Kategorier

Bloggere

20 tons sten i Himmelev Bæk, -og så er der allerede gydt på vores gydebanker!

Da vi dukkede op, søndag morgen, lå i omegnen af 50 tons skjulesten og ventede på os, og mange af dem skulle vi grave frem. Vi fik lagt i omegnen af 20 tons i vandløbet og jeg skal sige jer, -det var hårdt!

Jeg kunne nærmest ikke bevæge mig midt på eftermiddagen efter 4½ times udlægning af skjulesten og sten til brinksikring i Himmelev Bæk i Roskilde Kommune lidt nordøst for byen.

To trillebøre, en sækkevogn og 10 deltagere havde taget hul på udlægning af yderligere 25-30 kubikmeter skjulesten på den 900 meter lange projektstrækning, som vi restaurerede den 12. september, -altså for halvanden måned siden.

Som altid, når vi laver projekter, hygger vi os. Denne sten på knapt 300-350 kg trak først tænder ud, og så trak den det store smil frem, da den lå solidt i åen. Den flytter sig ikke lige, skal jeg hilse og sige.

Vi havde lagt ca. 10 kubikmeter sten ud denne søndag og med fare for at lyde som en kylling…….-var det faktisk rimeligt hårdt! Først skulle de graves ud af bunken (der var fyldt med jord), dernæst køres 20-50 meter ned til vandløbet i trillebør eller sækkevogn, samt lægges i vandløbet efterfølgende. Med håndkraft. I 17 graders varme, den 1. november!!!!

I disse Covid19-tider, må vi jo kun være 10 personer, og derfor måtte vi til sidst kapitulere, -vi var trætte, og mangler stadig i omegnen af 15-20 kubikmeter. Når det så er sagt (det triste), så er der lutter smil og glade dage tilbage. For hold op, hvor vi hyggede os!

Vi fik udlagt sten på en 150-200 meter lang strækning, der nu giver et væld af muligheder for kommende ørredgenerationer og insekter, fugle, padder etc.

Vandet slynger sig imellem stenene og allerede under selve udførelsen, kunne vi se, hvordan strømmen begyndte at arbejde med de store mængder sand, der er på strækningen, nedstrøms for de gydebanker, vi lagde ud tidligere.

Jonas Fj og kæresten Anna Dupont morede sig gevaldigt under udlægning af sten til skjul og sikring af brink. Det er efterhånden et fænomen, -at tage på kæreste-tur med Grusbanden!

Vi vil naturligvis også kigge på de miljømæssige tiltag, og følge vandløbet fra Superliga til Champions League! Og så mangler der jo stadig en flok sten, der også skal i vandet på et senere tidspunkt.

Denne ekstraordinære udlægning skyldes i høj grad Roskilde Kommune og det samarbejde både vi og ROLK (Roskilde og Omegns LystfiskerKlub) har så stor glæde af med vandløbsafdelingen i Roskilde Kommune. Vi blev nemlig enige om, efter projektet i september, at der var rigelig plads i regulativet til at lægge flere sten i Himmelev Bæk og dermed gøre vandløbet endnu bedre, end vi allerede havde gjort. Derfor havde vi kaldt de frivillige sammen fra ROLK og Den sjællandske Grusbande. Og der blev knoklet, Tobias Sørensen, Ole Vinjebo, Jonas FJ og kæresten Anna Dupont og alle vi andre.

Så smukt, ser det ud efter udlægning af sten på strækningen, -og der kan faktisk godt ligge flere for der er masser af plads i regulativet.

Uffe Clemmesen, formand for ROLK havde sørget for øl og vand, samt lidt sødt til ganen. Alt spillede. Sammenbidte tænder, når de tunge sten skulle flyttes, lægges i bækken, og grin og brede smil, når de lå, hvor de skulle.

Det er en fornøjelse at gøre gode gerninger sammen, for at lyde nærmest lidt religiøs! Efter 4½ time, var vi godt brugte, og kunne ikke mere. Vi gik derfor projektstrækningen igennem og så, at det var godt!

Tobias spurgte, om vi kunne være stolte af os selv? Ja, i høj grad!

Da vi nåede op til de gydebanker, vi havde lagt ud for halvanden måned siden, kunne vi tydeligt se, at der faktisk allerede nu, havde været et par havørreder oppe for at gyde på netop de banker, vi havde lagt ud. Det var da fantastisk, og ord var i den forbindelse helt overflødige. Der var gydt på yderligere en af de banker, vi havde lagt ud. Det lignede en bækørred-gravning på under ½ kvadratmeter, -men den var der!

Nærmest lykkelig over, at der allerede den 1. november, er blevet gydt på 2 ud af de 6 gydebanker, vi lagde ud, giver jo løfter for meget mere. Gydesæsonen er jo ikke engang begyndt rigtigt endnu!

Jeg kunne derfor ikke dy mig for at optage en lille film, som kan ses her:

Klokken halv tre skiltes vi, og kunne med fuldt overlæg sige ”på gensyn”, -for vi ved jo, vi skal ses igen.

For at lægge flere sten i Himmelev Bæk!

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Under overfladen skete der dramatiske ting under udlægningen af sten. Sandet blev om-møbleret og lagde sig til hvile nogle steder, og blev skyllet væk andre steder. Det er den slags variation, sammen med stenene, der giver mange ørreder mulighed for at finde en standplads og dermed sikre overlevelse.
På to af de seks gydebanker, vi etablerede den 12. september, var der allerede gydt! Fantastisk at vores indsats allerede bærer frugt halvanden måned senere og en stor cadeau til de tyve frivillige, der var med sidste gang og de ti deltagere, der var med i dag.