Kategorier

Bloggere

Flere spærringer i Truelsbækken

Den væltede stamme, som stuvede vandet en halv meter.
Her var der en spærring: Broen på højre bred lå midt i vandløbet.

Da TØS og Den sjællandske Grusbande i september måned gav sig i kast med at fjerne 4-5 spærringer i det lille, men meget produktive ørredvandløb, Truelsbæk i Holbæk Kommune med udløb i Tempelkrogen, gjorde vi det godt.

Vi fik skabt et frit løb, og alle var glade.

Også Enhedslistens Miljøordfører, Maria Reumert Gjerding og Projektleder i FZ, Gordon Henriksen, der lagde vejen forbi og hjalp os med at skabe fri passage.

I dag, godt et par måneder senere, den 2. november, så det rasende godt ud. Spærringerne var fjernet og ørrederne kunne passere.

Det kunne jeg konstatere, da jeg var forbi for at følge op på projektet.

Også den genstridige betonbro, der lå henslængt i åen, var der passage omkring, idet ”vores” omløb fungerede og gav rigelig mulighed for fiskene at passere.

Men, men, men, -jeg kender jo det lille fantastiske vandløb indgående, og ved også, at der skal ikke meget til, før der opstår nye spærringer. Derfor gik jeg nedstrøms for at se, om der var væltede træer, grene og blade, der hindrede for passage.

Blot nogle få hundrede meter nedstrøms, lå et væltet træ nede i åen. Stammen havde samlet en masse grene, kvas og blade og der var en opstuvning af åen på en halv meter.

Fiskene, der eventuelt skulle springe over denne forhindring, havde ikke afsæt til at komme over, efter min bedste vurdering. Jeg måtte derfor i gang med knofedt, og efterhånden arbejde mig igennem bunken af opstuvede grene, kvas og andet ved.

Her var også en spærring og vandløbet var løbet ud på engen, hvilket er tydeligt at se

Selve stammen kunne jeg ikke fjerne, for trods strømmens pres, lå stammen urokkeligt fast. Men jeg fik dog skabt passage for en tid.

Længere nedstrøms fandt jeg tre spærringer yderligere, som også måtte fjernes for at skabe fri passage. Også disse spærringer var stammer og grene, der havde opstuvet vandløbet og gjort det svært passabelt.

Efter fire timer var Truelsbækken igen fri, -helt ned til Hovedvejen mellem Holbæk og Roskilde. Fire grimme spærringer var fjernet.

Jeg havde gorilla-arme, -eller følte det i hvert fald. Jeg var gennemblødt af sved og lugtede i øvrigt af sure waders, så jeg blev ”sendt i bad”, øjeblikkeligt, da jeg kom hjem…..!

Mine waders har praktisk talt ikke været tørre på noget tidspunkt, de seneste par måneder…

Nu glæder jeg mig til vinter, når jeg skal på gydebanke-tælling.

Her vil det nemlig vise sig, om vi har fået skabt fri passage således, at de gydemodne havørreder fra Isefjorden, rent faktisk har haft mulighed for at vandre helt op i spidsen af Truelbæk for at gyde.

Jeg kan næsten ikke vente……!

Bandeleder,

Rune Hylby

Efter en halv times knofedt og lange arme, var der igen passage.