Kategorier

Bloggere

Frivillige gør Vordingborg Kommune lidt vildere i Dammevandløbet

Michael Pilgaard Andersen og Jacob Rosenberg i færd med at plante rødel langs vandløbet så tæt på vandkanten som muligt.

På vej mod Møn og Dammevandløbet, hvor Møn Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande skulle plante omkring 100 elletræer, samt et antal enkeltstående træer af lidt blandet herkomst, kørte jeg forbi Ringsted for at købe lidt Georginer til at forsøde den dejlige sommer med på gården.

Men ak, hverken i Brugsen, Jem&Fix eller i Fakta, kunne jeg finde de nøgne knolde til udplantning.

Du tænker nok, hvad har det med Dammevandløbet og Møn at gøre?

Det vender jeg tilbage til.

Ved sidste afkørsel i Vordingborg Kommune, -midt på Farøbroen er afkørslen mod Bogø og Møn, hvor jeg huskede at dreje fra i tide. Måske fordi man kun må køre 90 km/t på broen!

Vel ankommet til Dammevandløbet i god tid således, at jeg kunne gå en tur langs vandløbet, som vi restaurerede i 2019 og med et fint resultat at dømme efter produktionen af yngel ifølge DTU Aqua, der sidst har dyppet elektroderne i det lille vandløb.

Jeg havde ikke elektrofiskeudstyret med, så jeg måtte nøjes med det visuelle kig på vandløbet. Jeg kunne se, der var yngel. Små hurtige ”missiler” søgte tilflugt under brinkerne og i den spæde grødevækst, der var kommet frem efter vinterens dvale.

For tiden er ynglen ikke mere end 3-5 cm, da de er klækket for kun en lille måned siden. Men godt at se, der var yngel.

Tilbage ved bilen, mødte Christian Skotte ind til dagens projekt. Han kom direkte fra en anden Møn-bo, hvor de havde byttet Georgine-knolde.

Christian havde dog ikke byttet alle sine egne væk, og det var netop her, jeg kunne træde til og aftage en del af de knolde, der forhåbentlig vil blomstre sommeren igennem på gården min. Det tegnede til at blive en aldeles pragtfuld eftermiddag.

Drikkepause for os otte deltagere, der brugte et par fornøjelige timer sammen i de smukkeste omgivelser og med en god indsats for naturen. Christian Skotte (tv) og jeg lavede i sin tid projektbeskrivelsen sammen, og kan nu sætte punktum for et fint projekt i samarbejde med lodsejer og Vordingborg Kommune.

Først kom Christian, så kom Michael Pilgaard Andersen, siden Jan Hornum og Lars Richter fra Naturstyrelsen og naturligvis, John Lakse-Hansen og Jacob Rosenberg, der er formand for Møn Sportsfiskerforening. Sidste mand på holdet var Lars’ bror, Steffen, der boede blot et (ganske vist langt) stenkast fra åen.

Otte mand høj til et par timers arbejde med spader for at plante elletræer i vandkanten, samt fritstående skovæbler, mirabeller, fuglekirsebær og almindelig hæg på kronekanten, som det så fint hedder lige dér, hvor brinken begynder.

Vores tilladelse, der i øvrigt stammer fra 2019 og udløber om kort tid, lød på plantning af træer, primært elletræer i klynger langs vandløbet.

Det er jo et vidt begreb og af den årsag blev jeg bedt om at være lidt mere detaljeorienteret, og nedfælde et specifikt forslag til Vordingborg Kommune.

Som sagt, så gjort. Det kunne blive til otte klynger på den 250 meter lange strækning.10-13 elletræer i hver klynge tæt ved vandløbet, samt tre fritstående træer på kronekanten ovenfor klyngerne af små elletræer.

Vi delte os i hold, og derfor kunne vi efter allerede en lille times tid, holde drikkepause, da vi var færdige med elletræerne. Siden fulgte de fritstående træer, der naturligvis fik en spand vand i den tørre Møn’ske jord, som start på livet langs det lille vandløb.

Vi sluttede af med at plante 24 enkeltstående træer på kronekanten. Det var blandt andet fuglekirsebær, Hæg og skovæble.

I fremtiden vil det tage sig overordentligt godt ud, når Dammevandløbet bliver markeret med træer langs vandløbet.

Træerne holder temperaturen nede om sommeren, skygger en del af grøden væk, samt holder på brinken, så den ikke skrider ned. Alt i alt en flok gode argumenter for at plante træer langs vandløb.

Træer langs vandløbene kan dog ikke finansieres via Fiskeplejen og den gode ”Gruspulje”, og det er i grunden også meget fornuftigt. Vi måtte finde pengene et andet sted.

Som et kærkomment lykketræf, fik vi en donation fra ”Møn-session”, der samlede penge ind i 2020 til os. Derfor lå det mig meget på sinde, at den fine gave derfra, også skulle bruges i forbindelse med projekter på Møn.

Derfor kunne vi købe de mange træer til Dammevandløbet og afslutte det projekt, vi satte i søen allerede i 2019 uden egentlig at have klaret finansieringen af træerne i den oprindelige projektbeskrivelse.

Men sådan kan man en gang imellem være heldig, at der pludselig dukker en mulighed op, og så er det jo blot at gribe den og på vegne af både Møn-foreningen og Grusbanden takker vi for den fine donation.

Det er i øvrigt min klare fornemmelse, -uden at have modtaget regningen for træerne endnu, at der ovenikøbet er penge i overskud til et andet projekt på Møn.

Pragtfulde omgivelser, hyggesnak og for mit vedkommende også beriget med en massiv mængde Georgine-knolde, som Christian Skotte, der også er ophavsmand for dette billede, forærede mig.

Det kunne være gydesubstrat, skjulesten eller flere træer!!! Det finder vi ud af, og indtil da, kan vi jo glæde os over de træer, vi har plantet og krydse fingrer for, at de slår an og giver ly for solen i sommervarmen.

Sidegevinsten er tillige en voldsomt forøget biodiversitet, for en lang række dyr og insekter, nyder godt af disse træer langs vandløbet.

Vordingborg Kommune er med denne indsats fra de frivillige i Møn Sportsfiskerforening og Grusbanden blevet lidt vildere end før vi dukkede op denne sene eftermiddag.

Efter et par gode timer, kunne jeg vende snuden nordpå med en masse fine Georgine-knolde til at mindes en god indsats på Møn i hyggeligt selskab.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com