Kategorier

Bloggere

Ny film: Sådan får du solen til at skinne i Lejre

Få inspiration til smagen af Lejre med den nye film om fiskeretten: ’Sol over Lejre’.

Det handler ikke kun om gode, lokale og økologiske råvarer, når retten ’Sol over Lejre’ skal tilberedes. Vigtigt er også tålmodighed, samvær med familie og venner, samt ophold i smukke omgivelser – fx i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Når alt det er på plads, skal linen kastes ud og hornfiskene fanges – for netop hornfisk er hovedingrediensen i Lejres ny egnsret, som nu præsenteres i en lille film, der viser lidt af alt det, Lejre har at byde på.

Smørrebrød illustrerer Lejre-livet

’Sol over Lejre’ er Lejres lokale version af ’Sol over Gudhjem’. Retten består af røgede hornfisk fra fjorden placeret på økologisk rugbrød og toppet med økologiske purløg, radiser og æggeblomme. Vigtigt er også, at der til retten serveres en økologisk øl eller øko-æblemost – selvfølgelig fra Lejre. Bag den nye film er fiskefilmsproducenten Niels Vestergaard samt Gordon P. Henriksen, der er lokal lystfisker, selvstændig fiskeformidler samt formand for nationalparkrådet i Nationalpark Skjoldungernes Land. For Gordon er retten symbolet på det, der gør Lejre og omegn til et særligt sted. “Retten og denne lille film viser lidt af alt det frem, vi er stolte af i Lejre: Lokale, økologiske råvarer, naturen, friluftslivet og muligheden for at dyrke alt det, vi elsker lige her”, fortæller Gordon. “Og det ville vi bare gerne vise frem med en lille hyggelig film, som vi håber, at folk synes om og vil dele på de sociale medier”.

Ret opfundet til fiske-arrangement i Gershøj

Gordon P. Henriksen står bag denne egnsret, og han fortæller at idéen til retten stammer fra et arrangement, som han afholdt for Fishing Zealand i samarbejde med Gershøj Fritidsfiskerforening. “Vi opfandt retten i forbindelse med en event på Gershøj Havn. To år i træk samlede vi omkring 500 mennesker, fangede hornfisk og tilberedte dem med alle de her lokale, økologiske råvarer samtidig med vi fortalte og formidlede om livet i og omkring fjorden”, fortæller Gordon P. Henriksen.

Gordon har også haft Lejre Kommunalbestyrelse med på fisketur ved Munkholmbroen, hvor retten blev prøvet af – og nu er det netop Lejre Kommune, der sammen med Nationalpark Skjoldungernes Land har finansieret filmen, der for alvor cementerer Lejre-ånden i det særlige stykke smørrebrød.

Makrel kan erstatte hornfisk

Hornfisken, som er hovedingrediensen i ’Sol over Lejre’, er primært i Roskilde Fjord i maj. Når fiskene er færdige med at gyde på de lave dybder, trækker de igen ud af fjorden mod dybere vand. “Hornfisken er nem at fange for begyndere, og derfor er den oplagt, hvis man vil stifte bekendtskab med lystfiskeri”, siger Gordon P. Henriksen, som mener, at det stadig er muligt at fange en hornfisk, selvom de fleste nu har forladt fjorden.

Der er dog andre fisk i fjorden og afslutningen på hornfisk-sæsonen er ikke afslutningen på ’Sol over Lejre’. “Lige nu er det makrelsæson, og dem kan man fange helt til slut september – så man kan snyde lidt og bruge makrel i stedet for hornfisk”, fortæller Gordon P. Henriksen og røber, at hullet i Herslev er en super makrelplads.

Hullet i Herslev ligger vest for Herslev Havn på strækket ud mod Lejre Vig rundingen. Hullet er 31 meter dybt og Roskilde Fjords dybeste sted.

Den nye Sol over Lejre filmen kan ses her.