Kategorier

Bloggere

Havørred-safari i Lejre Kommune

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En flot havørred er ved at bane sig opefter i vandssystemet for at føre arten videre.

Umiddelbart lyder det en kende eksotisk, –havørred-safari! Smag lige på ordet én gang til. Havørred-safari!

Ordet lyder nærmest som en drink, du kan bestille i SAS’ lounge-bar i Kastrup, eller en udflugt med ranke Masai-krigere på savannen i Tanzania inkluderet en frokost med bushmeal!

Af frygt for at blive for flyvsk, så dækker Havørred-safari over noget så simpelt som en tur ud i det danske ørred-landskab for at opleve havørreder på gydebankerne, og følge op på de mange projekter, vi har gennemført i Lejre Kommune i år. Det skal du selvfølgelig være med til. Derfor inviteres medlemmer af Grusbanden til at deltage i dette spændende arrangement den 19. november klokken 15.15.

På denne vaskeægte safari-tur, vil jeg tage jer med ud på et par lokaliteter, hvor vi kan være heldige at se havørreder på gydebankerne, og hvis vi på indianer-manér (vi lister os afsted på tå), nærmer os gydestrækningerne, kan vi være heldige at se havørreder i færd med at gyde.  Alt dette kan vi se, hvis vejret arter sig og der kommer nedbør i dagene inden. Da vandrer havørrederne op på gydebankerne for at gyde. I værste fald, kommer der ikke regn, og så må vi nøjes med at se, hvad havørrederne allerede har udrettet på bankerne. For de har allerede været i gang med at gyde i denne uge.

Jeg var selv afsted i mandags for at se, om der var gydeaktivitet, -og i ét af de mindre vandløb, netop i Lejre Kommune, så jeg på en ganske kort strækning op imod 30 havørreder, der var i færd med at gyde, eller stod og ventede på en fælle af modsat køn.

Flot ser det ud, når en enkelt større hun har følgeskab af op til en håndfuld hanner i variabel størrelse på gydebankerne. Hannerne venter kun på, havørred-hunnen er klar til at lægge sine æg, for derefter at befrugte dem i sekunderne efter. Det er hårdt arbejde for både hunner og hanner.

Hunnerne graver nemlig selve gydegravningen, hvor hun efterfølgende lægger æggene. Efter befrugtningen, dækker hun dem sirligt til, så de ligger godt beskyttet inde i selve gydebanken. Hannerne derimod deltager ikke i graveriet, men bruger kræfter på at forsvare sig og forsøge at være netop den han, som i sidste ende befrugter æggene. Det koster kræfter at skulle kæmpe om pladserne, og mange hanner lider da også døden af stress over at skulle forsvare sig over for andre hanner.

Det er naturens lov, og netop dette fantastiske ”National Geographic-sceneri”, kan du være med til at overvære på tætteste hånd.

unnamedVi mødes på Pendlerpladsen (den røde prik) ved afkørsel 15 (Gevninge) på Holbækmotorvejen, i T-krydset ved Lindenborgvej-Hornsherredvej, hvorfra vi kører i kortege på havørred-safari til én eller flere lokaliteter, afhængig af, hvor vi kan finde ørreder i færd med at gyde.

Du kan melde dig til arrangementet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på mobil-nummer: 2536 4280, eller skrive en mail på : hylby@mail.dk.

Endelig kan du melde dig ved at skrive en kommentar på Facebook-siden: den sjællandske grusbande, nedenfor arrangementet, når det bliver slået op.

Der er begrænsede pladser, og vi er nødt til at bevare et godt forhold til vores lodsejere. Derfor bliver der lukket for tilmeldingen, når der er 10 deltagere.

Du skal medbringe gummistøvler, en lygte og fornuftigt (varmt) tøj.

Smil kan du også medbringe, men ved den første havørred på gydebankerne, kan du slet ikke lade være med at tage også dem frem. Knæk og bræk, -vi ses derude.

 

Bandeleder,

Rune Hylby.