Kategorier

Bloggere

Skab mere fiskeri i byerne

IMG_5553Det er januar måned, og jeg står godt pakket ind på én af de fiskepladser, hvor der er åbnet op for lystfiskeri i Københavns Havn; Sluseholmen. En forbipasserende mand stiller et spørgsmål, som jeg tit bliver stillet, når jeg fisker bynært: “Hvad fisker du efter?” Med et ægte fiskersmil på læben, og mens der spinnes ind, svarer jeg: “Havørred! De søger tit ind her i havnen, når det er vinter.” Manden går snart videre, uden tvivl overrasket over, at der så tæt på hans bopæl kan fanges blanke havørreder til middagsbordet.

Lystfiskeri i byens rum – eller såkaldt Streetfishing – er de sidste år blevet et kendt fænomen, som har været genstand for diskussion både blandt fiskere og politikere.

Det er klart, at store projekter og organisationer som Danmarks Sportsfiskerforbund, Fishing Zealand og fiskemedierne kan yde vigtige bidrag i forbedringen af fiskeret i byens rum, men det er min klare holdning, at den enkelte fisker spiller en lige så vigtig rolle – især i forhold til at udbedre mulighederne for mere fiskeri i byerne.

Den adfærd, vi lystfiskere udviser, når vi fisker blandt almindelige mennesker, spiller en stor rolle i forhold til udviklingen af byfiskeriets muligheder. Én af de store forskelle imellem os byfiskere og almindelige fiskere er, at vi sjældent er alene. Jeg har sjældent en fisketur omkring København uden én eller anden form for tilskuere, eller forbipasserende som ikke er fiskere. Mange af disse folk er nysgerrige, og mange lægger mærke til os fiskere – og det er derfor vigtigt, at vi udnytter det til vores fordel. Her følger et par provisoriske råd om, hvad man kan gøre for at hjælpe byfiskeriet på vej.

Vær imødekommende! Vær ikke bange for at fortælle om de fisk, du fisker efter. Tanken om at gemme sit gode spot, hvor de store fisk er, er ikke rigtig en mulighed midt i byen, så vær åben! Hvis en børnefamilie er tilskuere, så lad børnene komme helt tæt på og røre fisken. Det kan være grænseoverskridende at invitere folk ”indenfor” i ens fiskeri, men det virker!

Vær forberedt! Husk en god tang og udstyr til hurtigt at kunne genudsætte eller aflive fangsten på en måde så folk omkring dig får en god oplevelse. På den måde fremstår vi som folk, der har styr på det vi laver og som behandler fisken med respekt.

Tænk over hvad du vil svare på de spørgsmål som ikke-fiskende mennesker uundgåeligt vil stille: Hvorfor fisker du efter fisk, som du alligevel sætter ud igen? Lider fisken ikke? etc. etc. Fortæl fx om hvorfor nogle fisk hjemtages mens andre genudsættes. I Københavns Havn er det sådan, at den stationære aborre ikke kan spises, mens migrerende hornfisk og ørreder er lige så friske som andre steder.

Invitér dine venner med! En af de nemmeste måder, hvorpå vi kan skabe en positiv indstilling til fiskeriet, er at starte med de nærmeste, f.eks. ved at invitere sine venner med ud at fiske. Jo flere der oplever at vandene omkring vores byer kan bruges til fiskeri, jo større chance er der for, at selve byfiskeriet bliver taget alvorligt af dem, som kan giver tilladelserne.

Alt i alt så handler det om at skabe en positiv historie for de mennesker, du møder, mens du fisker, og gør du det, så vil de være tilbøjelige til at være positive overfor fiskeriet – også selvom det foregår tæt på, hvor de bor.

Københavns Kommune bør efter min mening overveje Fishing Zealand projektet som motor for at skabe mere  og bedre lystfiskeri i og omkring byen. Et projekter som dette vil sikre at professionelle folk kan vejlede i, hvilke forholdsregler der skal tages. Der må også tænkes på, hvordan lystfiskeriet kan forvaltes på længere sigt, så vi kan skabe et bæredygtigt fiskeri.

København har et kæmpe potentiale i forhold til lystfiskeri, og jeg er sikker på, at en bedre forvaltning af vores vande vil skabe mange nye lystfiskere og være til gavn for alle.