Domkirken og Nationalpark fejrer Solhvervet
- 16. december 2016
Onsdag d. 21. december er det årets korteste dag, og dermed vintersolhverv. Det markeres af Nationalpark Skjoldungernes Land i Roskilde Domkirke kl 17-18.
Her får du bl.a. anledning til at høre Fishing Zealand projektleder og Nationalparkrådets formand, Gordon P. Henriksen, idet han vil filosofere over emnet “Forbindelse til en fisk”, blandt mange andre indslag i denne noget særlige fejring af vintersolhvervet.
På Skjoldungernes tid fejrede man her Jól. I kristen tid fejres Jul for Jesu fødsel på samme tid af året. En tradition er dermed fastholdt, og forandret.
Der er i år valgt et tema for denne både festlige og eftertænksomme stund, nemlig ”fastholdelse og forandring”.
Såvel kirken som nationalparken arbejder med at finde balancer mellem at værne om grundlæggende værdier og at skabe naturlig tilpasning og bæredygtig udvikling.
Arrangementet vil bestå af musik, fællessang samt en stribe meget korte, reflekterende taler. Alle indslag vil fra meget forskellige perspektiver belyse temaet.
Man kan høre både biskop Peter Fisher-Møller og den nye domprovst Anne-Sophie Olander filosofere over kirken, naturen og sindet. Nationalparkens bestyrelsesformand Lars Vedsmand og museumsvicedirektør Iben Bækkelund Jagd kommer ind på fortid og fremtid. Derudover vil elever fra Roskilde Katedralskole give ”traditioner” nogle gode ord med på vejen i denne juletid.
De velkendte sange og salmer, der synges, har alle relation til julen og naturen og temaet om fastholdelse og forandring. Orgelmusikken bliver noget anderledes, idet organist Olivier Antunes er kendt for sine fabulerende improvisationer med udgangspunkt i kendt stof.
Endelig kommer en større gruppe herboende færinger og danser/kvæder om Kong Skjold og om det største vikingeskib gennem alle tider: Ormen hin lange. På Færøerne er de gamle kvad og danske folkeviser stadig i brug, hvorimod de hernede i Danmark har måttet vige for udviklingen.
”Det bliver et fantastisk arrangement. Det bliver i gudstjenestens fastholdte og formelle ramme, men unægtelig i et meget forandret udtryk. Der bliver også diverse overraskelser undervejs”, siger nationalparkchef Poul Bjerager.