Kategorier

Bloggere

Du kan sikre unikke ”ørred-gener” i Fiskbæk.

På den første strækning af Fiskbæk, er vandløbet meget overbredt og der er i den grad behov for både skjul og koncentration af strømrenden. Her skal udlægges et stort antal sten og ”dødt ved” for at give den driftende ørredyngel gode betingelser for at overleve hen over vinteren.

Sidste år restaurerede vi en kort strækning af det lille private vandløb, -Fiskbæk i Næstved Kommune. Fiskbæk er en del af Fladså-systemet og projektet blev derfor af selvfølgelige årsager, udført i et fint samarbejde mellem Sportsfiskerforeningen Fladså og Den sjællandske Grusbande, Fishing Zealand.

Det blev et fint projekt, og som en helt naturlig konsekvens af samarbejdet, kiggede vi ind i et nyt projekt i fællesskab.

Formanden for Fladså-foreningen, Jack Nielsen og jeg, udarbejdede en fælles projektbeskrivelse, som blev taget med til lodsejerne langs en knapt 500 meter lang strækning, nedstrøms den strækning, vi tog os kærligt af sidste år. Gudskelov var lodsejerne positive, og projektet er siden blevet sagsbehandlet af Næstved Kommune og ikke mindst, -godkendt!

Nu er projektet klar til at blive udført. Det vil give Fiskbæk et kæmpe løft. Det er vigtigt, for netop Fladså-systemet har en af de få unikke ørredstammer, der er tilbage på Sjælland.

Ved at sikre bestanden i blandt andet Fiskbæk, bevarer vi de særlige unikke gener, der gør netop ”vores” ørreder særligt egnede til et liv i de sjællandske vandløb med alle de forbehold, det giver. Udtørring, varmt vand, mega-flom og alle de andre lokale forhold, vores ørreder skal kunne overleve under.

Projektet er delt i tre delstrækninger, hvor den første strækning er 125 meter lang og løber i et meget beskygget forløb. Overbred og fyldt med sand.

Her skal vi lægge skjulesten og ”dødt ved” i Fiskbæk for at snævre strømrenden ind således, at vi får skyllet sandet væk og etableret en masse skjul for de ørreder, der drifter nedstrøms, -blandt andet fra den strækning, vi restaurerede sidste år!

Faldet er ikke overvældende, men dog i den sjove ende omkring 2-3 ‰. Her skal der udlægges i omegnen 50 tons skjulesten og sten til brinksikring.

Den næste delstrækning er 175 meter lang og er af en hel anden karaktér. Her er Fiskbæk meget ”stejl” med et fald på 5-10‰ og der er mange sten, som i tidens løb er eroderet ud af brinken og trillet i vandløbet.

På denne fantastiske strækning er der en stor variation og jeg ville som udgangspunkt ikke bruge meget tid på den. Men når vi nu er her i forvejen………så kan vi jo lige så godt give strækningen en spandfuld gydesubstrat og lidt sten til yderligere skjul og sikring af brinken.

Der mangler gydesubstrat og enkelte steder også skjulesten og sten til sikring af brinken. Samtidig er der en sammenstyrtet bro, vi skal have taget hånd om. Broen håber jeg, vi kan tage med grab, når der alligevel skal lægges gydesubstrat i vandløbet. Her skal lægges omkring 5 tons gydesubstrat og ca. 20 tons skjulesten.

Den sidste strækning, -vi kunne kalde den delstrækning 3, skal som udgangspunkt blot ses efter for spærringer og derefter skal vi udlægge lidt ”dødt ved”. Ingen sten og intet gydesubstrat.

Vi ville såmænd også gerne have lavet et sandfang, men det må komme om et år eller to, hvis lodsejerne er med på at få fjernet det sand, der er så skadeligt for ikke blot variationen, men naturligvis også for afvandingen af landmændenes marker.

I Fiskbæk er det desto vigtigere end så mange andre steder at få etableret sandfang. Dels er der et par meget store kilder til sedimenttransport og dels er det et privat vandløb, hvorfor der ikke er udarbejdet et regulativ og dermed ikke planer for vedligeholdelse. Men det må komme hen ad vejen.

Til gengæld er det projekt, vi skal udføre om få uger, med til at give Fiskbæk et kæmpe løft i den rigtige retning.

Vores plan for udførelsen af dette projekt er, -Jack Nielsen fra Sportsfiskerforeningen Fladså og jeg, at der skal bruges så meget maskinkraft som muligt, da tilkørselsforholdene er rimeligt fine.

Hvis det ikke regner!

Det må vi lave aftale med de højere magter om, og ellers må vi jo købe os til det! Som så mange andre ting her i livet.

Projektet udføres lørdag den 12. oktober kl. 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Vi mødes ved Fiskbæk Møllegård, Brandelev Stationsvej 24, 4700 Næstved.

Du skal medbringe støvler (helst skridtstøvler/waders) og i øvrigt fornuftigt tøj.

Jeg sørger for handsker til alle.

Du skal huske at tilmelde dig, da vi vil sørge for lidt drikkevarer og lidt sødt til ganen.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Den sammenstyrtede bro, der skal fjernes således, at den ikke kommer til at udgøre en spærring om føje år. Det håber jeg, vi kan klare med grab, når der alligevel skal lægges gydegrus i vandløbet.