Kategorier

Bloggere

Guidet fiskeri under sydlige himmelstrøg

ken3At Møn altid har fisket godt, har jeg igennem tiderne selv bevidnet. Jeg har fisket på og omkring Møn i 42 år, men det er de sidste seks til syv år, at der er kommet mere fokus på det gode havørredfiskeri fra kysten – i tillæg, selvfølgelig, til det gode brakvandsfiskeri efter gedde og aborre. At fiskeriet dog kan blive endnu bedre, er der ingen tvivl om. Det kræver blot nogle bevidste tiltag, lidt politisk velvilje og nogle økonomiske midler.

Det er min holdning, at Møn skal frem i rampelyset som havørreddestination. Udover at være et spektakulært smukt område, er det nok det sted i Danmark, hvor gennemsnitsvægten på havørred er størst. Møn kan fiskes hele året – noget jeg har advokeret igennem mange år i min lokale fiskeklub som turleder, og efterhånden har flere andre også fået øjnene op for dette; blandt andet Camping Møns Klint som nu oplever at have en del fiskende gæster udenfor den regulære turistsæson.

Tendenserne er der altså, men skal der for alvor sættes ind med lystfiskeri i salt- og brakvand på Møn, er der – efter min mening – kun én vej; nemlig reklame. Reklame i diverse medier, lystfiskermagasiner, på Internettet, i tv og ikke mindst på Facebook og andre sociale medier.

Et andet vigtigt element vil være samarbejdet med turistbureauerne i de forskellige kommuner. Mange turister tjekker Internettet for oplysninger om fiskeriet i det nærområde, hvor ferien skal holdes – om det så bare er for få dage eller hele uger. Her er det vigtigt, at de relevante informationer er lettilgængelige, og at man hurtigt kan danne sig et overblik over gældende regler, sæsonen generelt, guideservices og overnatningsmuligheder. Sidstnævnte giver anledning til et samarbejde med diverse bed & breakfasts, hoteller, campingpladser osv. som så igen kan være med til at fremme lystfiskerturisme.

Situationen i dag er den, at mange har fået mere tid på hænderne, og den tid skal bruges på noget, der kan give gode oplevelse – og her er fiskeriet en oplagt aktivitet. At det kan være lidt en udfordring, at få folk til at betale for guidet fiskeri, hører dog også med til sagen.

ken5Jeg har selv været guide på Møn de sidste fem år og har igennem tiden haft mange tyske, hollandske, svenske og norske, skotske og russiske klienter – i tillæg til de danske selvfølgelig. En ting er dog sikkert, danskerne er de helt klart sværeste at trække til. De betaler jo fisketegn, så hvorfor skulle de også betale for en guide?

I stort set alle andre lande er lystfiskerne vandt til at betale for at fiske. Det gælder eksempelvis i de norske og svenske elve, når der fiskes efter laks, og her har man heller ikke nogen problemer med at hyre en guide. Man har nemlig forstået, at det kan gøre en kæmpe forskel at have selskab af én med lokalkendskab til gennemgang af blink, fluer, fiskepladser og hvordan der skal fiskes på de enkelte pladser.

En god guide, er en guide, som giver sig tid til fiskeren, og ikke selv tænker på at fiske. Jeg fisker ikke, når jeg guider – det ville være forkert i mine øjne. Det handler jo om, at kunden har en god oplevelse og får optimeret sine chancer for at fange en fisk, og så kan det ikke nytte noget, at guiden fisker på egen hånd. Det siger næsten sig selv!

Det, guiden skal sælge, er lokalkendskab, god service og dedikation til kundens behov – og er man eksempelvis førstegangsbesøgende på Møn, er der masser af nyttige tips, tricks og lokalviden at hente hos en god guide. I sidste ende handler det jo om at få en god oplevelse ved vandet og blive en bedre lystfisker, og her kan guiden hjælpe betragteligt.