvandløbet i lørdags. Her er det folk fra Suså Lystfiskerforening og Sportsfiskerforeningen Fladså, der er i gang med den største af de fem gydebanker. En femten meter lang gydebanke, der til vinter skal agere brudeseng for de ørreder, der finder op i det lille vandløb i Suså-systemet.

Da vi stod nede på engen efter at have rettet i omegnen af 17 tons gydegrus på plads, kunne jeg ikke lade være med at blive en lille smule stolt over det samarbejde, der bragte de 25 deltagere sammen denne lørdag formiddag i silende regn.

Det lignede en hel milits, da vi mødte op for at restaurere Stenskovvandløbet.

Der var deltagere fra nær og fjern, og ikke mindst folk fra Suså Lystfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, der i fællesskab stod for projektet. Udover det, var der medlemmer fra Sportsfiskerforeningen Fladså, Næstved Kommune og en håndfuld børn, der blev rigtig glade for de wienerbasser, Jacob Hald fra Næstved Kommune havde taget med for at gøre dagen endnu mere hyggelig.

Det blev en rar dag for alle medvirkende.

Inden vi var nået så langt, havde Cathrine Petersen fra CP Maskinudlejning, Flemming Søndergaard fra HedeDanmark, Jacob Hald og jeg været i gang med planlægningen af dagen og udlægningen af gydegrus og skjulesten.

Jacob og jeg havde holdt møder med lodsejerne, så alt var kommunikeret ud til de rette og aftaler blev holdt. Dermed kunne vi fjerne en rørføring øverst på projektstrækningen, således at grene, kviste og kvas fra vinterens blæsevejr ikke i fremtiden udgør en fare for spærring af det lille og potentielle meget produktive vandløb.

Christina Skou Hansen, formand for Suså Lystfiskerforening med Magnus og Storm, der begge tog aktiv del i projektet både i vandløbet og på brinken, samt ikke mindst, da der skulle spises wienerbrød i pausen. Det er så pragtfuldt at kunne give de kære børn en naturoplevelse, de kan bringe videre til næste generation.

Cathrine havde lavet en perfekt overkørsel således, at lodsejeren stadig kunne passere vandløbet, og brolagt bunden med sten til passage.

Jeg havde ugen forinden været nede ved vandløbet sammen med Cathrine for at få det, nøjagtig som jeg ville have det.

Ved den lejlighed opdagede jeg, at en stor del af vandet løb fra vandløbet og ind i den gamle rørføring fra den tid, hvor Stenskovvandløbet var rørlagt. Det blev også ordnet inden vi dukkede op lørdag formiddag.

Søren Grothe fra Sydsjællands Ørredfond var med til at åbne ballet, da vi stod ved P-pladsen over for ”Gulerodshuset” klokken 10.10.

Søren og jeg havde forsøgt at få lov til at sætte lidt yngel ud i vandløbet inden projektet, men havde ikke fået grønt lys fra Peter Geertz Hansen fra DTU Aqua. Nu håber vi, med dette projekt, det slet ikke bliver nødvendigt at sætte fisk ud, -de skulle gerne kunne klare sig selv og fremadrettet give en god produktion. Det vil vise sig, og jeg skal være den første til at dyppe elektroden næste år, eller året efter, hvis ikke Palle Myssen fra Næstved Kommune forbeholder sig ret til at komme mig i forkøbet.

Det skal være ham velundt.

Uden mad og drikke…….du’r helten ikke, kunne passende være dogmet denne formiddag, hvor regnen silede ned. Børn i regntøj og gummistøvler og vi andre blot gennemblødte. Det var en hyggelig cocktail af folk fra nær og fjern.

Med på dagens projekt var også Per Gade fra DR P4, og Peter Ørbæk fra DR P1. Begge havde taget mikrofoner med for at lave radio fra dagens frivillige indsats. Det var der flere, der nød godt af, og jeg skal nok lægge link på facebook, på Grusbandens side, når der er nyt om, hvornår indslagene bliver sendt.

Peter Ørbæk skal lave en hel halv times indslag om Grusbandens arbejde, og jeg glæder mig meget til at høre, hvad han har fået ud af dagen.

Efter pausen, hvor vandet klarede op, kunne vi efterfølgende se, hvor fantastisk første del af projektet havde taget sig ud. Vandet rislede nu hen over de fem flotte gydebanker.

Du kan være med på en lytter og se, hvor fint det ser ud via dette link på Grusbandens Youtubekanal:

 

 

 

Én af de færdige gydebanker, der tog sig godt ud, da solen kiggede frem just som vi lagde sidste hånd på projektet. Det blev godt, -rigtig godt.

Det fysiske arbejde var overkommeligt, og i takt med, at både himlen og Stenskovvandløbet klarede op efter formiddagens strabadser, lagde vi sidste hånd på det lille vandløb, -og lagde knapt 10 tons skjulesten i vandløbet på den 300 meter lange projektstrækning.

Efter små tre timers arbejde, kunne vi køre derfra med en god fornemmelse.

Jeg var ikke mindst taknemmelig over, at Suså Lystfiskerforening lagde det store arbejde i dagens projekt.

Formand, Christina Skou Hansen havde taget ikke blot farmand, Per Skou Hansen med, hun havde såmænd også taget både mand og barn med på dagens ”familietur”, samt en håndfuld medlemmer fra foreningen.

Mon ikke, alle mand m/k, kan lokkes afsted en anden gang, når vi forhåbentlig skal samarbejde om flere projekter i denne del af Suså-systemet.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Den spærrende rørføring før vi fik taget hånd om det. Læg mærke til det kvas, der ligger oven på røret, der vidner om, at i vinter har vandet stået over røret, da det har været stoppet. Nu er rørene fjernet og der er lavet den fineste passage, med sten i bunden og brinker, der er lagt ned.