Du kan give en kæmpe håndsrækning til Sejerøbugtens ørreder
- 15. september 2020
Lodsejere, Kalundborg Kommune og ikke mindst Kalundborg Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, har slået pjalterne sammen og forberedt et større restaureringsprojekt i Bregninge Å, der løber til Sejerøbugten ved Saltbæk Vig.
Det er mere end halvandet år siden, Tim Krarup Sørensen og jeg, var på sightseeing i Kalundborg-vandløbet, -Bregninge Å. Et mindre vandløb, der i tidens løb er blevet mishandlet, men som dog den dag i dag, er hjemsted for en lille bestand af ørreder.
Vi var rundt i det meste af åen for at kigge på strækninger, hvor det ville give mening at restaurere med gydegrus og skjulesten, -for det trænger Bregninge Å i høj grad til. Vi udpegede primært tre strækninger.
Den ene strækning var betydeligt større end de andre, og det var naturligvis også den strækning, der ville give den største effekt. Det vil sige den største produktion af ørreder, hvis forholdene var rigtige. Det havde vi da tænkt os at sikre med dette projekt, som jeg straks gik i gang med at beskrive. Tim sørgede derefter for at tale med lodsejere.
Vi var klar med både accept fra lodsejere og projektbeskrivelse i foråret 2019, men kunne af forunderlige årsager, desværre ikke nå at udføre projektet det sidste år, idet sagsbehandlingen trak ud. Sådan er det. Det er jo den slags force majeure, der gør, at livet ikke altid er lige let, men til gengæld fuld af spændende udfordringer.
Projektet blev godkendt, gudskelov, og vi står nu på tærsklen til at kunne udføre dette fantastiske projekt på en halv kilometer lang strækning af åen.
Der skal lægges i omegnen af 50 tons gydegrus i vandløbet og en stor stor håndfuld skjulesten. Det bliver fantastisk og netop samarbejdet og logistikken mellem Kalundborg Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, har været overordentlig frugtbar. Således også, da jeg var i Bregninge Å for 14 dage siden for at lave et par bestandsanalyser af den lidt spinkle ørredbestand, der er på projektstrækningen lige nu, inden vi lægger grus ud.
Denne monitering er så forbandet vigtig, og jeg er fantastisk glad for Federation of Flyfishers Denmark for et års tid siden sponserede det meste af et elfiske-sæt til mig sammen med Danmarks Sportsfiskerforbund, der gav den ene elektrode. Nu kan jeg nemlig dokumentere effekten af vores anstrengelser.
I Bregninge Å var der på to stationer ganske spinkle bestande. Første station, midt på projektstrækningen, gav 19 ørreder pr. 100 m2 vandløbsbund, mens den anden station, -længst nede på projektstrækningen gav sølle 8 ørreder pr. 100 m2.
Det var dog opløftende, at den nederste station gav en bækørred på 24 cm. Det betyder nemlig, at der igennem en årrække har været tilstrækkeligt gode forhold til denne fisk, så den har overlevet både sommeren 2018 (hvor det jo igennem mere end en måned var tropevarmt i Danmark), og den har såmænd også overlevet både mejekurv og fiskehejre. Se! Det er en rigtig kriger, der klarer den slags.
Selve projektet, der skal udføres i næste weekend, kræver lidt folk til at rive gydegrus til rette, og til at lægge skjulestenene perfekt i det alt for brede vandløbsprofil. Gydegruset lægger Kalundborg Kommune i vandløbet et par dage før vi dukker op, og skjulestenene har vi fået af én af lodsejerne og de ligger allerede i ”brinken af vandløbet” og skal blot ”graves frem”. Det bliver med andre ord et rimeligt overkommeligt projekt, hvor vi (forhåbentlig) blot skal finpudse strækningen.
Jeg skylder måske blot lige at nævne, at gydegruset er betalt af ”Gruspuljen” og vi er naturligvis lykkelige for det fine samarbejde med Kalundborg Kommune og de lokale lodsejere, der begejstret har bidraget med både sten og stor entusiasme for gennemførelse af projektet. Uden denne støtte, kunne vi jo ikke udrette noget. Det kan vi, og det kan vi også i Bregninge Å.
Men vi har brug for hjælp til at gøre arbejdet godt og gøre det overkommeligt. Sandt at sige er der jo analogi mellem antallet af deltagere og bredden af smilene om munden. Jo flere deltagere, jo bredere smil.
Vi mødes ved P-pladsen, Bregninge Grill, Kalundborgvej 65, 4470 Svebølle, hvorefter vi i fællesskab går ned til strækningen af åen.
Det er lørdag den 26. september, og vi mødes klokken 10.10.
Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.
Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.
Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj.
Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl og meget gerne en trillebør.
Det er vigtigt, du melder dig til, idet Kalundborg Sportsfiskerforening og Grusbanden vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.
Bandeleder, Rune Hylby.