Kategorier

Bloggere

Lejre Kommunalbestyrelse på fisketur i fjorden

Fiskeguide Jonas Kærlin hjælper Grethe Saabye med at lande hendes først fisk nogensinde.
Jonas Kærlin, Fishing Zealand certificeret fiskeguide, hjælper Grethe Saabye med at lande hendes første fisk nogensinde.

Den 14. maj havde jeg inviteret hele Lejres Kommunalbestyrelse på fisketur ved Munkholmbroen, og trods adskillige regnbyger var dagen en stor succes.

Selvom dette er Grethe Saabyes første fisk, ligger det i familien.  Grethe er nemlig gift med barnebarnet til den kendte lystfiskerforfatter og maler, Svend Saabye.
Selvom dette er Grethe Saabyes første fisk, ligger det i familien. Grethe er nemlig gift med barnebarnet til den kendte lystfiskerforfatter og maler, Svend Saabye.

Lejre Kommune overvejer kraftigt at gå ind i Fishing Zealand, og denne fisketur var en lidt anderledes måde at give politikerne større indsigt i lystfiskeri og de muligheder, der ligger i Lejre Kommune og i Fishing Zealand. Fishing Zealand er tidligere modtaget positivt bl.a. på Grønt Råd, men nu skulle vi væk fra Powerpoint præsentationer og mødelokaler og ud, hvor det hele foregår – ved vandet!

Ud over mig selv deltog en af de certificerede Fishing Zealand fiskeguider, Jonas Kærlin, samt formanden for ROLK, Uffe Clemmensen, som således kunne fortælle politikerne om de mange projekter, de er involveret i i de nuværende kommuner.

Vi startede med at fiske lidt efter hornfisk, og formanden for Erhverv og Turisme udvalget, Grethe Saabye, lagde ud med at fange en flot hornfisk. Hendes første fisk nogensinde trods adskillige fisketure. Hun fightede den med bravur og poserede stolt til fotos efterfølgende. Den første fisk er noget ganske særligt, og det er altid en sand fornøjelse at være vidne til.

En hyggelig og konstruktiv måde for kommunalbestyrelsen at få indsigt i Fishing Zealand.
En hyggelig og konstruktiv måde for kommunalbestyrelsen at få indsigt i Fishing Zealand.

Efterfølgende klargjorde vi til rygning af denne og flere andre hornfisk inde på bredden, mens vi nød lidt friskbrygget kaffe og snakkede om mulighederne for Lejre Kommune, såsom øget samarbejde med frivillige lystfiskere om vandløbsrestaurering, udvikling af events og kurser i samarbejde med lokale virksomheder samt aktiviteter i naturen for børn og unge i forbindelse med lystfiskeri. Politikerne virkede bestemt begejstret for de mange aspekter i projektet.

Lejre er Den Økologiske Kommune, og de friskfangede hornfisk blev passende serveret som ”Sol over Lejre” sammen med lokale økologiske råvarer. Der blev drukket en tår Maj Bock fra Herslev Bryghus, da bryghuset er en af de virksomheder i kommunen, der gennem længere tid har set muligheder i Fishing Zealand: ”Fishing Zealands tanker om bl.a. turisme bygget på et bæredygtigt grundlag passer rigtig godt sammen med Herslev Bryghus’ idealer, og vi ser flere spændende muligheder for os og for kommunen ved at indgå i et samarbejde med Fishing Zealand” har Tore Jørgensen, ejer af Herslev Bryghus, udtalt.

Friskt, lokalt og økologisk. Det er sådan vi gør det i Lejre.
Friskt, lokalt og økologisk. Det er sådan vi gør det i Lejre.

Valget af stranden ved Munkholmbroen var heller ingen tilfældighed. Ud over at være et hotspot for både havørred og hornfisk har Ryegaard Gods planer om etableringen af et besøgscenter her: ”Vi ser mange muligheder for et kommende samarbejde med Fishing Zealand. Det kan være guidede ture i området til gode fiskepladser, kurser i fiskeri eller kombinerede kajak-/fisketure i området omkring Munkholmbroen, hvor det kommende besøgscenter kan være det oplagte udgangspunkt”, forklarer Johan Scheel, Ejer af Ryegaard Gods.

På denne lidt alternative måde fik Kommunalbestyrelsen ikke bare en oplevelse, men også større forståelse og ”smag” for, hvad kommunen har at byde på, og for de mange samspil, der kan opnås ved at indgå i Fishing Zealand.

Og de var alle meget positive. Birger Prahl sidder både i udvalget for Teknik og Miljø samt Erhverv og Turisme og han håber bestemt at Lejre Kommune får gang i et samarbejde med Fishing Zealand: “Det vil helt sikkert give vore egne borgere og turister et skub til at komme ud og nyde vores dejlige natur. Og der er jo ikke meget ved at have natur, hvis den ikke bliver brugt.” udtaler han.

Ivan Mott er også positiv: ”Lad os i Lejre kommune bakke op om Fishing Zealand, som er en klar mulighed, for at give unge med ringe selvværd, en succesoplevelse med voksne. Bæredygtigt lystfiskeri er også den helt rigtige måde at fiske på og dermed skaffe sig friske råvarer til det gode måltid.”

Grethe Saabye støtter også Fishing Zealand: ”Gennem Fishing Zealands initiativer og markedsføring af alle lystfiskeriets muligheder har vi en unik chance for at opnå yderligere fokus på vores dejlige område og dermed både tiltrække borgere og turister. Naturen er ikke bare smuk at se på – den kan bruges og smages. – jeg nød det i fulde drag og kan kun opfordre vores borgere og turister til at prøve det samme! – og tak, Gordon for at hjælpe mig med at fange min første fisk nogensinde!!!”

Kommunalbestyrelsen vil tage endeligt stilling til Fishing Zealand i løbet af sommeren. Nu ved de i hvert fald, hvad det hele handler om, og forhåbentlig er Lejre snart endnu en af de kommuner, der deltager i Fishing Zealand.