Kategorier

Bloggere

Vores projekt i Askehaveløbet sidste år er lykkes til fulde!!!!

Projektstrækningen sidste år efter restaureringen, hvor der ikke var skyggen af vand. Askehaveløbet var tørlagt og ørredynglen gået tabt. Det skulle projektet gerne lave om på, idet vi ville sikre, at selv i de mest tørre perioder, ville der være små pytter som ørredynglen kunne overleve i.

Igennem mange år er Askehaveløbet næsten hvert år tørret ud om sommeren, når den værste hede og manglende nedbør, har ramt Falster. Mega ærgerligt, for netop Askehaveløbet har et stort potentiale, idet der vandrer mange havørreder op i det lille vandløb på Østfalster. Det kunne vi godt tænke os at lave om på.

Regndans og aftaler med de højere magter, herunder Vorherre, synes ikke rigtig at have hjulpet det store, for i en længere og næsten ubrudt årrække, har Askehaveløbet været tørlagt i sensommeren. Derfor gik Lystfiskeriforeningen for Nykøbing Falster og Omegn, samt Grusbanden i gang med at planlægge et projekt i foråret 2023, der blandt andet kunne imødekomme disse tørre perioder om sommeren.

Med udlægning af store sten og masser af gydesubstrat mente vi, at vi kunne skabe så stor variation, at ørredynglen kunne overleve selv de mest tørre perioder i sensommeren. Der ville nemlig blive skabt en masse små lunker, eller pytter, hvor ynglen kunne overleve.

I mange andre vandløb giver det ikke mening at lave disse små pytter, da vandet på de varme dage ganske enkelt bliver for varmt til, at ørrederne kan overleve. Men netop i Askehaveløbet, som har sit løb dybt inde i Corselitze Skovdistrikt, bliver vandløbet skygget, hvilket holder temperaturen nede.

Vi lagde i alt 80 tons sten og gydesubstrat i Askehaveløbet sidste efterår i et knastørt vandløb, hvor der ikke var skyggen af vand og dermed heller ikke én eneste levende ørred. Men jeg skal da lige love for, vi fik lavet variation og Askehaveløbet blev brolagt med sten i forskellige størrelser af de knapt 30 deltagere.

Min forestilling var, at når vinterens store afstrømninger ramte Falster, ville der skabes mange små høller, som kunne holde vand om sommeren i de varme perioder.

Dagens elektrofiskeri skulle snart vise, at vores projekt sidste år lykkedes til fulde, idet der var yngel, der havde overlevet selv et tørlagt vandløb. (Billed taget af Jan Andersen, formand for Lystfiskeriforeningen for Nykøbing Falster og Omegn).

Hvad jeg ikke vidste var, at netop i vinter ramte århundredets stormflod Falsters østkyst og sendte havvand langt op i skoven og møblerede om på den ellers så fine kyststrækning. Askehaveløbets udmunding var spærret i måneder efter stormfloden, -forlød det og just i gydetiden.

Måske det havde været umuligt for Østersøens ørreder at vandre op i Askehaveløbet for at gyde i vinter?

Samtidig fortalte Jan Andersen, nyvalgt formand for Lystfiskeriforeningen, at Askehaveløbet havde været tørlagt for få uger siden, og mine forventninger til den bestandsanalyse, jeg havde planlagt i mandags i Askehaveløbet, var dermed ikke store.

Mit håb var naturligvis, at projektet sidste år havde haft effekt, og at ørrederne, -trods et tørlagt vandløb, alligevel havde overlevet. Det skulle vise sig, når jeg dukkede op med elektroderne.

Med på sidelinjen var Jan Andersen fra LNF og Lyndsey Samantha Craft fra Guldborgsund Kommunes vandløbsafdeling, samt Søren, som på eget initiativ og nærmest ud af det blå, stod ved broen i skoven ved underføringen af Askehaveløbet iført waders for at hjælpe til.

Så blev der registreret ørreder fra Askehaveløbet af Lyndsey og Søren, mens Jan Andersen fra LNF forestod ”bogføringen”. 53 ørreder pr. 100 m² vandløbsbund, eller godt 96 ørreder pr. 100 meter vandløb. Det er godt, men ikke helt nok til god økologisk tilstand. Mon ikke, det kommer næste år!!!!???

Søren havde været med til at lave projektet sidste år og var egentlig blot mega nysgerrig. Nu var vi dermed fire par øjne til at bevidne, om vores projekt havde haft effekt.

Jeg ville lave undersøgelsen på præcis den strækning, hvor DTU Aqua i sensommeren 2020 blot havde fanget 8 ørreder, hvilket svarer til en bestand på 9 stk/100 m² vandløbsbund (15 stk. pr. 100 meter vandløb). Det var netop nedstrøms broen, midt i skoven, hvor adgangsforholdene synes fornuftige.

Lyndsey, Jan, Søren og jeg delte hurtigt opgaverne imellem os, og Søren blev min wingman i dagens anledning.

Vi fangede 47 små stykker yngel, samt én lidt større ørred, der muligvis kunne betegnes som 1+er. Altså 48 stk. ørreder, -eller hvad der svarer til 96 pr. 100 meter vandløb (53,3 stk/100 m²).

Seks gange så mange, som DTU Aqua havde fanget i 2020.

Det var da helt fantastisk, og jeg blev sgu nærmest helt rørt over den effekt, vores projekt havde haft. Tænk engang.

Nu er der skabt basis for, at selv i de mest tørre perioder i sensommeren, kan ørredynglen i Askehaveløbet finde vand under bugen og dermed overleve til (forhåbentlig) smoltstadiet for at kunne vandre til havs i Østersøen.

Du kan se en lille film fra strækningen ved at følge linket på Den sjællandske Grusbandes Youtube-kanal:

Eneste lille skvæt malurt i bægeret er dog, at 53 stk/100 m² ikke helt er nok til betegnelsen, god økologisk tilstand.

Det kan være, det ser anderledes ud til næste år. For med til historien hører nemlig også, at netop den pool, hvor der er størst chance for, at ørrederne opholder sig i tørre perioder, næsten dagligt besøges af en velnæret fiskehejre, fortalte Jan Andersen, der bor lige i nærheden og ofte besøger åen.

Jeg glæder mig dog over, at vi har gjort en kæmpe forskel, og at der er skabt grundlag for en stor gydesæson og med deraf følgende store tætheder af yngel også næste år. Så kommer jeg retur med elektroderne og undersøger bestanden i år 2 efter restaurering. Det bliver uhyre spændende.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Strækningen (taget samme sted som ovenstående), som den ser ud i dag, år 1 efter restaurering.