Sommerligt vejr og samarbejdsvillige karper
- 1. juni 2017
Sagnlandet i Lejre bød i den forgangne weekend på et par oplevelser, der lå lidt ud over det almindelige program, idet man havde valgt at sætte særligt fokus på fisk og fiskeri.
Programmet og det sommerlige vejr havde lokket mange gæster til Sagnlandet, hvor bredden ved Videsø dannede den autentiske ramme for arrangementets overskrift “Sagnlandet går i fisk”.
Historisk set findes der masser af vidnesbyrd om, at fiskeri har været praktiseret, næsten lige siden de første mennesker kom til Danmark. Sirligt tilvirkede fiskekroge af knogler og horn er således fundet på bopladser, der viser at man allerede for flere 1000 år siden var i stand til at fange fisk i både salt- og ferskvand med de mest simple redskaber. Den historiske linje blev derfor tegnet tydeligt op for de besøgende gæster, der ved selvsyn kunne studere de flotte kroge og andre historiske fiskeredskaber.
Kontrasten til de historiske redskaber og primitive fiskeri, blev iscenesat af Fishing Zealand, der havde taget initiativ til dagen, for bl.a. at kunne demonstrere, hvordan man på moderne vis kan fange de karper, som netop svømmer rundt i Videsø. Formidlingen foregik gennem en praktisk tilgang, hvor gæsterne på nærmeste hold kunne betragte, hvordan fiskene blev fanget og håndteret. Karperne viste sig fra deres mest samarbejdsvillige side, så der var masser at kigge på, mens der blev fightet fisk og fortalt om moderne udstyr og teknikker.
På Karpekajen ved Videsø havde gæsterne desuden mulighed for at udfordre sig selv, med at fodre de nærmest håndtamme karper med valset byg. Studiet af de flotte fisk kunne endvidere fortsættes i et lille bassin på bredden, hvor et par af karperne var fisket op til lejligheden og sat sammen med et par farverige japanske koikarper.
Bassinet med de levende fisk, blev naturligt nok genstand for en masse nysgerrige spørgsmål omkring biologi, genetik og ikke mindst fisk som fødevareressource i al almindelighed, hvilket Fishing Zealand stod klar til at besvare.
Til dem der var blevet sultne efter snak og indtryk fra fisk og fiskeri, så var der tillige mulighed for et par smagsprøver med historisk islæt. Det var godt nok ikke karper, der stod på menuen, men derimod ørred, der var tilberedt fra den røg, som gløderne fra kløvet elletræ havde skabt, mens den steg op fra en lerbygget rygeovn midt i det sommerklare Sagnland.
-Fishing Zealand