Et ton sten til hver i Tranemosegrøften
- 11. august 2022
Tirsdag i sidste uge havde vi sat hinanden stævne i Tranemosegrøften i Kalundborg Kommune.
Vi manglede nemlig en lille sjat sten, -15 tons fra efterårets projekt i det lille fine gyde- og opvækstvandløb, der løber til Sejerøbugten og derfor er uhyre vigtigt i forhold til de ørredsmolt, der potentielt kan vandre ud i den sydlige del af Kattegat og være med til at sikre det gode fiskeri på Røsnæs, Vrøj, Kårup og andre af de ikoniske fiskestræk, der i mange år har givet lystfiskere så mange glæder (og fangster).
Min første havørred, der blev fanget for hunderede år siden (!!!!), blev netop fanget ved Kårup en morgen i september, hvor luften nærmest sitrede af havørred. Det var én af den slags morgener, vi lystfiskere udmærket kender, og som gør, at vi bliver ved med at stå tidligt op, søge ud på kysten, nyde naturen og den gavmildhed, vi bliver en del af!
Stævnemødet i tirsdags, var faktisk foranlediget af Kalundborg Sportsfiskerforening, som jeg samarbejdede med omkring projektet i Tranemosegrøften.
De gæve gutter ville nemlig bruge et par tirsdage i forenings-regi på at lægge den sidste rest af de skjulesten, vi skulle have lagt i vandløbet i efteråret, men som vi ikke nåede af flere årsager.
Nu blev stenene lagt i og mere end et par håndfulde foreningsfolk og Grusbandemedlemmer dukkede op kl. 16.16.
I alt var der et ton til hver, -det var da til at føle på.
Urtevegetationen langs åen var næsten vokset stenene over ørerne, men ved fælles hjælp, blev de lagt ned i Tranemosegrøften i en lind strøm.
To folk nede i åen og resten oppe på brinken.
Brinkfolkene skubbede stenene ned og å-folket lagde dem til rette.
God struktur og som én af deltagerne efterfølgende skrev til mig: ”vi……. fik smidt godt med sten ned lidt forskellige steder. Fantastisk lyd det giver, når stenene plasker, det giver lidt den samme glæde som at hoppe i vandpytter, og når de rammer en anden sten samtidig, giver det den magiske rullende lyd som sten og vand har sammen”.
Det kan ikke siges mere rammende, for netop kombinationen af fællesskabet og derefter samhørigheden mellem vand og sten er jo netop det, der giver variationen i vandløbet og sikrer en masse standpladser til de små ørreder.
Jeg kunne ikke selv deltage, da jeg havde en fødselsdag i den nærmeste familie at fejre, men at dømme på Peder Høpfner fra Kalundborg Sportsfiskerforening og tovholder på dagens indsats, gik det forrygende og efter nogle timer, kunne alle klappe i hænderne og hinanden på skuldrene.
Billederne fra dagens indsats er derfor taget af Sif Klarskov, der havde taget sin mor, Lisbeth med. De to unge damer kommer helt fra Roskilde-egnen, -og den slags skaber respekt, også blandt de lokale forenings-folk.
Omtrent 15 tons skjulesten var nu lagt til rette denne tirsdag og vi kunne sætte flueben ved hele projektet med i alt ca. 90 tons sten og gydegrus.
-Og ørrederne har allerede kvitteret for indsatsen, idet der har været en flot gydeaktivitet i vinter.
Nu mangler vi kun at sætte nogle tal på bestanden af ørreder, idet jeg i nærmeste fremtid kommer på besøg med elfiske-udstyret for at lave en tilsvarende bestandsanalyse, som jeg lavede sidste år ved samme tid.
Det bliver spændende at se, om vi har gjort den forskel, jeg forventer med projektet.
Det håber jeg……!
Afslutningsvis, ligger det mig meget på sinde at takke de mange deltagere for indsatsen.
I er fantastiske!!!!!
Bandeleder, Rune Hylby,
Mobil, 2536 4280,