Kategorier

Bloggere

Forarmet vandløb på Falster trænger til din hjælp!

Lyndsey og jeg var på besøg i Gundslev Å i januar måned, på den del af Gundslev Å, hvor der trods alt, er en lille smule variation. Her var der tillige en enkelt gydebanke, som ørrederne naturligvis havde brugt, når nu resten af åen er så sparsom for netop gydesubstrat.

Om små fjorten dage, den 15. september kaster vi os over det næste projekt i én af Fishing Zealand-kommunerne.Det  er i Guldborgsund Kommune, hvor Guldborgsund Lystfiskerforening og Den sjællandske Grusbande sammen kaster sig ud i et projekt i Gundslev Å.

Det bliver et projekt, hvor udkommet bliver fuldstændig fantastisk, idet der lige nu ikke er variation af nogen art. Derfor vil projektet virkelig gøre underværker, og bringe en 500 meter lang strækning tættere på god økologisk tilstand, og vil potentielt kunne producere mere end 100 ørredsmolt om året. I ved, -det er talemåden ”mange bække små”, giver en hel masse ørreder på kysten.

I februar var Thomas P. Jensen fra Guldborgsund Lystfiskerforening og jeg igen en tur ved åen. Denne gang med projektbeskrivelsen i hånden for det projekt, vi skal udføre sammen på næste søndag. Strækningen her har et rigtig godt fald, og der er plads til en masse sten, foruden gydesubstrat.

Første gang jeg var i nabolaget i området omkring Gundslev Å på Nordfalster, var en vinterdag, hvor der var en fin vandføring i åen. På broen i Tårup, kunne jeg skimte et par havørreder stå på en af de få gydebanker, der er på strækningen. De var i gang med at gyde. Det skrev jeg mig bag øret, og da jeg efterfølgende talte med Guldborgsund Kommune om det, viste det sig, at de havde samme opfattelse af det lille vandløb med det store potentiale. Her kunne man godt lave noget rigtig fornuftigt.

Siden har jeg været forbi flere gange, -som oftest sammen med vandløbsfolk fra Guldborgsund Kommune og hver gang har jeg haft et ønske om at komme i gang med at forbedre vandløbet. Nu er det nu. For i januar måned var jeg endnu engang forbi. Denne gang med Lyndsey fra vandløbsafdelingen.

Nu skulle det være.

Derefter havde jeg en rigtig god snak med Thomas P. Jensen, formanden for Guldborgsund Lystfiskerforening. Vi mødtes efterfølgende i februar måned langs åen med en færdig projektbeskrivelse i hånden som vi kunne tage en snak med lodsejerne om. Den skulle lige rettes lidt til så alle lodsejere kunne se sig selv i projektet, og allerede i midten af april, var vi klar til at sende projektbeskrivelsen til sagsbehandling. Siden kom projektet i høring, derefter klageperiode og nu er projektet klar til at blive udført.

Selve projektstrækningen er knapt 500 meter lang og med et gennemsnitligt fald på omtrent 3 ‰, er der rig lejlighed til at lave et rigtig fornuftigt projekt.

Finansieringen af projektet er fundet via Gruspuljen, som danske lystfiskere betaler til via Fiskeplejen, der administreres af DTU Aqua. Vi kan derfor købe både gydesubstrat og sten til skjul og til sikring af brink. I alt knapt 66 tons, fordelt på 13 m³ gydesubstrat og 22 m³ sten i passende størrelser.

Og der er i høj grad brug for variation.

Både i januar og i februar, da jeg var på besøg, var grøden i vandløbet visnet væk og der var ikke skyggen af skjul, ikke skyggen af variation på store dele af projektstrækningen. Det giver en ganske elendig vinteroverlevelse af den yngel, der -imod alle odds- trods alt overlever frem til denne årstid. Det skal vi lave om på. Derfor udfører vi projektet i samarbejde med lodsejerne, Guldborgsund Kommune, Guldborgsund Lystfiskerforening, samt naturligvis alle de frivillige fra både nær og fjern, der har lyst til at give et par timer til naturgenopretning på Falster den 15. september. Vi vil nemlig gerne have så mange med som overhovedet muligt.

Børn, familier, lystfiskere eller blot frivillige, der har lyst til at gøre noget godt for naturen. Alle kan være med, og kræver ikke de store forudsætninger. Man skal blot kunne bruge en rive, kaste med sten, eller være åben for en kort guidning, så kan alle bidrage.

På den øverste del af projektstrækningen skal man ikke have opfundet den dybe tallerken for at finde ud af, at der mangler i den grad variation. Her er ikke skyggen af skjul for de ørreder, der overlever hen over sommeren. Det skal der laves om på.

Projektet udføres søndag den 15. september kl. 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Vi mødes søndag den 15. september klokken 10.10 ved Tårup Skovvej 16, 4850 Stubbekøbing.

Du skal medbringe støvler (evt. skridtstøvler/waders) og i øvrigt fornuftigt tøj.

Jeg sørger for handsker til alle.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet vi vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com