Kategorier

Bloggere

TØS og Grusbanden lagde 27 tons sten i vandløb i Holbæk.

Allerede i dagene før projektet, blev der lagt to gydebanker i Lovledsrenden. På selve projektdagen rettede de frivillige derefter gydebankerne til, så ørrederne allerede til vinter kan benytte dem til at gyde på.

Da lodsejeren forrige lørdag kom på besøg imens vi var i gang med at restaurere Lovledsrenden i Holbæk Kommune fortalte han, at da han var dreng, kunne han skræve over åen og den lå helt oppe på marken, i niveau med engen, hvor kreaturer og heste græssede. Det gør den ikke længere og er i øvrigt så bred, at selv med de længste ben, kan man ikke skræve over åen uden at få våde fødder! Nu ligger Lovledsrenden godt en meter under terrænet, der velsagtens heller ikke ligger i den kote, det gjorde tidligere før dræning af arealerne.

Lovledsrenden er sine steder nu fyldt med sandaflejringer og kun dér, hvor faldet er rimeligt, har Lovledsrenden stenet bund. Det var netop det, Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande ville lave om på med restaureringen af Lovledsrenden, -den sidste lørdag i efterårsferien.

Flere af de 20 tons sten var i fine størrelser til vandløbet. Denne bade-bolde-store sten måtte vi være to om at skubbe i vandet. Til gengæld er sten i den størrelse fantastiske til at skabe variation. Her kan vandstæren om vinteren hvile imellem sine togter under overfladen for at finde føde.

Med simple midler, idet sten i størrelser op til mindre badebolde skulle sætte gang i vandet, skabe variation og skylle bunden ren for sand og slam, så den stenede bund igen kan danne grundlag for et afvekslende vandløb med en masse af de invertebrater, der lever i strømmende vand på sten og med iltrigt vand omkring sig. Dét giver nemlig også mulighed for en stor og kraftig ørredbestand, der både kan leve på projektstrækningen, men også kan drifte ned på de strækninger, der ligger nedstrøms.

Udover skjulesten, ville vi også sikre en større gydning og lagde derfor to flotte gydebanker i vandløbet samtidig.

Gydebankerne blev lagt i vandløbet allerede om onsdagen, -altså tre dage før selve projektet, men så lå de jo også klar til, at de frivillige kunne tage godt hånd om gydebankerne som dagens første projekt. Samme dag, -altså onsdag, lavede jeg også en bestandsanalyse ved hjælp af elektrofiskeri. Baggrunden for ”dyppet” var naturligvis at undersøge bestanden af ørreder inden projektet, -altså en status for ørredbestanden inden projektet for at kunne vurdere om et år eller to, om vi har haft succes med miljøforbedringerne.

Jeg valgte en repræsentativ strækning og kunne konstatere, at der var 66 ørreder pr 100 m² vandløbsbund. Ikke dårligt og tæt på god økologisk tilstand (80 stk).

Michael Tranekær Jensen fra Holbæk Kommunes vandløbsafdeling er i gang med at lægge endnu en sten til rette således, at brinken på begge sider ikke skrider ned og forårsager en ødelæggende sedimenttransport. Sand og slam i gydebankerne er no-go for både ørreder og invertebrater.

Med til denne undersøgelse hører, at bestandsanalyser af den karakter, normalt skal foretages inden 1. oktober for at være valide. Kommer man for langt ind i oktober-november, skal tæthederne ikke være helt så høje for at vurdere, om der er målopfyldelse. Derfor var jeg egentlig godt tilfreds, -men sagen er jo den, at hvis der ikke er skjul hen over vinteren, kan man have nok så høje tætheder mens grøden stadig findes. Når den visner væk, kan det være sparsomt med skjul og føde. Det var jo det, vi ville sikre med udlægning af skjulesten og lidt ekstra gydesubstrat.

Vi mødtes klokken 10.10 for at komme i gang med den korte 200 meter lange projektstrækning, hvor der skulle lægges 20 tons sten og 7 tons gydesubstrat i vandløbet.

En kort introduktion, hvor også TVeast var til stede, og så kunne vi komme i gang.

Lars Høpfner fra styregruppen i Tuse Å’s Ørredsammenslutning (forrest) besigtiger en af dagens to færdige gydebanker. Allerede under arbejdet svømmede de første små ørreder op på gydebanken og tog imod de nye muligheder. Fantastisk, og med slet skjult tilfredshed fra deltagerne.

Hurtigt blev gydebankerne rettet til, og allerede efter kort tid, rislede vandet hen over gydebankerne.

Enkelte små ørreder fandt hurtigt vej til dette mekka og stillede sig imellem de valnøddestore sten på gydebankerne, allerede imens vi var i gang.

TVeast filmede løs og jeg blev såmænd også interviewet til aftenens nyhedsudsendelse.

Link: https://www.tv2east.dk/arkiv?date=2024-10-19&clip=bfe6170e-19fa-4fc7-be20-399d361ca37a.

Derefter gik de 17 frivillige deltagere, der havde valgt at bruge en lørdag formiddag på miljøforbedringer, i gang med de store sten. Det var en lidt tungere affære end gydebankerne. Men overalt var der glæde og smil.

De frivillige fra Tuse Å’s Ørredsammenslutnings bestyrelse, Lars Høpfner og Kenneth Viholt, var himmel-henrykte for tiltaget, for det giver jo ikke blot god økologisk tilstand med flere ørreder i åen, -det giver jo også større mulighed for fangst i hele Tuse Å-systemet og dermed et større incitament til både at sikre den nuværende ørredbestand og samtidig lyst til at lave yderligere forbedringer. Se, det er værdifuldt.

Det var netop på denne del af Lovledsrenden, jeg undersøgte bestanden af ørreder ved hjælp af elektrofiskeri. Nu, hvor vi har lagt sten i vandløbet, bliver det bedre endnu at være ørred (men sværere at elektrofiske uden at snuble).

Både for lystfiskerne, men i høj grad også for Holbæk Kommune, der var repræsenteret ved Michael Tranekær Jensen fra vandløbsafdelingen.

Michael og jeg har haft et tæt samarbejde omkring projektet og har hele tiden været i dialog for at gøre det rigtigt og rigtigt godt. Holbæk Kommune er igen en del af Fishing Zealand og jeg glæder mig voldsomt til at lave endnu flere projekter i samarbejde med de lokale lystfiskerforeninger og Holbæk Kommune i fremtiden. Det bliver godt, -for nogle af de bedste ørredvandløb på Sjælland ligger nemlig i Holbæk Kommune, hvor Tuse Å er kronjuvelen.

Vi havde godt med sten, og et par håndfulde af de bade-bolde-store sten, blev brugt til brinksikring øverst på projektstrækningen således, at brinken (og dermed sand og jord) ikke havnede i vandløbet med sedimenttransport til følge. Det giver også god mening.

Efter små fire timers indsats, kunne alle mand m/k klappe hinanden på skulderen og konstatere, at vi nu havde forvandlet en del af Lovledsrenden fra et rimeligt fornuftigt gyde- og opvækstvandløb for laksefisk, til en vandløbsstrækning med garanti for god økologisk tilstand og opfyldelse af Vandrammedirektivet med en stor og robust ørredbestand mange år frem i tiden.

Fantastisk indsats af de frivillige fra både Tuse Å’s Ørredsammenslutning, ligeså et trekløver fra den nærliggende forening, -Odsherred Sportsfiskerforening, samt naturligvis en flok fra Den sjællandske Grusbande.

Nu løber Lovledsrenden i sirlige bugter på sin vej ned over projektstrækningen og jeg glæder mig meget til at se, når de store gydemodne ørreder, netop tager ”vores” nye gydebanker i brug i løbet af vinteren. Her vil de stille sig for at gyde, -lægge deres æg imellem stenene og til foråret vil afkommet fra disse helt igennem fantastiske fisk klække og fortsætte den udvikling, blandt andet projektet, har sat gang i.

Jeg glæder mig allerede til næste projekt sammen med de lokale foreninger og Grusbanden.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Der blev knoklet med de tunge sten. Men ved fælles hjælp og knofedt, brugte vi såmænd ikke mere end fire timer på hele projektet. I alt var 17 deltagere i gang på den 200 meter lange projektstrækning.