Fremtidens Øresund – og fremtidens fisketurisme
- 5. februar 2016
Der er spændende tider i vente for Øresund! Onsdag morgen stod jeg op til nyheden om, at Helsingør Kommune nu er en del af Fishing Zealand. Og om eftermiddagen understregede de mange interessante oplæg og den efterfølgende paneldebat på konferencen ”Fremtidens Øresund – hvordan kan naturbeskyttelse, erhverv og turisme gå hånd i hånd?”, at mange nye initiativer er undervejs.
Anført af Miljøminister Eva Kjer Hansen, blev erfaringer både fra Øresund og fra lignende områder, præsenteret fra et væld af oplægsholdere. Ifølge Eva Kjer Hansen blev Øresunds rekreative værdi grundlagt i 1930’erne, med indførslen af trawlforbud – et forbud som Øresundsakvariets direktør, Jens Peder Jeppesen, efterfølgende kunne uddybe som et vigtigt grundlag for Øresunds økosystem.
Miljøministeren berørte også et emne, som har givet anledning til mange diskussioner de seneste år, nemlig råstofudvindingen i Øresund, herunder sandsugning. Eva Kjer Hansen kunne fortælle at sandsugningen vil fortsætte, og efter en spredt utilfreds mumlen i salen, tilføjede ministeren af råstofudvindingen kun sker efter grundige miljøundersøgelser. Sagen fyldte også noget i den efterfølgende paneldebat.
Øresunds potentiale, både for natur- og friluftsturisme, og ikke mindst lystfiskeri, blev beskrevet på oplægget fra Gordon P. Henriksen og Arne Kvist Rønnest. Arne er én af landets førende socio-økonomer, når det kommer til lystfisketurisme. Samme budskab bidrog Charlotte Rassing fra Visit Denmark med. Tal fra 2013 viser en omsætning fra kyst- og naturturister i Danmark på 91,9 mia. kr., men der er altså fortsat potentiale til mere.
Øresunds potentiale er et emne, der ligger mig meget nært, da jeg driver online portalen, Fishtrip. Idéen til Fishtrip, opstod netop en dag, jeg ville på Øresund for at fiske. I mine øjne er det vigtigt, at vi får markedsført vores fantastiske fiskemuligheder i Danmark til både lokale og turister. Der er så mange muligheder, men jeg tror, at de er svære at finde, især for folk der ikke fisker ofte.
Alle brancher bliver efterhånden digitaliseret og markedsført online. Min teori er, at lystfiskeriet i øjeblikket taber kampen til andre underholdningstilbud, som er bedre til at markedsføre sig overfor de yngre generationer, som er potentielle nye lystfiskere. Derfor mener jeg, at det er yderst vigtigt, at lystfiskerbranchen, ikke mindst omkring Øresundsregionen, står sammen og kommer med nye ideer til, hvordan vi øger kendskabet til lystfiskeriet. Det er lige netop her, at der er et stort potentiale for Fishtrip, og vores primære opgave er at promovere lystfiskeriet og forbedre markedsføringen af verdens bedste hobby, så vi kan konkurrere med alle de andre tilbud. Hvis der også skal være lystfiskere om 30 år, må man følge med udviklingen!
Derfor er det også spændende med et initiativ som dagens konference, hvor vi alle arbejder sammen for at gøre Øresund mere attraktivt og samtidig fremtidssikre sundet, så kommende generationer også får glæde af de fantastiske muligheder, der ligger derude.
Det unikke liv opstår, når Østersøens brakke vand møder Kattegats salte vand i Øresund. Dette sker også i Store- og Lillebælt. Erfaringer fra Lillebælt med konstruktion af stensætninger, kunne Søren Larsen fra Naturpark Lillebælt berette om. Erfaringer som der måske også kan trækkes på i Øresund. Sammen med erfaringer fra Sverige, blev det startskuddet til den afsluttende panel-debat med 2 svenske politikere (Kristendemokraterne og Socialdemokraterne), samt Johannes Hecht-Nielsen (V) fra Helsingør Byråd og Steen Gade (SF). De vendte både egne ambitioner og modtog ris, ros, inputs og spørgsmål fra de ca. 200 fremmødte i salen.
Alt i alt, var det en rigtig god dag, som efterlader et positivt indtryk. Jeg krydser fingre for, at Helsingør kommunes indtræden i Fishing Zealand vil være et skridt på vejen. Der er håb for, at vi med fælles indsats, kan sætte Øresunds muligheder på landkortet og samtidig sikre bæredygtig natur- og lystfisketurisme.
Med venlig hilsen,
Rasmus
Her kan du i øvrigt se et fyldig referat fra dagen på Sundfisker bloggen.