Kategorier

Bloggere

Helt i sild – et fiskeeventyr på fjorden

Fra MS/Svanen kan fiskeriet også foregå fra et stort dæk over salonen

Nationalpark Skjoldungernes Land havde den 16. november inviteret lokale repræsentanter fra fødevare-, turisme- og oplevelsesbranchen samt Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner til et arrangement på Roskilde Fjord.  

Tekst og foto: Arne Lauritzen, ROLK (Deltog selv på turen).

Et arrangement der gerne skulle ”gå helt i fisk” – og det gjorde det!

Fishing Zealand og Roskilde og omegns lystfiskerklub (ROLK) var medarrangør og deltog på turen.

Formålet med arrangementet var at vise de store potentialer, der er i sejlads på fjorden. Men også for at vise mulighederne for de unikke oplevelser, fjorden kan byde på, når lokalviden, båd og fiskeudstyr samt instruktører og guider spiller sammen. Arrangørerne håber med arrangementet, at inspirere deltagerne til, i deres daglige arbejde, at blive involveret i flere tiltag med fiskeri og sejlture på fjorden.

Smilene er til at få øje på, da skipper har placeret skibet over den første sildestime

Turen startede kl. 10 i Gershøj med M/S Svanen, som er den nye turbåd på Roskilde Fjord. Gordon Henriksen, som er formand i Nationalparkrådet i Nationalpark Skjoldungernes Land, bød velkommen og fortalte om fiskene i fjorden, om bæredygtighed, og at turen gik til det unikke fiskested ”hullet” ud for Herslev. Hullet er 31 m dybt og dermed det dybeste sted i Roskilde Fjord. I hullet er der en lokal sildestamme, og det var sildene, der skulle fiskes efter. Henrik Larsen, som er fiskeguide i Fishing Zealand, samt Uffe Clemmensen og Arne Lauritzen fra ROLK havde forinden rigget fiskestænger til.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, og der blæste en let, frisk vind, så forholdene var ideelle – årstiden taget i betragtning. 18 personer havde taget imod invitationen, og de fleste af dem havde aldrig haft en fiskestang i hånden før – og da vi nåede ”hullet”, blev der fisket.  ”Hvordan holder man fiskestangen?” ”Hvilken vej skal man dreje på hjulet?” ”Kan man mærke, når der er fisk på?” Ja, der var mange kommentarer fra nybegynderne.

I bunden af Herslev-Hullet stod fiskene bogstavelig talt, som sild i en tønde.

Der var stor begejstring blandt deltagerne, og stor glæde og megen latter, da de første sild var ombord – og så kom der flere bemærkninger! ”Den er levende!”. ”Uf, jeg vil ikke røre ved den”! ”Hjælp mig, hvordan får jeg den af?” Der blev fanget mange sild, og alle deltagere fangede fisk!

Der var også mange bemærkninger om selve arrangementet, hvor ordet fantastisk blev sagt mange gange. Flere gav udtryk for at det var en god smagsprøve på en fisketur, og at man bør benytte muligheden med M/S Svanen meget mere.

Flere sagde også, at det var spændende og meget anderledes at se landskaberne omkring fjorden fra vandsiden. Giver et helt andet indtryk af naturen. Undervejs var der flere, der så havørne over Bognæs. En ekstra naturoplevelse på turen.

Vel tilbage i Gershøj, med friske røde kinder, fortalte Gordon om forskellige retter, sildene kan bruges til – og så viste han, hvordan man gør sild rene og fileterer dem. Det var der flere deltagere, der gerne selv ville prøve. Endnu en ting de oplevede for første gang. Et par af de kvindelige deltagere skulle have hele sild med hjem for at vise børnene, hvordan mor rengør og fileterer fisk.

I Herslev Havn blev sildene ordnet ved det fine rensebord

Efter at have klargjort fiskene, fik vi en let frokost på Gershøj Kro. Der var 4 slags sild (dog ikke vores egne) og et godt glas øl fra Herslev Bryghus. Gordon Henriksen takkede deltagerne for deres store entusiasme og engagement og udtrykte: ”Hvor er I er dygtige, når I alle kan fange fisk”. Han sagde, at det havde være en fantastisk arbejdsdag og håbede, at oplevelserne i dag vil medføre, at man kan bruge hinanden fremover, så endnu flere kan få glæde fjordens mange muligheder. Gordon var også glad for, at så mange ville prøve fiskeri på fjorden. Det gør det sjovere og mere interessant for arrangørerne at lave flere ture.

Denne turs succes gav grund for en videre udvikling. Således vil M/S Svanen arbejde videre med udstyr og teknikker i forhold til fiskeriet. ROLK vil udvikle flere fisketure, og der vil være muligheder for firmaer, institutioner og privatpersoner at opleve masser af fisketure og naturoplevelser på fjorden i fremtiden.

Alt i alt nogle positive perspektiver på udviklingen af aktiviteter i hele fjordområdet.

Da Nationalpark Skjoldungernes Land søgte en båd til fjorden med plads til 40 passagerer, kontaktede Jette Nationalparken og forhandlede sig til en aftale på 3 år fra 1. juli i år. Aftalen indebærer, at Svanen i sommerhalvåret sejler turbåd fra Roskilde til Gershøj og Møllekrogen samt skønne solnedgangsture fra Roskilde. Båden er godkendt til sejlads med 48 passagerer, og der er 1 kaptajn og en matros ombord på hver tur.

Jette Kobber (ejer af Svanen) oplyser, at udover fisketurene, som ROLK administrerer, kan M/S Svanen bruges til forskellige events, møder, konferencer, familiefester, osv. – også når den ligger ved kaj i Roskilde Havn. Båden har tidligere haft et sørøverarrangement ombord for en flok børn. Der er redningsudstyr lige fra babystørrelse til granvoksne størrelser.