Havfiskeri

kutter
På Sjælland findes mange turbåde, som arrangerer ture på havet efter især torsk og fladfisk.

Ud for Sjællands kyster falder vanddybderne markant, og et helt særegent fiskeri kan dyrkes. Her kan man finde torsk, hvilling, sild, makrel, og ikke mindst fladfisk såsom rødspætte, ising, skrubbe, tunge og pighvar. Derudover er der selvfølgelig trollingfiskeriet efter laks.

Har man selv båd, kan man sejle ud og udforske havet på egen hånd, men ellers er der en masse turbåde, som arrangerer ture på havet efter især torsk og fladfisk. Turbådene opererer primært i områderne omkring Øresund og Storebælt, men findes mange flere steder end det. Typisk koster en dags fiskeri omkring 300 kr. pr. person. Man kan også gå sammen med en flok venner og bekendte og leje en kutter for en dag. På den måde kan man have en helt speciel dag i eget tempo med masser af hygge og socialt samvær.

Pirkefiskeri

Pirkefiskeri er en af de mest populære metoder til at få torsken i tale, og til dette fiskeri anvendes relativt korte og kraftige pirkestænger på 6 – 7′, store multiplikator havhjul og stærk 0,40 – 0,50mm fletline, som gør, at man kan holde bunden: altså fornemme og mærke, at man fisker lige hen over bunden – også selvom der fiskes på store dybder og i potentielt stærk strøm. Torsken foretrækker at stå helt tæt langs bunden, og i tillæg til pirkestangen og multiplikatorhjulet bør man derfor også have nogle gode tunge pirke eller jigs på vægte mellem 50 og 250gram – ellers kan det være vanskeligt overhovedet at nå bunden. Oven over pirken kan man montere et forfang med gummiblæksprutter, små jigs eller flashfluer, og disse kan forøge ens chancer for at få hug – ikke kun fra torsken men også fra fisk som sild, makrel, hvilling og hornfisk. Med stangen giver man agnen i dybet nogle jævne nøk op og ned, så pirken er i bevægelse, slår ud til siderne og blinker i faldet. Dette er som regel mere end torsken kan modstå.

Medefiskeri til havs

Havfisk har god lugtesans, og der er ingen bedre agn end en sprællevende børsteorm eller en frisk sild eller tobis. Medefiskeri er derfor en supereffektiv metode, når der fiskes på havet, og det uanset, hvor i vandet fiskene befinder sig. Vil man for eksempel forsøge sig med hornfiskene og makrellerne, kan de som regel findes i de øvre vandlag på dybder mellem 1-6 meter, og her kan man eksempelvis anvende et glideflåd og sildestrimler eller levende tobis.

Er det fladfiskene og torskene, som lokker, så er et helt simpelt paternostertakel med et lod og en til to kroge velegnet. Dette agner man simpelthen med sandorm, børsteorm, en tobis eller en sildestrimmel og firer det helt ned på bunden. Torskene er særligt glade for sildestykkerne, mens fladfiskene sjældent har besindelse nok til at lade en børsteorm eller sandorm være i fred.

DSC_3613Bådfiskeri med let kastegrej

Har man selv båd, er der masser af muligheder for at opleve noget fint havfiskeri med let grej. Dette lette havfiskeri er særligt morsomt, da både huggene og fights’ne føles ekstra intense. Et ekkolod, som kan lokalisere fiskene, er særligt anvendeligt til dette fiskeri, og ellers gælder det om at finde nogle pladser med relativ moderat strøm og vanddybde.

En 9 fods spinnestang med en kastevægt på 10-30 gram, et solidt fastspolehjul og rigelige mængder 0,30mm fletline er et bud på en basal udrustning til dette fiskeri, og i tillæg kommer et sortiment af mindre kastepirke og jigs på mellem 10-50 gram. De kan fiskes umiddelbart under båden eller kastes og spinnes hjem, men i lighed med det traditionelle pirkefiskeri gælder det om at fiske lige henover bunden.

Trolling

Trollingfiskeri er blevet mere og mere populært langs de Sjællandske kyster de seneste år, og ikke uden grund. Overalt er der fortræffelige muligheder for at fange flotte sølvblanke havørred, og især i farvandet omkring Møn kan man opleve et spektakulært godt laksefiskeri med mulighed for fisk i virkelig grov kaliber. Trollingfiskeri foregår fra særlige trollingbåde, der kan rigges op med adskillige stænger, monteret med agn, der fisker i forskellige dybder og i forskellige vinklinger i forhold til selve trollingbåden. Trollingfiskeri er ganske udstyrskrævende, og derfor er det heldigt, at der efterhånden er flere udbydere af guidet trollingfiskeri, hvor alt det nødvendige udstyr stilles til rådighed.