Kategorier

Bloggere

Øvre delstrækning af Fiskbæk i Fladså-systemet top-tunet!

Den ene af de to-en-kvart-gydebanke badet i sol og klar til vinterens gydning. Fantastisk, hvordan en bunke småsten kan ændre et vandløb til det bedre.

I lørdags mødtes medlemmer fra Sportsfiskerforeningen Fladså og Den sjællandske Grusbande til fælles håndelag i Fiskbæk, der er et mindre tilløb til Fladsåen.

Vi skulle i fællesskab lægge 12 tons skjulesten i det lille private vandløb, samt rette små 5 tons gydesubstrat til således, at ørredbestanden, der faktisk er én af de få unikke ørredbestande på Sjælland, har rig lejlighed til at gyde og derefter overleve til smoltstadiet. Jeg fristes til at sige, at ”som sædvanlig” skinnede solen i Næstved i lørdags og i takt med, de frivillige strømmede til fra nær og fjern, steg ikke blot temperaturen, -det gjorde humøret også.

Det var en flok gæve gutter og en enkelt gæv tøs (hvilket man vist nok ikke må sige længere), der dukkede op lørdag morgen klokken 10.10.

Alt i alt var vi 15 engagerede folk, der nærmest inden velkomst, havde knofedt på hænderne. Projektet var kommet i stand i det samarbejde, Jack Nielsen fra Fladså-foreningen og jeg, havde kastet os ud i under vinterens kulde i marts måned.

Jack med lokalkendskab og på god fod med lodsejerne, og jeg med projektbeskrivelse og ansøgning til både DTU Aqua om sten og gydesubstrat fra Gruspuljen, samt tilladelse fra Næstved Kommune.

Martin Nielsen fra Grusbanden i færd med at lægge én af de gode sten på plads i Fiskbæk på den øvre delstrækning. Det var fine sten, der blev lagt i bækken.

I det hele taget var projektet et skoleeksempel på, hvordan den lokale forening, lodsejere, kommune og Grusbanden kan samarbejde om restaurering af et vandløb, der nok skal give et stort afkast efterfølgende i mange år.

Vognmand, Frede Andersen, havde leveret sten og gydesubstrat allerede tirsdagen inden, og igen var det chaufføren Niels, der dukkede op med sin 50 tons tunge lastbil i læsset stand.

Det betyder bare så meget, at chaufføren ved, hvad det drejer sig om og kan vurdere, hvad der kan lade sig gøre.

Det kan Niels, og ”tøffede” stille og roligt ned langs vandløbet for at lægge gydesubstrat helt ned i vandløbet og skjulestenene i trilleafstand fra åen.

Men tilbage til i lørdags, hvor jeg (hvor utroligt det end lyder), gav en kort præsentation af projektet, hvorefter alle mand m/k gik i krig med gydebankerne.

To og en kvart af slagsen på den knapt 200 meter lange øvre projektstrækning af Fiskbæk.

Det var hurtigt overstået og hvis du undrer dig over den kvarte gydebanke, er det fordi, jeg fik Niels til at lave en kort 2 meter lang gydebanke.

De øvrige to gydebanker var lavet 10 meter lange. Det er nemlig min erfaring, at i løbet af få år, har ørrederne så at sige delt bankerne i både to og tre dele, hvilket blot giver yderligere variation og desto større tætheder.

Man bliver vel aldrig for gammel til at plaske med vand, ejheller for gammel til at søge lidt dækning. Det er Jan Hornum, der ser en kende forskrækket ud.

Derefter var det de mange og store skjulesten, der skulle skubbes i vandløbet. Ned ad brinken for derefter at blive placeret i ”en rodet forsamling” nede i selve bækken. Det var store sten, -op til 50 cm, og endog endnu større.

Men på den beskyggede del af projektstrækningen i skoven, var profilet meget bredt, og der var masser af plads til de store sten, der med garanti vil skabe en fantastisk variation hen over vinteren, når vandmasserne skyller strækningen ren for sand og slam. Det er nemlig dét, sten er bedst til, -at koncentrere strømmen og sende den rundt i hvirvler, der er så essentielle for vandløbene og dets indvånere.

Jeg stod sammen med blandt andet bandemedlem, Martin nede i vandløbet i dag og tog imod stenene, der trillede rask ned ad brinken og for de flestes vedkommende, faktisk selv lagde sig netop dér, hvor det gav bedst mening.

I én spredt forvirring.

Men for pokker, hvor blev det godt.

De frivillige fra Fladså-foreningen og Grusbanden må have haft speciel skills, for allerede efter 1½ time, stod vi igen ved kortegen af biler og kunne klappe hinanden på skuldrene over et veloverstået projekt på den øvre delstrækning af Fiskbæk. Top-tunet bæk med både sten og gydesubstrat.

Jacob Hald fra Næstved Kommune var også dukket op for at hjælpe, og til særlig stor glæde fra alle deltagerne. Jacob havde nemlig både medbragt øl og vand, samt ikke mindst kage.

Se nu var der ikke et øje tørt og som vi stod dér i ”rundkreds” og snakkede af i det dejligste solskinsvejr, var det ikke svært at glæde sig over det fantastiske samarbejde, projektet var en direkte effekt af.

Der blev hygget, og fortalt sandfærdige røverhistorier, altimens vi snilt kunne finde fælles fodslaw for projekt-muligheder næste år, og næste år, og……!

Fladså-systemet er jo ét af de større vandløbssystemer på de kanter og der er masser af potentiale for at gøre gode gerninger.

Det endelige resultat af stenudlægningen blev helt umådeligt fantastisk. Lidt kunstigt ser det ud, men bare vent……det bliver godt!!!

Første skridt i den retning er etablering af den nedre del af projektstrækningen i Fiskbæk, for vi måtte deponere omkring 8 m³ gydesubstrat på Motorbanen, Nisseringen, idet der er DM i Motorcross i den kommende weekend og forberedelserne til denne store begivenhed gjorde, at vi ikke kunne færdiggøre hele projektet i Fiskbæk i lørdags. Derfor skal vi efterfølgende lave fire fantastisk flotte gydebanker i Fiskbæk langs motorcross-banen.

Det må vi gøre senere i dette efterår, eller bedre endnu, -næste år, når strækningen er skyllet fri for sand efter etablering af en vejoverføring på banen, som har genereret en del sandaflejringer på denne delstrækning. Det bliver en anden og mindst lige så god historie.

Nu kan vi i hvert fald foreløbig læne os tilbage og glæde os over, at allerede i den kommende gydesæson, vil havørreder af unik gensammensætning, vandre op i Fiskbæk og sikre de kommende generationer.

Tak til alle deltagerne for en fabelagtig indsats.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,