Kategorier

Bloggere

Løft af Lovledsrenden i Holbæk Kommune, -vil du være med?

Enkelte steder er der en anelse gydesubstrat i bunden og der er da også sporadiske gydninger på projektstrækningen. Det sikrer vi yderligere ved at udlægge to gydebanker, samt en masse skjulesten.

For snart en halv menneskealder siden, var Lovledsrenden i Tuse Å-systemet et af de første vandløb, jeg restaurerede, da jeg blot var en grønskolling i Arbejdsgruppen i Tuse Å’s Ørredsammenslutning. Dengang var det også skjulesten og gydesubstrat for at sikre variation til en solid ørredbestand og biodiversitet. Sidstnævnte begreb, -altså biodiversitet, var vel knapt opfundet, men viser blot, at også dengang var Tuse Å’s Ørredsammenslutning forud for sin tid.

Mange ørreder er siden vandret op på projektstrækningen og jeg har ved flere lejligheder været forbi for at se, hvordan vandløbet har udviklet sig og hilse på de ørreder, der er afkom af det projekt, der sikrede gydende havørreder på bankerne og skjul til ynglen.

Ofte akkompagneret af fiskehejrens skrig, når jeg forstyrrede hejrens søgen efter føde i form af ørreder og jagede den sky fugl på vingerne. Nu skal vi i gang igen i Holbæk Kommune.

Endnu engang i Lovledsrenden og igen er det Tuse Å’s Ørredsammenslutning, der i samarbejde med Grusbanden, tager fat i en ny strækning for at skabe gode forhold, ikke blot for ørrederne, men også for alt andet liv i åen. Projektet tog sin begyndelse i vinter, hvor jeg drønede land og rige rundt (på Sjælland) for at kigge på potentielle projektstrækninger.

Lovledsrenden på projektstrækningen mangler i den grad fysisk variation for at sikre både ørredbestanden og dermed miljømålet for fisk, men også variation for at sikre en større biodiversitet i forhold til invertebrater og grødevækst i vandløbet.

Netop i Holbæk Kommune ligger nogle af de bedste vandløb med udløb i Isefjorden og da der ikke er blevet sat fisk ud i fjorden i år, ville det give kæmpe god mening at restaurere vandløb i denne del af regionen.

Lovledsrenden er netop et af de vandløb, hvor en forholdsvis lille indsats, vil gøre en stor forskel.

Vandløbet har sit udspring lige sydvest for Mørkøv og løber derefter mod nord inden Lovledsrenden løber sammen med Tuse Å og bidrager med afvandingen af denne del af Holbæk Kommune.

De, der husker tilbage til 2018 vil vide, at det netop var fra Lovledsrenden (og tilløbet Møllerenden), at Tuse Å’s hovedløb blev udslettet for alt liv, da en maskinstation ikke var opmærksom på, at knapt 100 tons gylle (CombiPro) løb ud i Tuse Å-systemet. Ved den lejlighed blev alle ørreder udslettet i åen, blandt andet flere hundrede gydemodne havørreder, store flotte bækørreder og i tusindvis af præsmolt.

Først nu er bestanden ved at være på samme niveau som før forureningen, hvilket blandt andet skyldes Miljøstyrelsens syltning af sagen. Det giver derfor uendelig god mening at tage fat i Lovledsrenden og give vandløbet en kærlig hånd, -for den trænger i den grad til et løft.

Projektstrækningen er knap 200 meter lang, men vil helt bestemt gøre en kæmpe forskel, idet strækningerne nedstrøms er så klar til at modtage al den yngel, der drifter nedstrøms efterhånden som væksten byder dem det.

Der skal etableres to gydebanker med i alt knapt 7 tons gydesubstrat, idet der er en smule gydesubstrat på strækningen i forvejen. Desuden skal der udlægges 20 tons sten til skjul og brinksikring. Det bliver fantastisk.

Selve projektet er blevet til i et samarbejde mellem Tuse Å’s Ørredsammenslutning, Den sjællandske Grusbande, Holbæk Kommune og lodsejeren, der under hele processen har været meget positiv og faktisk ringede i sensommeren og spurgte mig, -om vi ikke snart skulle i gang med projektet!

Jo, men der er sagsbehandling, offentlighedsfase, klagefrist og alt papirnusseriet, som er nødvendig for, at alle parter kan føle sig hørt og føle sig trygge.

Men nu er projektet i Lovledsrenden godkendt og udføres lørdag den 19. oktober kl. 10.10.

Det kunne være hyggeligt, hvis du kom og hjalp, -høj som lav, ung som ældre, alle kan være med!

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Mødestedet er Holbækvej 175, 4440 Mørkøv

Du skal medbringe støvler (helst skridtstøvler/waders) og i øvrigt fornuftigt tøj. Jeg sørger for handsker til alle.

Husk at melde dig til, da jeg har en idé om, at TØS tager lidt øl og vand med på dagen.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,