Kategorier

Bloggere

7 nye gydebanker på en 700 meter lang strækning af Fiskbæk

Vi måtte have hjælp af Christian fra Stevns Entrepriser med gummiged for at kunne lægge gydesubstrat og skjulesten ud i Fiskbæk på selve projektdagen. Det foregik et par timer før de frivillige dukkede op klokken 10.10.

For et år siden restaurerede Sportsfiskerforeningen Fladså og Den sjællandske Grusbande en kort strækning af Fiskbæk Å, der er et lille privat tilløb til Fladsåen.

Strækningen var blot et par hundrede meter lang, idet vi ikke nåede hele strækningen på i alt 400 meter. De sidste 200 meter måtte vi lade ligge, da Motorcross-banen ”Nisseringen” skulle afholde DM i cross netop i de weekender, der var til rådighed for udlægning af gydebanker. Derfor kunne vi blot lægge et par gydebanker ud og en snes tons skjulesten på en 200 meter lange strækning opstrøms for Motorbanen.

Den nedsunkne og potentielt spærrende bro, som var en af dagens opgaver, var bygget af jernbanesveller, der nu fugtige og vandmættede vejede en krig. Christian tog det meste af broen med gummiged og lettede derfor vores arbejde væsentligt.

Af samme grund havde et efterslæb, som vi gerne ville råde bod på i år, idet der skulle lægges gydesubstrat ud på en strækning, hvor Fiskbæk løber igennem Motorbanen og i øvrigt har et fint fald. ”Efterslæbet” bestod af fire fine gydebanker, som vi måtte lade ligge på et parkeringsareal og overvintre til dette efterår. Samtidig gik vi i gang med at planlægge endnu en strækning af Fiskbæk i vinterens løb, for netop at gøre det endnu bedre for ørrederne.

Den nye strækning lå på Fiskbæk Møllegårdens arealer, nedstrøms for Motorbanen og var delt i tre delstrækninger. Det viste sig hurtigt, at kun delstrækning 2 og 3 var mulige at udføre i år, idet der var alt for vådt på delstrækning 1. Til gengæld er disse to strækninger potentielt fantastiske gyde- og opvækstvande for de unikke ørreder i Fladså-systemet.

På den øverste strækning skulle vi lave tre flotte gydebanker, samt udlægge i omegnen af 20 tons skjulesten. Desuden skulle vi fjerne en bro, der i årenes løb var sunket sammen og nu lå i vandløbet som en potentiel større spærring. Der skulle ikke mange grene, kviste og nedfaldne blade til, for at spærre for ørreder på gydevandring opstrøms i Fiskbæk.

Den nederste delstrækning, -delstrækning 3, skulle først og fremmest kigges igennem for spærringer, idet både Jacob Hald, biolog i Næstved Kommune og jeg havde været strækningen igennem i forbindelse med de indledende tanker omkring projektet.

Selve forberedelserne til projektet er udført i et meget fint samarbejde mellem Jack Nielsen, formand for Fladså-foreningen og jeg, og vi har under hele forløbet haft mange gode samtaler over telefonen.

Da broen var fjernet, blev der lagt en gydebanke umiddelbart opstrøms, skjulesten i den tilbageværende pool og det hele så aldeles fantastisk ud efterfølgende. Her er det Henrik M. Jensen fra Grusbanden, der nyder synet af de nye muligheder og ingen spærring.

Næstved Kommune har sagsbehandlet projektet og vi var derfor klar i forrige weekend til at udføre projektet. Forinden stødte vi dog ind i problemer, idet jeg havde en klar forventning om, at jeg kunne få min leverandør af sten og gydesubstrat til at køre på en stubmark langs vandløbet. Det viste sig dog, at der var alt for vådt til at køre med en 35 tons lastbil med grab.

Vi fik lagt den ene gydebanke ud inden projektet, men da den næste af i alt tre, skulle lægges i, begyndte hjulene at synke i den våde jord. Jeg måtte derfor ændre planer. Gydesubstrat og skjulesten måtte lægges på marken og projektet blev derefter en kende mere udfordrende end først antaget. Frederik fra HedeDanmark var dog en stor hjælp, idet han kunne henvise til et firma med en gummiged i nærområdet, der nok kunne hjælpe.

Der blev i den grad gået til vaflerne på Motorbanen, idet vi skulle lave fire gydebanker på efterbevilling på en 200 meter lang strækning, hvor Fiskbæk løber igennem de mudrede motorcross-baner. De fire gydebanker bliver med garanti et kæmpe aktiv for ørrederne i Fiskbæk, og dermed også for Fladsåen.

Gudskelov var Christian fra Stevns Entrepriser med på at hjælpe, hvorfor vi samme morgen, som projektet skulle udføres, kunne mødes et par timer før således, at sten og gydesubstrat var lagt ud inden de frivillige dukkede op forrige lørdag. Samtidig var Christian også behjælpelig med den nedsunkne bro, som han fik skubbet op af bækken med sin gummiged. Den bestod af sjaskvåde jernbanesveller og ville have voldt os alvorlige vanskeligheder, hvis vi skulle have fjernet den hele med håndkraft og knofedt. Langt det meste blev fjernet og blot enkelte ”løsslupne” sveller lå tilbage i Fiskbæk efterfølgende. Dem fik de gæve folk fra Fladsåforeningen fjernet som noget af det første under dagens projekt.

Vi startede til sædvanlig tid klokken 10.10, hvor en halv snes frivillige fra foreningen og Grusbanden dukkede op i det skønne bakkede landskab lidt øst for Næstved.

En af de tre gydebanker på den ”nye” strækning af Fiskbæk ved Møllegården. Det er Jan Hornum, der synes at være ganske tilfreds med den fine gydebanke, der ligger gemt under træerne og dermed beskygget, -et ikke uvæsentligt aktiv.

Dagens første opgave var at rette de tre gydebanker til således, at de kan bruges af ørrederne allerede den kommende vinter. Det blev fantastisk, og med fælles hjælp tog det jo ingen tid. Derefter gik nogle som sagt i krig med resterne af broen, mens vi andre kastede os over de knapt 20 tons sten.

Der blev lagt knapt 20 tons skjulesten i Fiskbæk på strækningen ved Møllegården. Lige nu ser det lidt kunstigt ud, men jeg lover at når det hele har fået et år på bagen, ser det helt anderledes og mere naturligt ud. Her er plads til både vandstær på stenene og et utal ørreder omkring!!!

Hver eneste sten i Fiskbæk vil potentielt give plads til en ørred mere. Derfor har stenene også så stor værdi for vandløbene. Ikke blot i Fiskbæk, men i alle vandløb i Kongeriget. Der var mange sten, og hold op, hvor blev det godt.

Vandet løber nu i de flotteste mønstre i Fiskbæk og ved den nedsunkne, og nu forhenværende bro, er der skabt et fantastisk spot med både skjulesten, gydebanke og en fin pool, hvor havørrederne kan modnes i bækken.

Allerede omkring frokost var vi færdige med både gydebanker, skjulesten og bro. Derfor gik kassér, Søren Hansen fra Fladsåforeningen og Martin Stald fra Kalundborg (og mangeårigt medlem af Grusbanden) i gang med at fjerne spærringer på delstrækning 3.

Vi andre kørte en lille kilometer opstrøms til Motorbanen, hvor Finn fra Motorbanen havde hjulpet os med at lægge det overvintrende gydesubstrat i Fiskbæk netop mellem cross-banens lettere mudrede spor. Fantastisk.

Fire flotte gydebanker skulle rettes til. Hold op, hvor blev der gået til stålet alt imens et par ”motorbøller” kørte ræs på en nærliggende bane til stor opmærksomhed. Vi var derfor færdige med gydebankerne på under en time. Mega godt arbejde af de 10 deltagere.

Vi havde nærmest ikke fået nok, og var nogle stykker, der kørte retur til Møllegården for at kigge på formiddagens indsats, -nu, hvor vandet var klaret op. Kors, hvor var det godt. Kæmpe respekt for Sportsfiskerforeningen Fladså’s medllemer og ditto Grusbanden. Det er blevet fantastisk på begge strækninger.

Både de henlagte gydebanker på Motorbanen og de nye på den strækning, vi havde planlagt i vinter. I alt en strækning på 700 meter blev restaureret forrige lørdag, og det var med en rigtig god følelse, jeg kørte hjem fra det sydlige Sjælland. Den sidste strækning, delstrækning 1, må vi tage næste år, når der er lidt mere tørt. Men det gør nu heller ikke noget, for det er jo altid rart at have noget at glæde sig til, -og det har vi bestemt grund til!!!

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com