Kategorier

Bloggere

Fantastisk elfiskeri i Tuse Å og bekymring i Elverdamsåen

 

Billed 1. Elektrofiskeri i Tuse Å, november 2014
Peter W Henriksen går i spidsen for elfiskeriet i Tuse Å, hvor årets kvote blev opfyldt.

Vi tog hul på dette års opfiskning af moderfisk til avlsarbejdet i Tuse Å’s Ørredsammenslutning den 1. november. I strålende sol, og nærmest sensommertemperaturer, startede vi generatoren til elektrofiskeriet nedenfor den nye omfartsvej ved Tuse Kirke. I alt skal vi fange ca. 120-130 fisk for at opfylde udsætningsplanen for Isefjorden. Der mødte en del tilskuere op, og de fik sig noget af en oplevelse, da de mange fisk blev tiltrukket af strømmen.

På en blot 900 meter lang strækning opstrøms ”Pumpestationen” fangede vi 74 havørreder med de største på 80-85 cm. Der var en stor del af havørrederne, der havde krøllede finner, og det vidner om, at mundingsudsætningerne i åen, er en stor succés. Der var tillige to små ”snigerhanner”, der var fedtfinne-klippede, hvilket dermed er fisk fra dette års udsætning den 12. april.

Der blev også fanget 4 laks. Det er ikke unormalt at fange laks i Tuse Å, men antallet er en kende over ”normalen”.

Der er naturligvis tale om strejfende laks, og vi har ingen forventning om, at det kan udvikle sig til en egentlig bestand. Limno Consult udfører jo hvert år bestandsanalyser for Holbæk Kommune i åen, og Peter W. Henriksen har endnu ikke set lakse-yngel.

Billed 2. 74 cm han-laks
I Tuse Å blev der fanget 5 laks under elfiskeriet – inklusive denne hanfisk på 74 centimeter.

Også på anden tur til Tuse Å, tre uger senere, blev der fanget laks. Denne gang kun en enkelt, men til gengæld også den største. En flot han på 74 cm.

Denne tur til Tuse Å gav yderligere 65 havørreder, på kun knapt 700 meter befiskning. Størrelsesmæssigt var havørrederne på anden tur til Tuse meget lig den første, og vi fangede fisk lige fra små ”snigerhanner” på 27 cm, til store flotte hunner, med den største på 77 cm. I alt blev de to ture til Tuse Å en stor succes, med 139 flotte havørreder ”på tavlen” og 5 laks.

Det flotte resultat vidner jo om, at TØS’ arbejde igennem 30 år, har båret frugt, hvilket vi er meget stolte af.

I Tuse Å blev der i alt hjemtaget 40 hunner og 30 hanner til årets opdræt. Det er en kende mere end normalt, men vi frygtede, at Elverdamsåen ikke ville kaste så mange fisk af sig, da vandstanden har været lav, og opgangen derfor måtte forventes at være minimal.

3
En stor del af fiskene i Elverdamsåen havde store betændte sår. Noget der vagte bekymring hos de deltagende elfiskere.

Forventningen viste sig at holde stik, for allerede under den første tur til Elverdamsåen den 8. november, blev elektrofiskeriet en lettere frustrerende oplevelse. Kun 35 stk. havørreder blev det til på den første tur. Der var dog et par bemærkelsesværdige detaljer omkring elektrofiskeriet i år i Elverdamsåen. En stor del af fiskene havde store åbne og betændte sår på kroppen.

Rigtig grimt så det ud. Vi kontaktede allerede efter første befiskning DTU Aqua, for at høre om de kendte noget til fænoménet. Fiskeplejekonsulent, Finn Sivebæk mener, der er tale om furunkler, som forårsages af en bakterie, og symptomerne er ofte bylder og sår. Muligvis pga. den varme sommer og dermed varmt fjordvand. Vi vil i TØS naturligvis forfølge dette yderligere.

Vi er dog glade for, der ikke var flere fisk med sår, og ikke mindst, at det er begrænset til Elverdamsåen, idet vi ikke fangede nogle fisk i Tuse Å med sår.

Vi fangede også i Elverdamsåen fisk fra dette års udsætning, idet vi fangede to små fedtfinneklippede hanner, som jo er ”Lindas afkom” fra dette forår. Se indslaget her: http://www.tv2lorry.dk/artikel/211978?autoplay=1&video_id=90216.

Gudskelov fangede vi også et par rigtig gode fisk, og den største af dem alle, var en flot og meget tung dame på 84 cm. Hun vejede på den gode side af 7 kg.

Billed 4. Elfiskeri i Elverdamsåen, november 2014, læg mærke til kameramand fra Lorry
TV2 Lorry var med under elfiskeriet i Elverdamsåen.

Sidst, men ikke mindst, havde vi besøg af TV2 Lorry, Søndagsmagasinet, som var med hele den første dag i Elverdamsåen. Det var helt fint at have en kamera-mand med på en kigger. Det var Close-Up og vand på linsen ved flere lejligheder, da han blandt andet var helt nede i åen i waders for at følge ”spændingen” på tæt hold i ”strømmen”!

Se indslaget her: http://www.tv2lorry.dk/arkiv/2014/11/16?video_id=97419.

På den anden tur til Elverdamsåen fangede vi endnu færre fisk end under den første tur. Kun 26 havørreder blev det til, og der var langt imellem dem. Gudskelov fangede vi et par store hunner, som giver en god mængde æg til klækkeriet.

I alt hjemtog vi 30 havørred-hunner og 16 hanner fra årets elektrofiskeri i Elverdamsåen.

Også i Elverdamsåen fangede vi laks. Men kun en enkelt på en halv meter, men det er da også her en sjov historie. Laksen blev naturligvis ikke hjemtaget, og vi håber, den svømmer til Tuse Å, hvor den kan lege med de 5 laks, vi beviseligt ved, opholder sig der.

Thomas Bachmann stod for vores interne fotosession i både Elverdamsåen og Tuse Å, og i det hele taget, havde vi stor støtte under dette års elektrofiskeri. Også fra lodsejerne i Elverdamsåen, der havde henlagt spadsere-turen til åen for at følge vores indsats. En stor tak til både dem, og ikke mindst til de medlemmer af TØS, der har hjulpet med at få logistikken til at flaske sig. Uden denne hjælp, kunne det ikke lade sig gøre. Tak for denne frivillige indsats!

 

MVH,

Rune Hylby.