Hold styr på fredningsbælterne med Fangstjournalen
- 13. januar 2017
Fangstjournalen er en platform, hvor det er nemt og sjovt for lystfiskere at holde styr på fisketure og fangster. Den findes som app til mobiltelefoner og som en version til computere: www.fangstjournalen.dtu.dk
Lystfiskere, som anvender Fangstjournalen, bidrager til at skabe et bæredygtigt og bedre fiskeri i vores fiskevande. Fangstjournalen giver desuden masser af andre spændende fordele for lystfiskere.
En ny fordel er en funktion, som gør det nemt at få styr på fredningsbælterne langs kyster og fjorde. Funktionen fungerer, når du ude på fiskepladsen bruger Fangstjournalen på din telefon. Når du starter registreringen af en fisketur via app’ens ”Start fisketur nu” funktion, så får du automatisk en besked, hvis der er fredningsbælter indenfor 5 km.
Dertil kan du løbende holde øje med din egen position i forhold til nærliggende fredningsbælter. Det foregår i app’ens kortfunktion, men kun så længe ”Start fisketur nu” er aktiv, og app’en dermed er i gang med at registrere varigheden af fisketuren.
Det lyder måske kringlet, men det er det slet ikke. Se hvordan i denne video.
Vi ved, at mange lystfiskere længe har efterspurgt et værktøj til at holde styr på fredningsbælter, når de fisker ved kyster og i fjorde. Vi tror derfor, at rigtig mange kan få glæde af den nye funktion i Fangstjournalen. Og husk at få afsluttet fisketuren, når turen er forbi og at registrere eventuelle fangster undervejs. Så bidrager du nemlig med vigtig viden om fiskebestandene.
Har du mon to minutter til Fangstjournalen?
Det tager sjældent mere end 2 minutter at udfylde Fangstjournalen i forbindelse med fisketuren, og jeg er overbevist om, at langt de fleste lystfiskere gerne vil ”ofre” den smule af deres fisketid for at bidrage med viden til glæde for nutidige og måske især fremtidige generationer af lystfiskere. God forvaltning af fiskebestanden kræver viden om bestandene, og det bidrager Fangstjournalen med.
Analyser af journalerne, som bliver samlet i en DTU database, kan give viden om, hvor langt der er mellem fiskene nu og her og med tiden også om antallet af fisk stiger eller falder, eller om de store fisk bliver flere eller færre. På den måde kan vi holde øje med, hvordan fiskebestande bliver påvirket, for eksempel når der sker ændringer i klima, levesteder, fiskeritryk eller antallet af fiskens naturlige fjender. Jo flere lystfiskere, der udfylder Fangstjournalen, jo bedre viden får vi – til gavn for os alle.
DTU Aqua arbejder hele tiden på at gøre Fangstjournalen så god som mulig, og der sker løbende forbedringer. Har du en god ide til en ny funktion i Fangstjournalen, så brug feedback-funktionen i Fangstjournalen eller skriv direkte til mig på ck@aqua.dtu.dk
Knæk og bræk!
Christian Skov
Læs mere om Fangstjournalen – Nederst kan du finde demonstrationsvideoer af, hvordan man bruger Fangstjournalen
Læs desuden en artikel om, hvordan fangstjournaler kan bidrage med viden – her og her.